I. Jedz smacznie i słodko

Cukry proste mogą być częścią zbilansowanej diety, o ile są spożywane w odpowiednich ilościach i w odpowiednich okolicznościach np. przed wysiłkiem intelektualnym (egzamin, klasów, praca twórcza i koncepcyjna, rozwiązywanie krzyżówek) oraz przed aktywnością fizyczną, zarówno przed lekcją w-f w szkole, jak i przed wyczerpującym maratonem.

Lody, czekolada oraz truskawki

II. Wybieraj zdrowe przekąski

Owsiane ciastka pełnoziarniste, jaglane brownie, muffinki marchewkowe, ciastko ze śliwkami, z rabarbarem są naprawdę pyszne. Jeśli cukry proste występują w produkcie wraz z błonnikiem nierozpuszczalnym w wodzie (płatki, kasze otręby) lub z owocami (błonnik rozpuszczalny), to takie produkty na długo dają nam uczucie sytości, a jednocześnie nie powodują szybkich skoków glukozy we krwi.

Wybieraj zdrowe przekąski

III. Zawsze czytaj etykiety

Znajdziesz tam informacje o ilości dodanego (lub występującego naturalnie) cukru, a to pozwoli Ci monitorować jego ilość zjedzoną w ciągu dnia.

Kobieta czytająca etykiety produktów w supermarkecie

IV. Smakuj różne rodzaje cukrów

Trzcinowy pasuje doskonale do kawy, biały do ciast, rafinada do szarlotki, a brązowy np. do ciasta śliwkowego.

cukier biały, brązowy. Kostki cukru na łyżkach

V. Stosuj nieoczywiste połączenia

Dodatek cukru doskonale podkreśla smak wytrawnych dań. Karmelizowane marchewki doskonale pasują np. do pieczonych mięs i ryb.

Jedzenie połączone nieoczywiście

VI. Nie daj się cukrzycy

Osoby z problemami cukrzycowymi lub zagrożone cukrzycą powinny zwracać uwagę na indeks glikemiczny (IG) gotowego dania. Dodatek białka znacznie ten indeks obniża, a więc deser taki jak sernik, przygotowany bez dodatku cukru, a także z chudym lub półtłustym twarogiem, może stanowić alternatywę dla innych, niezalecanych deserów.

Kobieta decyduje czy zjeść ciastko czy owoc

VII. Pamiętaj, że małe też jest słodkie

Drugie ciastko smakuje tak samo, jak pierwsze, a mały wafelek tak samo, jak ten w rozmiarze XXL. Po co więc jeść aż tyle, skoro nawet jedną słodką przekąską zaspokoimy potrzebę spożycia czegoś słodkiego.

Kompozycja cukierków na stole

VIII. Ogranicz sztuczne substancje słodzące

Stosowane w nadmiarze, mogą przyczynić się do powstawania nieprzyjemnych dolegliwości takich jak np. wzdęcia lub biegunki. Postaw na naturalną, nieprzetworzoną żywność. Ciasto przygotuj z naturalnie słodkich warzyw np. buraków (świetnie nadają się na brownie) lub marchewki (ciasto marchewkowe).

Słoik z sztucznym słodzikiem

IX. Sięgaj po naturalne źródła cukru

Biały, brązowy, trzcinowy, miód, syrop klonowy – to naturalne źródła cukrów, a natura, wie przecież co jest dla nas dobre.

Naturalny miód

X. Pozwól sobie na słodkie chwile

Cukry proste nie tylko dostarczają nam energię, ale również w naturalny sposób podnoszą poziom hormonu szczęścia (serotoniny). Każdy z nas zasługuje na taką chwilę przyjemności w ciągu dnia, bez wyrzutów sumienia.

Ciasto, kawa i książka