Typowe polskie słodycze – co mamy dobrego?

Typowe polskie słodycze

Każdy z nas wie, że 14. lutego obchodzimy święto zakochanych. Istnieją jednak przesłanki, aby określić ten dzień najsłodszym w roku i to niekoniecznie z powodu otaczającej nas miłości! Dzień 14. lutego to także Światowy Dzień Słodyczy! A jak wskazują dane statystyczne, Polacy to wielcy wielbiciele słodkich łakoci! Szczególnym zainteresowaniem cieszą się wyroby czekoladowe, których przeciętnie w ciągu roku spożywamy nawet 0,5 kg na osobę! A jakie produkty powinny znaleźć się na liście tradycyjnych polskich słodyczy? Sprawdź, czy w naszym zestawieniu są wszyscy twoi ulubieńcy!

Tradycyjne polskie słodycze – co o nich wiemy?

Polskie słodycze to długa lista unikalnych produktów. Samo ich wspomnienie budzi nasz sentyment! Rynek branży cukierniczej w naszym kraju jest wart obecnie około 13 mld zł. Ale tradycyjnymi słodkościami z Polski zachwycają się nie tylko rodacy! Także poza granicami naszego kraju znajdują one swoich wielbicieli. Nasze słodkie przysmaki eksportujemy nie tylko w obrębie Europy, ale na cały świat – nawet do Kanady, Stanów Zjednoczonych czy Arabii Saudyjskiej. Zainteresowanie słodyczami z Polski jest na tyle duże, że wartość eksportu produktów cukierniczych wynosi 6 mld zł. 

Krówki

Krówki - tradycyjne polskie słodycze

To jedne z najpopularniejszych polskich cukierków. Początki krówek sięgają już XX wieku, kiedy to Feliks Pomorski kultywował ich wytwarzanie w Żytomierzu. Następnie, już w latach 20. XX wieku w Poznaniu rozpoczęto ich produkcję na masową skalę.

Cechują się one wyjątkowo prostym składem i delikatnym karmelowym smakiem. Do ich przygotowania potrzebujemy zaledwie mleka, cukru i masła. Wymieszanie i gotowanie tych składników razem pozwala na stworzenie pysznej, delikatnie mlecznej masy krówkowej. Po odpowiednim przestudzeniu masa ta jest porcjowana na cukierki dowolnej wielkości i zawijana w papierowe opakowania. Jak wskazują smakosze, świeże krówki podczas jedzenia są lepkie i ciągnące, a te nieco starsze stają się bardziej kruche i chrupiące.

Cukierki Irysy

Polskie irysy

To właśnie o tych cukierkach usłyszymy w znanym wierszyku dla dzieci, autorstwa Wandy Chotomskiej: 

„Gdyby tygrysy jadły irysy, to by na świecie nie było 

źle, bo każdy tygrys irysy by gryzł, a mięsa wcale nie.”

Irysy, podobnie jak wspomniane wcześniej krówki, były hitem okresu międzywojennego. Zawdzięczają to nie tylko przyjemnemu słodkiemu smakowi mlecznej masy, ale także prostocie ich wykonania, która w tym okresie była szczególnie ważna. 

Jak wskazują materiały archiwalne, cukierki Irysy miały licznych wielbicieli na całym świecie i eksportowano je szeroko poza granice Polski, między innymi do: Niemiec, Węgier, Francji, Kanady czy nawet Arabii Saudyjskiej. 

Toruńskie pierniki

Toruńskie pierniki

Jak wskazują eksperci, recepturę na te tradycyjne wypieki znano już prawie 700 lat temu! Nie jednokrotnie także starano się poznać tajemnicę ich przyrządzania, jednakże była ona ściśle chroniona i przekazywana z pokolenia na pokolenie. Obecnie wiemy, że tradycyjne toruńskie pierniki powstają z połączenia mąki, wody, mleka, miodu i przypraw. Następnie powstałą masę wypieka się w odpowiednio nagrzanych piecach już od czasów średniowiecza. Ich tradycyjna i niezmienna receptura przyczynia się do tego, że w samym Toruniu kupują je nie tylko zagraniczni turyści, ale także my sami! Toruńskie pierniki znane są już na całym świecie i często są także kupowane jako upominek lub pamiątka.

