Syrop z pędów sosny – jak go przygotować w domu? Poznaj naturalny sposób na wzmocnienie organizmu!

Naturalne sposoby na wzmocnienie organizmu zyskują na popularności. Syrop z pędów sosny to doskonały sposób na podniesienie odporności organizmu. Jak wskazują zielarze, sosna to surowiec o licznych właściwościach prozdrowotnych. Wpływa pozytywnie nie tylko na nasz układ odpornościowy, ale także działa uspokajało i relaksująco! Dowiedz się, jak samodzielnie przygotować naturalny syrop z młodych pędów sosny!

Syrop z sosny: z pędów, a może szyszek?

W medycynie naturalnej najbardziej znany jest syrop pozyskiwany z pędów sosny. Natomiast chcąc uzyskać środek o właściwościach wzmacniających odporność, możemy także wykorzystać szyszki drzew. A więc, który syrop będzie lepszy? Z szyszek czy młodych pędów?

Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Oba rodzaje syropu mają wysoką zwartość cukru, ale także składników wspierających zdrowie np. flawonoidów czy olejków eterycznych. Mówi się, że młode pędy sosny, jako że są podstawą do rozwoju nowych części roślin (strefa wzrostu), są bogate w naturalne składniki i są również bardziej aromatyczne.

Z drugiej strony nadal szyszki zawierają liczne substancje o potencjale antyoksydacyjnym i substancje aromatyczne. Natomiast to, co istotne, to fakt, że zwiększa się także liczba elementów zdrewniałych. W konsekwencji syrop z szyszek będzie mniej esencjonalny i aromatyczny, aniżeli syrop z młodych pędów. Zatem wybór pomiędzy pędami a szyszkami zależy przede wszystkim od naszych preferencji smakowych i od tego, jak skoncentrowany syrop chcemy otrzymać.

Syrop z pędów sosny: właściwości zdrowotne

Syrop z pędów sosny jest najbardziej znany ze swoich właściwości wzmacniających organizm. Działanie wspierające dotyczy przede wszystkim układu odpornościowego i zwiększania potencjału antyoksydacyjnego organizmu. Mianowicie, młode pędy sosny są bogate w liczne składniki odżywcze, pośród których obecna jest witamina C. Odpowiada ona nie tylko za wzmocnienie układu odpornościowego i skrócenie czasu choroby, ale także bierze udział w prawidłowej syntezie kolagenu, jednego z podstawowych białek skóry właściwej.

Młode pędy sosny są również zasobnym rezerwuarem substancji o potencjale antyoksydacyjnym np. antocyjanin flawonoidów czy kwasów diterpentynowych. Substancje te dzięki temu, że uczestniczą w reakcjach z wolnymi rodnikami tlenowymi, to zwiększają odporność organizmu na uszkodzenia związane z reakcjami utleniania.

jak stosować syrop z pędów sosny

Co więcej, jak wskazują poradniki medycyny naturalnej, wybrane składniki pędów sosny mają działanie przeciwzapalne, dzięki czemu łagodzą objawy przeziębienia i zapalenia dróg układu oddechowego.

Omawiając właściwości zdrowotne sosny, warto także wspomnieć, że wszystkie jej części są zasobne w olejki eteryczne, które stanowią nawet 0,4% masy drzewa. Wspomniane olejki są często wykorzystywane w aromaterapii i mają działanie łagodzące stres.

Dawkowanie syropu sosnowego

Jeśli spożywasz syrop sosnowy zakupiony w aptece, najdokładniejszą informację o jego dawkowaniu znajdziesz w ulotce dołączone do produktu lub na jego etykiecie. Z kolei domowy syrop z pędów sosny najczęściej spożywa się w ilości 1 – 2 łyżki na dzień.

Kiedy i jak zbierać młode pędy sosny?

