I. Jedz smacznie i słodko
Cukry proste mogą być częścią zbilansowanej diety, o ile są spożywane w odpowiednich ilościach i w odpowiednich okolicznościach np. przed wysiłkiem intelektualnym (egzamin, klasów, praca twórcza i koncepcyjna, rozwiązywanie krzyżówek) oraz przed aktywnością fizyczną, zarówno przed lekcją w-f w szkole, jak i przed wyczerpującym maratonem.
II. Wybieraj zdrowe przekąski
Owsiane ciastka pełnoziarniste, jaglane brownie, muffinki marchewkowe, ciastko ze śliwkami, z rabarbarem są naprawdę pyszne. Jeśli cukry proste występują w produkcie wraz z błonnikiem nierozpuszczalnym w wodzie (płatki, kasze otręby) lub z owocami (błonnik rozpuszczalny), to takie produkty na długo dają nam uczucie sytości, a jednocześnie nie powodują szybkich skoków glukozy we krwi.
III. Zawsze czytaj etykiety
Znajdziesz tam informacje o ilości dodanego (lub występującego naturalnie) cukru, a to pozwoli Ci monitorować jego ilość zjedzoną w ciągu dnia.
IV. Smakuj różne rodzaje cukrów
Trzcinowy pasuje doskonale do kawy, biały do ciast, rafinada do szarlotki, a brązowy np. do ciasta śliwkowego.
V. Stosuj nieoczywiste połączenia
Dodatek cukru doskonale podkreśla smak wytrawnych dań. Karmelizowane marchewki doskonale pasują np. do pieczonych mięs i ryb.
VI. Nie daj się cukrzycy
Osoby z problemami cukrzycowymi lub zagrożone cukrzycą powinny zwracać uwagę na indeks glikemiczny (IG) gotowego dania. Dodatek białka znacznie ten indeks obniża, a więc deser taki jak sernik, przygotowany bez dodatku cukru, a także z chudym lub półtłustym twarogiem, może stanowić alternatywę dla innych, niezalecanych deserów.
VII. Pamiętaj, że małe też jest słodkie
Drugie ciastko smakuje tak samo, jak pierwsze, a mały wafelek tak samo, jak ten w rozmiarze XXL. Po co więc jeść aż tyle, skoro nawet jedną słodką przekąską zaspokoimy potrzebę spożycia czegoś słodkiego.
VIII. Ogranicz sztuczne substancje słodzące
Stosowane w nadmiarze, mogą przyczynić się do powstawania nieprzyjemnych dolegliwości takich jak np. wzdęcia lub biegunki. Postaw na naturalną, nieprzetworzoną żywność. Ciasto przygotuj z naturalnie słodkich warzyw np. buraków (świetnie nadają się na brownie) lub marchewki (ciasto marchewkowe).
IX. Sięgaj po naturalne źródła cukru
Biały, brązowy, trzcinowy, miód, syrop klonowy – to naturalne źródła cukrów, a natura, wie przecież co jest dla nas dobre.
X. Pozwól sobie na słodkie chwile
Cukry proste nie tylko dostarczają nam energię, ale również w naturalny sposób podnoszą poziom hormonu szczęścia (serotoniny). Każdy z nas zasługuje na taką chwilę przyjemności w ciągu dnia, bez wyrzutów sumienia.