Szarlotka – prosty przepis na deser idealny!

Szarlotka - prosty przepis na deser idealny!

Domowa szarlotka, podana z lodami czy bitą śmietaną, to deser nie tylko prosty, ale i pyszny! Robiły ją nasze babcie, piekły nasze mamy, a teraz pora na nas! Sprawdzona receptura na idealną szarlotkę to ważny atrybut każdej Pani domu! Jak przyrządzić to smaczne ciasto? Poznaj nasz sprawdzony przepis!

Czym różni się szarlotka od jabłecznika?

Szarlotka i jabłecznik – czy to jedno i to samo pyszne ciasto? Okazuje się, że nie! Mówiąc o szarlotce, mamy na myśli deser z jabłkami. Tymczasem, ku zaskoczeniu wielu osób, mogą w nim występować różne owoce np. śliwki, jagody czy wiśnie. Natomiast, odmiennie jest w przypadku jabłecznika. Ten przysmak, jak sama nazwa wskazuje, zawsze podaje się z jabłkami.

Kolejna różnica dotyczy rodzaju ciasta: w szarlotce powinno być kruche. Z kolei w jabłeczniku mamy większą dowolność i w zależności od upodobań może to być: kruche, francuskie, biszkoptowe, drożdżowe, a nawet bezowe.

Najlepsze jabłka na pyszną szarlotkę – jakie wybrać?

Najlepsze jabłka na pyszną szarlotkę - jakie wybrać?

Zgodnie z tym, co mówi tradycja, do klasycznej szarlotki, najlepiej wybrać jabłka o kwaśnej odmianie. Warto także zwrócić uwagę, aby jabłka nie były zbyt soczyste. Nadmiar wody w tym przypadku może zaszkodzić ciastu.

Dobrze sprawdzą się takie jak:

  • szara reneta,
  • antonówka,
  • szampion.

Na co jeszcze należy zwrócić uwagę? Niezwykle ważne jest wybieranie świeżych owoców. Jabłka przejrzałe mogą być zbyt miękkie, a z kolei jabłek spleśniałych nie należy spożywać ze względów zdrowotnych.

Wartość odżywcza szarlotki

Typowa szarlotka ma około 265 kcal na porcję. Dzięki temu, że znaczną jej część stanowią jabłka, dostarcza także błonnika pokarmowego i witaminy C. Dokładne informacje na temat wartości odżywczej znajdziesz w tabeli poniżej:

  Całe ciasto (15 porcji) Na porcję
Energia (kcal) 3970 265,0
Białko (g) 43,8 2,9
Tłuszcz (g) 222,5 14,8
Węglowodany (g) 467,5 31,1
Błonnik pokarmowy (g) 38,7 2,6

Nasz prosty przepis na idealną szarlotkę na kruchym cieście

Nasz prosty przepis na idealną szarlotkę na kruchym cieście

My szarlotkę pieczemy w kwadratowej lub prostokątnej formie. Ta, z tego przepisu może być przygotowana w formie kwadratowej o wymiarach 24 cm x 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.

Składniki na ciasto

  • mąka pszenna – 2 szklanki – 300 g;
  • cukier spożywczy – 3 łyżki – 35 g;
  • cukier waniliowy – 2 łyżeczki – 10g;
  • masło (zimne – prosto z lodówki) – 1 duża kostka – 250 g;
  • jajo kurze (zimne – prosto z lodówki) – 1 sztuka;
  • proszek do pieczenia lub soda oczyszczona – 2 łyżeczki – 10 g.

Składniki na jabłka

  • jabłka – 8 – 10 średnich sztuk – ok. 1,8 kg;
  • cynamon – 1 łyżeczka – 4 g;
  • cukier spożywczy – 2 – 3 łyżki – 20 – 35 g.

Dodatki

  • opcjonalnie: cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania

  • Najpierw przygotuj ciasto: do miski przesiej mąkę, dodaj cukier spożywczy i waniliowy, a także jajka i proszek do pieczenia. Wymieszaj całość.
  • Posiekaj zimne masło, dodaj je do zawartości miski i wymieszaj. Następnie wyrabiaj ciasto, aż utworzy spójną, jednolitą konsystencję.
  • Ciasto owiń w folię spożywczą lub woskowijkę i włóż do lodówki.
    Przygotuj mus jabłkowy: jabłka umyj, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i drobno pokrój w kostkę.
  • Do jabłek dodaj cukier i smaż je w rondelku, aż puszczą odrobinę wody. Jeśli okaże się, że masa jest zbyt wodnista, pogotuj ją trochę dłużej, odparowując nadmiar wody.
  • Do jabłek dodaj cynamon i odstaw do przestygnięcia.
  • Piekarnik nagrzej do tem. 180 – 200 st. C.
  • Formę wyłóż papierem do pieczenia i wyjmij ciasto z lodówki. Podziel je na dwie równe części. Jedną część schowaj do zamrażalnika, a drugą połową wyklejaj spód formy.
  • Gdy cały spód będzie już gotowy, przełóż masę jabłkową i równomiernie ją rozsmaruj.
  • Wyjmij z zamrażalnika pozostałą część ciasta i zetrzyj ją na tarce bezpośrednio na jabłka.
  • Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika i piecz przez około 60 minut metodą grzanie góra – dół.
  • Wypieczone ciasto odstaw do ostygnięcia, a następnie podaj z ulubionymi dodatkami. U nas króluje cukier puder!

Smacznego!

Z czym można podać klasyczną szarlotkę?

Z czym można podać klasyczną szarlotkę?

Jak dobrze wiemy, najlepsza szarlotka to ciasto z jabłkami, jednakże, jeśli chcemy dodać trochę więcej ciekawych i wyraźnych smaków, możemy dodatkowo podać inne, kwaśne powidła np. z wiśni, truskawek czy jagód. Chcąc urozmaicić ten przepis możemy także wymienić ciasto – zamiast górnej warstwy z ciasta kruchego, możemy przygotować ciasto bezowe. Oczywiście warto także pamiętać o dobrze sprawdzonych klasykach. Swoją pyszną szarlotkę możesz podać także z lodami waniliowymi, z bitą śmietaną czy tak jak my – z cukrem pudrem!