Syrop glukozowy – czym jest i jak go zrobić?

Syrop glukozowy to gęsta i płynna substancja o dosyć słodkim smaku. Raczej nie spotkamy jej na przeciętnej, sklepowej półce jako samodzielny produkt. Stosuje go jednak często w produkcji żywności takiej jak słodycze, słodkie przekąski czy pieczywo cukiernicze. Zastanawiasz się syrop glukozowy to dobry element zdrowej diety? A może należy go jednak unikać?

Co to jest syrop glukozowy?

Syrop glukozowy to gęsty i płynny roztwór wody i związków węglowodanowych. Nie posiada specyficznej barwy ani aromatu. Cechą charakterystyczną jest natomiast jego słodki smak. Warto jednak podkreślić, że jest to mniej odczuwany poziom słodkości, niż w przypadku klasycznego cukru spożywczego.

Jak powstaje syrop glukozowy?

Jak powstaje syrop glukozowy?

Syrop glukozowy powstaje w procesie rozkładu, tak zwanego „scukrzania”, skrobi. W kolejnym kroku syrop glukozowy poddaje się także oczyszczaniu. Jednakże wbrew temu, co sugeruje nazwa, w jego składzie występuje nie tylko czysta glukoza. Syrop glukozowy zawiera także inne cząsteczki węglowodanów, między innymi dwucukry takie jak maltoza czy dekstryny, które powstają podczas rozkładu skrobi.

Gdzie naturalnie występuje syrop glukozowy?

Naturalnym źródłem syropu glukozowego są różne produkty zbożowe np. pszenica czy kukurydza. Syrop glukozowy może być także pozyskany z ziemniaków. Warto jednak podkreślić, że we wszystkich wymienionych źródłach syrop nie występuje w czystej postaci. We wspomnianych produktach obecna jest skrobia, czyli substrat do syntezy syropu glukozowego. Odpowiednio przetworzona skrobia pozwala na uzyskanie syropu glukozowego. Z uwagi na przewagę pszennej uprawy rolnej syrop glukozowy z pszenicy jest najbardziej popularny w Polsce, z kolei w USA najczęściej spotyka się syrop glukozowy wyprodukowany na bazie kukurydzy.

Syrop glukozowy – właściwości i zastosowanie

Syrop glukozowy znajduje swoje zastosowanie przede wszystkim branży spożywczej, a zwłaszcza w cukierniczej. To właśnie syropy cukrowe takie jak syrop glukozowy powstają podczas hydrolizy skrobi w warunkach fabrycznych.

Syrop glukozowy jest wykorzystywany przede wszystkim w przemyśle cukierniczym. Z uwagi na jego właściwości słodzące dodaje się go do produktów takich jak:

  • ciasta i ciasteczka,
  • cukierki, żelki, gumy do żucia,
  • sezamki, chałwy, galaretki i masy karmelowe.

Dzięki temu, że syrop glukozowy zawiera dekstryny, to nie krystalizuje tak szybko, jak zwykłe roztwory cukru. Pozwala to na zastosowanie syropu glukozowego także w produktach takich jak lody czy mrożone desery. Syrop glukozowy jest stosowany również w produkcji przetworów owocowych takich jak dżemy, konfitury i marmolady.

To, co może wydawać się zaskakujące to fakt, że źródłem syropu glukozowego mogą być także wybrane rodzaje pieczywa np. pieczywo tostowe, słodkie pieczywo cukiernicze czy pieczywo mrożone. Nieco rzadziej syrop glukozowy możemy także spotkać w przemyśle farmaceutycznym – w wybranych lekach i suplementach diety.

Syrop glukozowy a syrop glukozowo – fruktozowy

Syrop glukozowy a syrop glukozowo - fruktozowy

Syropy glukozowe i glukozo – fruktozowe nie rzadko bywają mylone. Może się wydawać, że jest to ta sama substancja, jednak mają one inne właściwości i przeznaczenie.

Podstawową różnicą pomiędzy syropem glukozowym i glukozowo – fruktozowym jest ich skład. Syrop glukozowy to mieszanina wielu różnych węglowodanów, w których jednak fruktoza ma mały udział. Natomiast w syropach glukozo – fruktozowych udział fruktozy stanowi od 5 do 50% minimum. W praktyce przekłada się do na znaczne podwyższenie poziomu odczuwanej słodkości. W konsekwencji syrop glukozo – fruktozowy jest wykorzystywany powszechnie jako środek słodzący. Stosuje się go w produkcji artykułów spożywczych takich jak:

  • słodzone napoje (w tym wybrane napoje gazowane),
  • żywność wysokoprzetworzona,
  • artykuły cukiernicze,
  • płatki zbożowe, desery zbożowe (np. granola czy batony)

Jak zrobić syrop glukozowy? 

Syrop glukozowy do celów cukierniczych można zakupić w odpowiednich sklepach. Jeśli jednak potrzebujemy jego małe ilości, możemy zrobić go samodzielnie w domu. Aby otrzymać syrop glukozowy, należy:

  • wymieszać 700g cukru spożywczego z 300 ml wody,
  • taką mieszankę należy zagotować, co jakiś czas mieszając,
  • gdy cukier całkowicie się rozpuści, należy dodać 1 łyżeczkę sody i 2 łyżki soku z cytryny,
  • całość należy gotować przez około 40 min., na średnim lub małym ogniu pod przykryciem. Warto co jakiś czas zamieszać syrop.

Czy syrop glukozowy jest zdrowy?

Wiedząc już, jakie jest pochodzenie i sposób powstawania syropu glukozowego, warto się zastanowić, czy należy włączać go do swojej diety. Tak, jak wyżej wspomniano, syrop glukozowy jest często dostarczany do diety wraz z produktami, które są wysoko przetworzone, cechują się znaczną zawartością dodatków do żywności czy dużą kalorycznością. Z tego względu zaleca się unikania takich produktów. Jeśli mamy ochotę na coś słodkiego, lepiej postawić na domowe słodycze lub produkty, z krótką listą składników w składzie. Zgodnie z wytycznymi, słodkość w naszej diecie powinna pochodzić przede wszystkim ze świeżych i przetworzonych owoców. W mniejszych ilościach np. na specjalne okazje, podczas Świąt czy urodzin, możemy pozwolić sobie na nieco mniej restrykcyjną dietę, jednak z zachowaniem rozsądku.

Czytaj więcej: Cukier – jakie jest jego miejsce w diecie?

Podsumowując, syrop glukozowy to częsty składnik produktów cukierniczych. Jego właściwości słodzące, a także zdolność do ograniczania krystalizacji, pozwalają na wykorzystanie go w branży spożywczej. W codziennej diecie powinniśmy unikać częstego spożywania syropu glukozowego i postawić na domowe słodycze. Jeśli już decydujemy się na spożycie produktu z jego udziałem, warto pamiętać o ograniczaniu się do małych porcji.