Słodycze na Halloween: jakie desery sprawdzą się na imprezę dla dzieci i nie tylko?
Halloween to amerykańska tradycja łącząca w sobie zabawę dla najmłodszych i celebrowanie przemijania. Dekoracje pod postacią duszków czy przerażających dyń to ważny element świętowania. Jednakże to, co stanowi podstawę tego wyjątkowego dnia, to specjalnie zrobione tematyczne desery na Halloween. Zastanawiasz się jakie słodkości przygotować? Poznaj nasze propozycje!
Święto strachu i słodyczy, czyli krótka historia Halloween
Halloween to święto pochodzące i najhuczniej celebrowane w krajach anglojęzycznych takich jak Stany Zjednoczone czy Australia. Dzięki kolorowym dekoracjom i ciekawym obrzędom Halloween staje się co raz bardziej popularne na całym świecie. Jak wskazują dane historyczne, w Polsce ten dzień celebruje się mniej więcej od lat 90. XX wieku.
Dokładna geneza Halloween nie jest znana, natomiast podejrzewa się, że święto ma swoje korzenie w celebrowaniu końca lata i początku zimy. Dzisiaj Halloween dla dzieci to wesoła tradycja zbierania słodyczy, przebierania się w „straszne” kostiumy i przygotowywania ciekawych, „upiornych” dekoracji.
Inspiracje na słodkie przekąski na Halloween
Halloween to święto tematyczne. Najczęściej, jeśli jest ono obchodzone, wiąże się ze spotkaniami towarzyskimi, dekoracjami i przebraniami. Ważnym elementem są specjalnie przygotowane słodycze na Halloween. Zastanawiasz się co można zrobić na Halloween? Poznaj nasze sprawdzone przepisy na „przerażająco” pyszne słodkości!
Ciasteczka – czekoladowe i upiorne!
Czekoladowe ciasteczka w kształcie paluchów potworów to idealny przysmak dla najmłodszych i tych starszych wielbicieli Halloween!
Składniki
- Masło – 100g
- Czekolada mleczna i gorzka – po 150g
- Mąka pszenna – 150g
- Proszek do pieczenia – 3g
- Kakao – 45g
- Sól – szczypta
- Cukier -2/3 szklanki
- Mleko – ¼ szklanki
- Jaja kurze – 1 szt.
- Migdały – 100 g – do dekoracji
Przygotowanie
- Przygotuj wszystkie składniki. Powinny być w temperaturze pokojowej.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 st. C.
- Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
- Czekoladę posiekaj na drobno. Masło pokrój w kostkę.
- Do dużej miski przesiej mąkę przez sitko. Dodaj wszystkie suche składniki poza cukrem. Wymieszaj całość.
- W oddzielnej misce ubij jajka z cukrem i masłem.
- Wymieszaj zawartość obu misek i ubijaj przez chwilę.
- Dodaj mleko i ponownie ubijaj całość, aż do dokładnego wymieszania mas.
- Na koniec dodaj czekoladę i dokładnie wymieszaj całość.
- Przy pomocy łyżki układaj b. cienkie paseczki z ciasta (symbolizujące palec). Na końcu układaj migdały ostrym krańcem do dołu.
- Czekoladowe „paluchy” wstaw do piekarnika i piecz przez około 15 minut.
Ciasteczka z lukrem, czyli “duszki”
Nasz kolejna propozycja, czyli ciasteczka na Halloween z lukrem to słodka przekąska, którą możesz poczęstować zarówno dużych, jak i małych gości. Smacznego!
Składniki na ciasto
- Mąka pszenna – 250g
- Masło – 100g
- Jogurt naturalny – 15g
- Cukier puder – 90g
- Jaja kurze – 1 sztuka
- Proszek do pieczenia – 3g
Składniki na lukier
- Cukier puder – 120 g
- Sok z cytryny – 20 g
Do dekoracji
- Czarny sezam
- Czerwony mazak z lukrem
Przygotowanie
- Przygotuj wszystkie składniki, powinny być w temperaturze pokojowej.
- Do dużej miski przesiej mąkę. Dodaj proszek, jajko, masło i jogurt.