Jak możemy przeczytać w poradnikach zielarskich, pędy czy szyszki sosny można zbierać cały rok. Natomiast młode pędy sosny są w idealnym momencie rozwoju wraz z rozpoczęciem wiosny, czyli w II połowie marca i w kwietniu. W tym okresie szczytowe części sosny są elastyczne i podatne na obróbkę termiczną.

Sprawdzony przepis na syrop z pędów sosny

przepis na syrop z pędów sosny

Składniki

  • Świeże pędy sosny – 1 szklanka
  • Woda – 4 szklanki
  • Cukier spożywczy – 2 szklanki

Przygotowanie domowego syropu z sosny

Zastanawiasz się, jak zrobić syrop z pędów sosny? Okazuje się, że jego przygotowanie jest całkiem proste! Najważniejsze to czas i dobrej jakości surowiec. Masz oba? To do dzieła!

  1. Pędy sosny umyć, osuszyć i drobno posiekać.
  2. Do dużego rondla przelać wodę, dodać posiekane pędy i zagotować.
  3. Do gotującej się wody dodaj cukier i wymieszaj z zawartością. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, delikatnie zmniejsz ogień i całość gotuj jeszcze przez 15 – 20 minut.
  4. Zawartość rondla przecedzić przez sitko.
  5. Powstały płyn przelać na gorąco do odpowiednich pojemników (np. szklanych butelek), dokładnie zakręcić i przekręcić je do góry dnem. Pozostawić tak do momentu, aż zakrętka będzie ściśle przylegać do naczynia („zawekuje się”).

Jak przechowywać syrop sosnowy?

Domowy syrop z czubków sosny musimy nie tylko odpowiednio przygotować, ale także właściwie przechowywać. Aby zachować jego świeżość i właściwości zdrowotne, należy przechowywać syrop w szczelnym pojemniku w chłodnej temperaturze, optymalnie w lodówce.

Do momentu, aż syrop pozostaje zamknięty, wystarczy, że będziemy go przetrzymywać w ciemnej szafce. Po otwarciu domowy syrop sosnowy nadaje się do spożycia przez kilka tygodni. Natomiast zawsze przed spożyciem należy sprawdzić, czy nie zmienił się jego smak lub zapach.

Przeciwwskazania do spożywania syropu z sosny

Syrop z sosny jest uważany za bezpieczny do spożywania przez dorosłych i dzieci. Warto jednak zwrócić uwagę, że jako iż jest to produkt należący do medycyny naturalnej, nadal brakuje wielu badań potwierdzających jego bezpieczeństwo wśród osób szczególnie wrażliwych.

Syropu z sosny nie powinno się podawać dzieciom poniżej 3 roku życia, a także osobom z chorobami przewodu pokarmowego czy układu moczowego. Wybrane składniki syropu z pędów sosny mogą u tych osób działać drażniąco i nasilać objawy choroby podstawowe. Tego syropu nie powinny również spożywać kobiety w ciąży i karmiące piersią, ponieważ brakuje danych na temat wpływu tego produktu na ich zdrowie i rozwijający się płód.

kiedy nie stosować syropu z pędów sosny

Jeśli rozważasz włączenie syropu z sosny do swojej diety, a nie jesteś pewny/pewna, czy będzie to dla Ciebie bezpieczne, najlepiej będzie, jeśli skonsultujesz się z lekarzem internistą lub farmaceutą.

Podsumowując, sosna to surowiec, który wspiera nasz organizm na wiele sposób. Syrop ma działanie przeciwzapalne i zwiększające odporność, a olejki eteryczne działają uspokajająco i relaksująco. Jeśli cenisz sobie medycynę naturalną, zdecydowanie warto syrop z młodych pędów sosny stosować. Spożywając syrop z pędów sosny, należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.

Kampania „Słodka równowaga”

Jeśli zastanawiasz się, jak zdrowo komponować swoją dietę, warto zapoznać się z inicjatywą pt. „Słodka równowaga”. Poznasz tu nie tylko sprawdzone przepisy na domowe słodkości, ale także wskazówki i porady, jakie możesz zastosować na co dzień!