Tort komunijny – jak przygotować tort na komunię w domu?
Krótka historia obrzędu Pierwszej Komunii Świętej
W czasach starożytnych do komunii świętej przystępowały osoby w każdym wieku. Pod postacią wina Eucharystii udzielano nawet niemowlętom, które miały chrzest. Chociaż może się to wydawać zaskakujące, to podobne zwyczaje nadal są kontynuowane w niektórych kościołach wschodnich.
Nieco inaczej sytuacja przedstawia się w kościołach łacińskich. Korzenie i tradycje dotyczące komunii świętej, podobnej do tej, jaką znamy dzisiaj, sięgają już pierwszej połowy XIX wieku, kiedy to czterdzieścioro dzieci z kościoła Świętej Małgorzaty przyjęło I komunię świętą. Zwyczaj ten dotarł na ziemie polskie po tym, jak w wielu diecezjach na całym świecie obrzęd ten był organizowany po zakończeniu misji, które odbywali Księża Misjonarze. Takie pierwsze obrzędy prowadzono już w XVII wieku w różnych miejscach na świecie.
Zasady przystępowania do I komunii świętej w odłamie kościoła łacińskiego zmieniały się na przestrzeni lat. Większość zmian miała na celu ustalenie zasady, że praktykowanie obrzędu Eucharystii powinno być realizowane przez osoby wierzące i takie, które są świadome, co ona oznacza. Początkowo to rodzice wraz z duszpasterzem decydowali o tym, czy dojrzałość dziecka jest wystarczająca.
Obecnie w Polsce przyjęła się zasada, że udzielanie I komunii świętej przysługuje dzieciom po dwuletnim okresie katechizacji. W związku z wcześniejszym obowiązkiem szkolnym, a więc także młodszym wiekiem dzieci, w wielu diecezjach w Polsce dokonuje się zmian i przeprowadza się obrzęd I Komunii Świętej później o rok, czyli w trzeciej klasie szkoły podstawowej.
Pomysły na tort na komunię
Wszystkie elementy uroczystości: dekoracje wnętrza i stołu czy tort powinny pozostawać spójne z motywem przewodnim wydarzenia. Tort na I komunię swoimi barwami często nawiązuje do strojów, jakie tego dnia mają na sobie dzieci. Dominują zatem barwy takie jak:
- biel;
- wanilia;
- beż.
Na torcie dla dziewczynki zazwyczaj pojawiają się także dekoracje różowe, a na torcie dla chłopca niebieskie. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby dobrać kolory dowolnie, zgodnie z naszymi preferencjami i wyczuciem.
Także smak tortu w większości przypadków jest uniwersalny. Przeważają torty waniliowe i śmietankowe z dodatkiem owoców np. wiśni, czyli takie, które będą smakować praktycznie każdemu. Zdecydowanie mniej popularne są torty czekoladowe. Wybierając odpowiedni smak, warto także wziąć pod uwagę uczulenia i nietolerancje pokarmowe naszej pociechy i zaproszonych gości.
Zastanawiając się nad wykończeniem tortów i innych deserów, warto zainspirować się ozdobami wykonanymi z lukru królewskiego. Jego dodatek np. w dekoracjach czy jako zewnętrzna warstwa ciasta nadaje słodkim wypiekom eleganckiego i odświętnego charakteru. Jego niewątpliwą zaletą jest także jego prostota przygotowania w domu.
Jak udekorować tort komunijny?
Jeśli zastanawiasz się, jak ozdobić tort, pamiętaj, że uroczystość I komunii świętej, jak i wszystkie celebracje religijne, rządzą się swoimi prawami. Zarówno kolorystyka, jak i symbole będące elementami dekoracyjnymi nie są przypadkowe i powinny pozostawać spójne.
Do podstawowych symboli, jakimi dekoruje się torty i desery należą:
- Eucharystia;
- Biblia;
- anioły;
- kwiaty;
- liście;
- dłonie;
- postacie dziecięce.
Samodzielnie przygotowane dekoracje mogą wydawać się niezwykle trudne. Okazuje się jednak, że ich wykonanie może być naprawdę proste i przyjemne. Niezbędne do tego będzie stworzenie swojego własnego lukru królewskiego. Natomiast posiadanie barwników i odpowiednich foremek pozwoli nam na stworzenie fantazyjnych i ciekawych dekoracji. Często stosowaną formą ozdoby są także napisy na tort lub torty ze zdjęciem.
