Zdrowa słodycz – przepisy i porady

Zdrowe stosowanie cukru w życiu codziennym to jedynie stosowanie go z głową. Możemy używać go bez obaw, jak poznamy normy i będziemy je przestrzegać. Jego słodki smak nie powinien być czymś, czego będziemy się bać z myślą o liście chorób, które połowicznie mogą wystąpić przez jego nadużywanie.

Dzienne zapotrzebowanie dorosłego mężczyzny to aż 36 g cukru na dobę, w przeliczeniu na łyżeczki otrzymamy 9 łyżeczek cukru. Kobiety powinny spożywać średnio 5 łyżeczek cukru, czyli 20 g, a dzieci jedynie 12 g, czyli 3 łyżeczki.

Wydaje Ci się zapewne, że to dość sporo. W końcu nie słodzisz kawy, herbaty też, a do potraw używasz mikroskopijnych ilości cukru. Nic bardziej mylnego. Nawet gdy nie używasz jego prostej formy w postaci sypkiej, to on i tak przenika do Ciebie ukryty w postaci produktów spożywczych. Czy wiedziałeś, że butelka popularnego soku dla dzieci, zawiera aż 9 łyżeczek cukru w sobie? Zawartość cukru w butelce soczku dla dzieci wynosi tyle, co dzienne zapotrzebowanie na cukier u dorosłego mężczyzny. Dajesz swoim dzieciom jogurt truskawkowy. Zapewne kiedyś pojawił się taki w lodówce. Zawiera około 4 łyżeczek cukru. Dając dzieciom jedzenie z tak wysoką zawartością cukru, zapewne nie wpływasz na jego korzyść, ale można temu zaradzić. Potrzebujemy cukru do prawidłowego funkcjonowania. Jego dawki dziennego spożycia nie powinny być przez nas przekraczane, dlatego możemy doradzić Ci jak używać cukru zdrowo.

Kiedy masz ochotę jogurt truskawkowy, zrób go sam! Wrzuć około 200 g truskawek, zalej jogurtem naturalnym i posyp łyżeczką cukru. Użyj blendera, by stworzyć jogurtową konsystencję i gotowe! Ochota na słodkie zażegnana, ale w mądry sposób!

Zdrowe podejście do cukru opiera się na świadomych wyborach, samodzielnym gotowaniu oraz umiarkowanym spożyciu produktów zawierających cukier. Uważne czytanie etykiet, korzystanie z naturalnych słodzików i eksperymentowanie w kuchni pomogą utrzymać zdrowy styl życia bez konieczności rezygnacji ze słodkiego smaku.