Syrop cukrowy – jak przygotować go w domu?

Domowy syrop cukrowy to składnik, który przyda się zarówno na imprezę ze znajomymi, jak i podczas przygotowania przetworów owocowych. W końcu syrop cukrowy to składnik wielu smacznych koktajli, nalewek czy nawet domowych konfitur owocowych. Warto wiedzieć, jak przygotować go samodzielnie w domu, bo jest to szybkie i banalnie proste. Chcesz poznać przepis na syrop cukrowy? Czytaj dalej!

Co to jest syrop cukrowy?

Syrop cukrowy to płyn powstający z połączenia dwóch, maksymalnie trzech składników. Jak sama nazwa wskazuje, kluczową rolę odgrywa tu cukier. Najczęściej wykorzystywany jest cukier buraczany, który łatwo rozpuszcza się w wodzie i pozwala na uzyskanie syropu o przejrzystej barwie. Dobrze przygotowany syrop cukrowy jest gęsty, lepki i nie krystalizuje.

Sprawdzony przepis na syrop cukrowy

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić syrop cukrowy, to trafiłeś idealnie! Zgodnie z tym co wspomniano wyżej, domowy syrop cukrowy jest banalnie prosty! Składa się tylko z dwóch składników, które połączone w odpowiedniej proporcji we właściwy sposób pozwalają na skomponowanie idealnego syropu cukrowego.

Jak zrobić syrop cukrowy?

Składniki i proporcje

Syrop cukrowy składa się tylko z dwóch prostych i łatwo dostępnych składników – wody i cukru. Jednakże, aby osiągnąć sukces, koniecznie należy trzymać się proporcji 1 do 1. Oznacza to, że do przygotowania około 1 szklanki syropu cukrowego potrzebujemy 1 szklankę wody i 1 szklankę cukru. Początkowo może nam się wydawać, że ilość cukru jest za duża, ale w miarę rozpuszczania składnika przekonamy się, że jest odpowiednia.

Przygotowanie

Aby przygotować syrop cukrowy, należy do niewielkiego rondelka przelać wodę, którą należy doprowadzić do wrzenia. Gdy woda się zagotuje, delikatnie zmniejszamy ogień i rozpoczynamy dodawanie cukru. Cały czas mieszamy zawartość, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru.

Jak aromatyzować syrop cukrowy?

Warto także wspomnieć o tym, że klasyczny syrop cukrowy możemy dodatkowo wzbogacić w inne aromaty. Alternatywą dla klasycznego syropu cukrowego jest cytrynowy syrop cukrowy, który powstaje po dodaniu do tego podstawowego odrobiny soku z cytryny. Dodatek ten nadaje mu nieco więcej świeżości.

W zależności od tego, do czego planujemy dodać syrop cukrowy, tak w różne dodatki i aromaty możemy wzbogacić klasyczny syrop cukrowy. Przykładowo, jeśli syrop cukrowy dodajemy do ciasta można dodać do niego aromat waniliowy.

Przepis na syrop cukrowy

Jak długo można przechowywać syrop cukrowy?

Świeżo przygotowany syrop cukrowy w temperaturze pokojowej można przechowywać około 1 dnia. Natomiast jeśli chcemy stosować go dłużej, należy przelać go do zamykanego pojemnika i trzymać w lodówce. Optymalnie będzie, jeśli zużyjemy go w ciągu tygodnia.

Do czego stosuje się syrop cukrowy?

Syrop cukrowy to składnik wielu napojów i przetworów. Zapewne jednym z pierwszych skojarzeń jest syrop cukrowy do drinków. Niewątpliwie wiele koktajli zawiera w sobie ten składnik, ponieważ w zimnych napojach konieczny jest już rozpuszczony cukier.  

Następnie syrop cukrowy może być dodawany do domowych przetworów, dżem i konfitur, a także domowych przetworów owocowych z alkoholem, czyli nalewek. W tych wszystkich produktach syrop cukrowy pełni rolę nie tylko substancji nadającej słodki smak, ale także substancji konserwującej.

Sprawdzony przepis na syrop cukrowy to niewątpliwie cenny nabytek. Dobrze przygotowany, domowy syrop cukrowy stanowi doskonałe uzupełnienie koktajli, nalewek i przetworów owocowych.

Kampania Słodka Równowaga

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat cukru i jego roli w codziennej diecie, poznaj kampanię Słodka Równowaga. Wraz z ekspertami ze świata nauki i gastronomii szukamy umiaru i przyjemności w odczuwaniu słodkości.