Szyszki

Polskie szyszki z ryżu

Szyszki to dla wielu z nas smak dzieciństwa. Deser, mimo że prosty nadal przywodzi na myśl miłe wspomnienia. Największą popularnością cieszyły się one właśnie w czasach PRL, kiedy to ograniczony dostęp do różnych produktów spożywczych, wymuszał na nas kreatywność i pomysłowość także w kuchni! Tradycyjne szyszki są chrupkie, ponieważ powstają z preparowanego ryżu. Natomiast słodki smak nadaje im polewa czekoladowa lub karmelowa, którą skleja się ryż w zwartą masę .

Ptasie mleczko

Ptasie mleczko

To właśnie tym smakołykiem, jako flagowym produktem, szczyci się jedna z największej fabryk czekolady w Polsce. Mowa oczywiście o znanym już przed wojną Wedlu. Zdaniem przedstawicieli zakładu, za nazwę, jak i recepturę ptasiego mleczka, odpowiada Jan Wedel. Prawdopodobnie było ono produkowane pod taką postacią już od 1936 roku, a za czasów II wojny światowej i później w okresie PRL stanowiło niesamowity rarytas. I jak musimy przyznać, trudno się dziwić naszym dziadkom czy rodzicom. W końcu kto z nas nie kocha tej mlecznej pianki o słodkim waniliowym smaku, która na dodatek jest oblana pyszną, gorzką czekoladą ?

Pańska skórka

Panieńska skórka

Pańska skórka lub, jak mówiono dawniej, panieńska skórka, to przysmak znany przede wszystkim Warszawiakom.  Jest to biało – różowy cukierek, który tradycyjnie był, a także nadal jest, sprzedawany w okolicy cmentarzy podczas święta Wszystkich Świętych albo odpustów. Jego skład i wykonanie jest na tyle proste, że słynie on z tego, iż był przygotowywany przez Warszawiaków w ich domach. Pańska skórka składa się z cukru, wody, ubitych na sztywno białek, a także soku z cytryny i malin.

Słodki smak i prostota przygotowania tych słodyczy przyczyniły się do tego, że także w innych regionach Polski rozpoczęto przygotowanie lokalnej wersji pańskiej skorki. W Krakowie tym zamiennikiem jest miodek turecki, a na Lubelszczyźnie tzw. szczypka

Przyglądając się powyższemu zestawieniu, wspominamy smaki dzieciństwa i wracamy wspomnieniami do młodych lat beztroski.  Niewątpliwe, przypomnienie sobie tych unikalnych smaków sprawia, że mimo iż wiemy, że kuchnia polska słynie z dań wytrawnych, gdzie królują zawiesiste sosy i różne gatunki mięs, to także coraz bardziej doceniamy słodką stronę naszej gastronomicznej tradycji. Warto także pamiętać, że nasze słynne polskie słodycze znane są i lubiane nie tylko w wielu krajach, ale także na wielu kontynentach!

Bibliografia

  • J. Szwacka-Mokrzycka i wsp. Zagrożenia i szanse rozwojowe rynku cukierniczego w Polsce. Katedra Polityki Europejskiej, Finansów Publicznych i Marketingu. Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie A. Zborowska. Dolce vita po polsku. Newsweek 2017. Dostęp online 26.01.2020.
  • M. Kasprzyk-Chevriaux. Poznaj kultowe polskie słodycze. Culture.pl 2016. Dostęp online 26.01.2020.
  • W. Chotomska. Gdyby tygrysy jadły irysy. Biuro Wydawnicze „Ruch” 1968.
  • Toruńskie Pierniki. Kopernik.com.pl. Dostęp online 27.01.2020. 
  • Przysmak sprzed cmentarza produkowany metodą chałupniczą. Od siedmiu lat pańska skórka to „produkt tradycyjny”, www.tvp.info. Dostęp online 27.01.2020.
  • Idealny, typowo polski prezent? Typowo polskie słodycze! Magazyn spożywczy 2018. Dostęp online 27.01.2020.