Tradycyjny sernik na zimno z serków homogenizowanych i galaretki – przepis na puszyste ciasto

Szybki sernik na zimno - przepis na bazie serków homogenizowanych i galaretki

Sernik na zimno to smaczny, orzeźwiający deser o przyjemnej konsystencji, który jest wyjątkowo prosty w przygotowaniu. Puszysty sernik na zimno smakuje wyśmienicie, a ponadto możesz łączyć go ze swoimi ulubionymi dodatkami. Istnieje wiele rodzajów serników na zimno, które można serwować podczas różnych okoliczności, na przykład świąt albo urodzin.

Sernik na zimno w różnych odsłonach

Każdy przepis na sernik na zimno łączy przynajmniej jeden wspólny mianownik – ciasta nie trzeba piec. Poza tym jednak serniki na zimno mogą znacznie różnić się między sobą. Ich odmienność polega na przykład na rodzaju zastosowanego sera: twarogu, skyru, mascarpone czy serka homogenizowanego.

Sernik na zimno może być również wegański, jeżeli użyjesz serka sojowego albo kokosowego. Serniki na zimno różnią się także dodatkami. Mogą mieć polewę owocową albo kajmakową, posypkę z orzechów i kruchych ciasteczek. Do sera możesz dodać przyprawy korzenne, matchę albo kakao. Bez dwóch zdań jednak najpopularniejszy jest sernik na zimno z galaretką i owocami.

Ile kalorii ma sernik na zimno z galaretką?

Sernik na zimno z galaretką stanowi niskokaloryczny deser. 100 g sernika na zimno zawiera około 140 kalorii. Oznacza to, że średni kawałek sernika o wadze 200 g dostarcza organizmowi 280 kalorii. To niemal dwukrotnie mniej od klasycznego, pieczonego sernika!

Sernik na zimno: jakie owoce możemy dodać?

Sernik na zimno: jakie owoce możemy dodać?

Tradycyjny sernik na zimno doskonale komponuje się z owocami. Możesz dodać do niego między innymi truskawki, maliny, borówki, jagody, brzoskwinie czy winogrona. Są jednak takie owoce, których dodawać nie należy, ponieważ uniemożliwiają one prawidłowe tężenie sernika. To przede wszystkim kiwi, ananas, mango i papaja – zawierają one wysokie stężenie enzymów proteolitycznych, które powodują rozkład białka.

Przepis na pyszny sernik na zimno z serków homogenizowanych i galaretki

Poniżej prezentujemy prosty przepis, jak zrobić sernik na zimno z serków homogenizowanych. To sernik na zimno z galaretką, który charakteryzuje się krótkim czasem przygotowania. Nie musisz mielić do niego twarogu i potrzebujesz niewiele składników. Deser wymaga jednak cierpliwości, ponieważ musi stężeć w lodówce. Aby zrobić sernik na zimno z serków homogenizowanych, wyposaż się w mikser i foremkę na ciasto. Najlepsza będzie okrągła tortownica o średnicy 24 cm.

Składniki

Do przygotowania sernika na zimno z serków homogenizowanych i galaretki potrzebujesz:

  • 120 g biszkoptów okrągłych,
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej,
  • 1 kg serka homogenizowanego waniliowego,
  • 350 ml wrzącej wody.

Składniki na galaretkę zdobiącą wierzch sernika

  • 2 galaretki (truskawkowe, malinowe albo wiśniowe),
  • 300 g świeżych owoców: truskawek, borówek lub malin,
  • 700 ml wrzącej wody.

Przepis na pyszny sernik na zimno z serków homogenizowanych i galaretki

Sposób przygotowywania

  1. Rozpuść galaretkę cytrynową we wrzątku i odstaw do przestudzenia. Gdy będzie chłodna, wstaw galaretkę do lodówki, by lekko stężała.
  2. Spód foremki na sernik z serków homogenizowanych wyłóż okrągłymi biszkoptami. Możesz przecinać biszkopty na połowę, by dokładnie dopasować je do krawędzi foremki.
  3. Serek homogenizowany umieść w dużej misce. Wlej do niego lekko stężałą galaretkę cytrynową z lodówki, a następnie dokładnie wymieszaj za pomocą miksera.
  4. Powstałą masę serka homogenizowanego i galaretki cytrynowej wyłóż na biszkopty w foremce na ciasto. Wyrównaj powierzchnię.
  5. Zabezpiecz foremkę folią spożywczą i schowaj sernik do lodówki na 1 godzinę.
  6. Rozpuść galaretkę truskawkową w 700 ml wrzącej wody. Dokładnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia. Następnie schowaj galaretkę do lodówki, aby lekko stężała.
  7. Po 1 godzinie wyjmij sernik z lodówki i zdejmij folię spożywczą.
  8. Na wierzchu ciasta ułóż ulubione, świeże owoce.
  9. Zalej owoce lekko stężałą galaretką truskawkową.
  10. Ponownie zabezpiecz foremkę folią spożywczą i umieść sernik w lodówce aż do całkowitego stężenia składników.

Ile tężeje sernik na zimno?

Idealnie puszysty sernik na zimno to taki, który stężał. Możesz łatwo go pokroić i podać gościom. Potrzebuje do tego co najmniej kilku godzin spędzonych w lodówce. Czas tężenia sernika na zimno zależy od jego wielkości. Mały sernik na zimno może tężeć 2-4 godziny, jednak większe ciasto powinno spędzić w lodówce najlepiej całą noc. Z tego powodu sernik na zimno z galaretką przygotuj dla swoich gości wieczorem, na dzień przed spotkaniem. Wtedy możesz mieć pewność, że podczas podawania ciasto będzie mieć stałą, jednolitą konsystencję.

Jak udekorować sernik na zimno z galaretką?

Jak udekorować sernik na zimno z galaretką?

Sernik na zimno z serków homogenizowanych i galaretki możesz dodatkowo udekorować, aby prezentował się on jeszcze bardziej apetycznie. Wierzch galaretki można ozdobić na przykład bitą śmietaną, listkami mięty, wiórkami czekoladowymi lub cukrową posypką. Podając swoim gościom sernik na zimno z galaretką, możesz serwować kawałki ciasta w towarzystwie świeżych owoców, ciasteczek albo pralinek.

Sernik na zimno a Słodka Równowaga

Przepis na sernik na zimno z galaretką stanowi świetny przykład tego, że słodki deser nie musi być wysokokaloryczny. Kampania Słodka Równowaga ma na celu uświadamianie roli cukru w codziennej diecie człowieka. Chociaż w ostatnich latach ten makroskładnik okryto złą sławą, jest nam niezbędny w takim samym stopniu co tłuszcz oraz białko. Więcej na temat kampanii Słodka Równowaga dowiesz się ze strony https://uczymyjakslodzic.pl/o-kampanii/.