- Całość dokładnie wymieszaj do powstania ciasta o jednorodnej konsystencji.
- Następnie przez 5 – 10 minut wyrabiaj ciasto. Owiń je folią i schowaj do lodówki na minimum 20 min.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.
- Rozwałkuj ciasto na placek o grubości 3 – 5 mm. Wykrawaj ciasteczka w kształcie duszków.
- Surowe ciasteczka układaj na papierze do pieczenia i wypiekaj przez około 15 minut (aż nabiorą złotego koloru).
- W międzyczasie przygotuj lukier: wyciśnij sok z cytryny i wymieszaj go z cukrem pudrem. Jeśli masa jest za gęsta dodaj więcej soku z cytryny.
- Świeżo wypieczone ciastka odstaw do przestudzenia. Gdy ostygną udekoruj je lukrem. Z czarnego sezamu stwórz oczy, a z czerwonego markera „upiorny” uśmiech.
Mroczny tort Oreo – jak go zrobić?
Bardzo czekoladowy i jeszcze bardziej przerażający tort na Halloween ma szansę być gwiazdą Twojego przyjęcia!
Składniki na ciasto
- Masło – 250g
- Czekolada gorzka – 250g
- Kakao – 50g
- Mleko – 180ml
- Cukier – 250g
- Jaja kurze – 5 sztuk
- Jogurt naturalny – 180g
- Mąka pszenna – 330g
- Proszek do pieczenia – 10g
- Sól – szczypta
- Herbata czarna – ½ szklanki
Składniki na „krwistą” warstwę żelową
- Maliny (świeże lub mrożone) – 500g
- Żelatyna w proszku – 10g
- Zimna woda – 4 łyżki
- Sok z cytryny – 2 łyżki
- Cukier spożywczy – 60g
Składniki na krem ciasteczkowy
- Ciasteczka Oreo – 300g
- Ser mascarpone (chłodny) – 500g
- Śmietana 30 – 36% (chłodna) – 800g
- Cukier puder – 10g
Krwista polewa
- Biała czekolada – 50g
- Śmietana 30 – 36% – 50g
- Czerwony barwnik do żywności
Przygotowanie
- Tort na Halloween rozpoczynamy od zrobienia „krwistej” warstwy żelkowej. Dwie formy tortowe o średnicy 20 cm wykładamy folią spożywczą.
- Do garnka wsypujemy żelatynę i zalewamy zimną wodą. Pozostawiamy do napęcznienia.
- Do drugiego garnka wkładamy owoce i dodajemy cukier. Całość podgrzewamy na małym ogniu. Następnie, gdy cukier się rozpuści, całość miksujemy na jednolitą masę.
- Do owoców dodajemy sok z cytryny i podgrzewamy do wrzenia, dodajemy żelatynę i mieszamy.
- Powstałą masę rozlewamy do 2 tortownic i wkładamy do lodówki, do schłodzenia na 2 – 3 godziny, aż masa przybierze stałą formę.
- Następnie przygotowujemy ciasto czekoladowe: formę tortową wykładamy papierem do pieczenia.
- Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 st. C.
- Czekoladę siekamy na małe kawałeczki.
- Mleko zagotowujemy i dodajemy do niego czekoladę. Całość mieszamy do powstania gładkiej czekoladowej masy i odstawiamy do ostygnięcia.
- Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek i kakao, mieszamy.
- W oddzielnej misce oddzielamy białka od żółtek. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
- W oddzielnym naczyniu ubijamy masło z cukrem, aż powstanie kremowa masa. Następnie stopniowo dodajemy żółtka. Gdy powstanie gęsta i jasna piana, dodajemy jogurt i przestudzoną czekoladę.
- W dużej misce mieszamy wszystkie składniki. Pianę z białek dodajemy na koniec i ostrożnie mieszamy.
- Tak powstałą masę przelewamy do formy i pieczemy w piekarniku przez około 1 godzinę.
- Po wypieczeniu odstawiamy ciasto do przestygnięcia, a gdy całkowicie przestygnie, kroimy na trzy warstwy.
- Zaparzamy herbatę i przestawiamy do ostudzenia.