Przepis na domowy tort komunijny
Składniki na spód biszkoptowy
- jaja kurze – 4 sztuki – 220 g;
- cukier spożywczy – 1,5 szklanki – 300 g;
- mąka pszenna (tortowa) – ¾ szklanki – 100 g;
- mąka ziemniaczana – 2 – 3 łyżki – 40 g.
Przygotowanie biszkoptu
- Piekarnik nagrzać do temperatury 175 st. C.
- Mąkę przesiać przez sito.
- Jaja rozbić, białka oddzielić od żółtek.
- Białka ubić na sztywną pianę i kolejno małymi porcjami dodawać cukier, cały czas ubijając białka.
- Do masy z białek i cukru powoli dodawać żółtka, nadal cały czas ubijając.
- Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę i całość delikatnie wymieszać szpatułką.
- Formę (u nas o wymiarach 33 x 25 cm (dół) i 35 x 28 cm (góra)) wyłożyć papierem do pieczenia i ostrożnie przelać ciasto.
- Ciasto piec w temperaturze 175 st. C przez około 25 minut. Stopień wypieczenia można sprawdzić wykałaczką. Ciasto jest gotowe, gdy będzie ona całkiem sucha.
- Wypieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Z wysokości około 30 cm upuścić je (w formie) na stół lub podłogę. Następnie pozostawić je do wystygnięcia.
Wskazówka: Pamiętaj, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.
Nasączenie malinowe do spodu
- sok z cytryn – sok z 2 sztuk;
- syrop malinowy.
Przygotowanie
- Wycisnąć sok z cytryn. Pozbyć się pestek i pozostałości owoców i następnie sok przelać do szklanki.
- Do soku z cytryn dodać syrop malinowy, tak aby otrzymać 1,5 szklanki płynu (około 350 ml). Całość wymieszać i odstawić na potem.
Składniki na malinowy krem twarożkowy
- ser twarogowy, mielony (tłusty lub półtłusty) – 600 g;
- śmietana kremówka 36% – 3 opakowania – 600 ml;
- cukier puder – 1 i 1/3 szklanki – 160 g;
- aromat waniliowy – 1 łyżeczka – 4 g;
- maliny mrożone – 450 – 500 g.
Przygotowanie malinowego kremu twarożkowego
- Do naczynia miksera przełożyć ser, ⅔ ilości cukru i aromat. Całość miksować do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.
- Do kolejnej miski przelać śmietanę i pozostałą ilość cukru. Całość ubijać przez kilka minut, aż śmietana zwiększy swoją objętość.
- Do sera z cukrem dodawać porcjami ubitą śmietanę, cały czas mieszając.
- Po dokładnym wymieszaniu całości spróbować poziom słodkości kremu i jeśli jest za mało słodki, dodać więcej cukru.
- Krem podzielić na dwie części, jedna powinna być większa.
- Maliny rozmrozić w mikrofalówce lub kąpieli wodnej*.
- Do większej części kremu dodać maliny i całość wymieszać.
*Aby rozmrozić maliny w kąpieli wodnej, należy przełożyć je do metalowej miseczki. Następnie dużo większe naczynie np. garnek wypełnić wrzącą wodą i delikatnie podgrzewać. Do środka przełożyć maliny, tak, aby nie nalać wody do środka miseczki. Co jakiś czas zamieszać owoce.
Wskazówka: Wszystkie składniki na kremy powinny być schłodzone np. prosto z lodówki.
Przygotowanie tortu
- Ciasto biszkoptowe przekroić poziomo na pół, tak aby otrzymać dwa płaskie placki.
- Na paterze ułożyć pierwszy placek i nasączyć go sokiem malinowym i sokiem cytrynowym.
- Następnie na ciasto biszkoptowe wyłożyć pierwszą warstwę kremu twarożkowego z malinami. Wygładzić powierzchnię.
- Na krem twarożkowy z malinami położyć drugą warstwę biszkoptu. Tę warstwę także nasączyć sokiem malinowo – cytrynowym.
- Całość tortu – górną warstwę i boki posmarować kremem twarożkowym (tą częścią bez owoców). Delikatnie wygładzić całość i wstawić do lodówki.
- Tort schładzać przez kilka godzin.
Taki tort jest już właściwie gotowy! Teraz pozostaje tylko zdecydować, jak chcemy go ozdobić. Dobrym rozwiązaniem będzie przygotowanie lukru z masy cukrowej. Taki plastyczny lukier warto ułożyć na wierzchu ciasta. A korzystając z barwników spożywczych, możemy także przygotować dodatkowe dekoracje.
Smacznego!