- Następnie przygotowujemy krem ciasteczkowy: ciasteczka Oreo dokładnie rozdrabniamy i przekładamy do miseczki.
- Dodajemy ser mascarpone, cukier i śmietanę. Całość ubijamy na gęstą masę (krótko, początkowo na małych obrotach, po chwili zwiększając intensywność).
- Na talerzu tortowym układamy warstwę ciasta czekoladowego i nasączamy go czarną herbatą (ok. ¼ – ½ całości), a wierzch smarujemy cienko kremem ciasteczkowym i układamy „krwistą” żelkę.
- Górną warstwę ponownie cienko smarujemy warstwą kremu ciasteczkowego.
- Układamy drugą warstwę kremu czekoladowego i powtarzamy krok 20 i 21.
- Na wierzchu układamy ostatnią warstwę ciasta czekoladowego.
- Cały tort pokrywamy kremem ciasteczkowym i wkładamy do lodówki.
- Ostatni etap to krwista polewa. Czekoladę siekamy na małe kawałeczki i przekładamy ją do rondelka, dodajemy śmietanę.
- Całość podgrzewać, aż do zagotowania i rozpuszczenia się czekolady.
- Na koniec dodajemy barwnik, dokładnie mieszamy i wylewamy na schłodzone ciasto.
- Ostatecznie na koniec wstawiamy ciasto do lodówki do końcowego schłodzenia.
Napoje na Halloween – co przygotować?
Upiorne słodycze warto uzupełnić o specjalnie przygotowane, tematyczne napoje na Halloween. Wśród naszych propozycji znajdziesz coś dla tych najmłodszych, jak i starszych uczestników zabawy!
Straszny poncz dla dzieci
Poncz to, podobnie jak Halloween, trend pochodzący z krajów anglojęzycznych. W wersji „upiornej” świetnie sprawdzi się na tę okazję!
Składniki
- Pomarańcze – 2 szt.
- Grejpfrut – 1 szt.
- Cytryna – 1 szt.
- Cukier spożywczy – 4 łyżki
- Cynamon – ½ łyżeczki
- Woda mineralna, niegazowana – 1 litr
Przygotowanie
- Umyj owoce.
- Przygotuj po 1 plasterku z każdego typu owoców do dekoracji. Z reszty wyciśnij sok.
- Do dzbanka wsyp cukier i cynamon, zalej odrobiną wrzątku. Dodaj sok z owoców, wodę i plasterki owoców.
- Wymieszaj całość.
Przerażający i pyszny napój dyniowy
Napój dyniowy to kolejna „straszna” propozycja na Halloween. Czy po przygotowaniu dekoracji ze strasznej dyni pozostał Ci miąższ? Doskonalone! Wykorzystaj go do przygotowania rozgrzewającego napoju dyniowego! Smacznego!
Składniki
- Herbata czarna – 2 – 3 torebki
- Woda gorąca – 1 szklanka
- Puree z dyni – ½ szklanki
- Mleko krowie lub roślinne – 2 szklanki
- Miód lub cukier – 1 łyżka
- Cynamon, gałka muszkatołowa i laska wanilii
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzej do temperatury 200 st. C.
- Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Na papierze ułóż miąższ dyni i piecz go przez 40 minut.
- Przestudź dynię i zblenduj na gładką masę.
- Zaparz herbatę w gorącej wodzie.
- W oddzielnym naczyniu podgrzej mleko, dodaj laskę wanilii i miód lub cukier.
- Do naczynia blendera z dynią dodaj esencję herbacianą i całość ubij na małych obrotach.
- Do kubeczków rozłóż puree dyniowo – herbaciane. Całość zalej mlekiem i przypraw cynamonem i gałką. Podawaj na gorąco.
Przygotowując się do świętowania amerykańskiej wersji Święta Zmarłych nie zapomnij o tradycyjnych przepisach na Halloween. Tematyczne słodycze i napoje pomogą Ci stworzyć wyjątkowy nastrój i zachwycą Twoich gości. Wiesz już co przygotujesz? Zatem do dzieła i udanej zabawy!
Zobacz także: Dżem z dyni na 3 sposoby: przepisy na zimowy przysmak w różnych odsłonach!