Beza Pavlova to deser po prostu idealny! Jest lekka, delikatna i bardzo wytworna! Świetnie sprawdzi się zarówno na eleganckim przyjęciu, jak i do niedzielnej kawy czy herbaty. Podawana z delikatnym, waniliowym kremem i ulubionymi, sezonowymi owocami przypadnie do gustu wszystkim domownikom i zaproszonym gościom!
Skąd pochodzi nazwa Bezy Pavlovej?
Do powstania Bezy Pavlovej przyczyniła się niesamowita mieszanka kultur. Miano twórców tego deseru przypisują sobie dwie narodowości – Australijczycy i Nowozelandczycy. Do dzisiaj nie wiemy, kto ostatecznie przyczynił się do stworzenia tego przysmaku, jednakże wiele dokumentów wskazuje, że tradycyjnie deser powstał w australijskim miasteczku Perth na cześć, a także z okazji tournee, rosyjskiej tancerki baletu – Anny Pawłowej. Wydarzyło się to najpewniej w latach 30 XX. wieku.
Ile kalorii ma Beza Pavlova?
Beza Pavlova to pyszne ciasto z prostych i łatwo dostępnych składników – białek i cukru. Składniki te wbrew pozorom nie są, aż tak kaloryczne, jak mogłoby się wydawać. Same mogą stanowić jednej z mniej kalorycznych deserów.
Jednakże Beza Pavlovej to nie same białka i cukier. Pozostałe dodatki takie jak np. śmietanka czy serek mascarpone w dużym stopniu wpływają na kaloryczność tego deseru. Jedna porcja ciasta z kremem i winogronami dostarcza około 250 kcal. Pozostałe informacje na temat wartości odżywczej znajdziesz w tabeli poniżej.
Kaloryczność 1 kawałka ciasta z kremem i winogronami
Energia (kcal) |
Białko (g) |
Węglowodany (g) |
Tłuszcz (g) |
247,0 |
3,06 |
29,14 |
13,04 |
Tradycyjny przepis na bezę Pavlova
Ilość porcji: 10.
Czas przygotowania: 1h + czas suszenia.
Poziom trudności: średniozaawansowany.
Składniki na bezę
- Białka jaja kurzego – 4 – 5 sztuk;
- Cukier spożywczy – 1 i ¼ szklanki;
- Mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka;
- Sok z cytryny – 1 łyżeczka.
Składniki na krem
- Serek mascarpone – 250g (prosto z lodówki);
- Śmietanka 30% – ½ szklanki (prosto z lodówki);
- Cukier waniliowy – 1 łyżeczka.
Dodatki
- ulubione owoce sezonowe np. winogrona, gruszki, figi, marakuja.
Sposób przygotowania
Pieczenie bezy
- Piekarnik nagrzej do temp. 120 st. C (grzanie góra – dół).
- Do dużej miski lub naczynia blendera ostrożnie wbij białka. Uważaj, aby nie dostało się tam żółtko.
- Na wolnych obrotach zacznij ubijać białka i bardzo powoli, stopniowo np. łyżeczką dodawaj cukier. Kontynuuj to do czasu, aż do białek dodasz cały przygotowany cukier. Na koniec masę białkowo – cukrową ubijaj jeszcze przez chwilę, aby upewnić się, że powstała masa tworzy sztywną i gęstą pianę.
- Do masy dodaj mąkę i sok z cytryny. Ponownie ubijaj całość przez 1 – 2 minuty.
- Przygotuj dużą blachę i papier do pieczenia. Na papierze narysuj okrąg wielkości dużego talerza. Na narysowanym przez siebie wzorze układaj pianę i uformuj kształt. Wskazówki na temat formowania kształtu bezy znajdziesz poniżej.
- Ostrożnie wstaw bezę do nagrzanego piekarnika i piecz ją przez 30 minut w 120 st. C. Następnie zmniejsz temperaturę do 100 st. C i pozostaw ją na 2 – 3h.
Przygotowanie kremu
- Do miseczki przełóż serek mascarpone, śmietankę i cukier waniliowy. Całość ubijaj przez 1 – 2 minuty, aż składniki dobrze się połączą i utworzą dużą, sztywną pianę.
- Tak przygotowany krem przełóż do lodówki.
- Wybrane owoce umyj i jeśli to konieczne – obierz ze skórki.
- Bezpośrednio przed podaniem, małymi porcjami na wierzch bezy wykładaj krem. Wierzch udekoruj pokrojonymi owocami.
Smacznego!
Jak długo należy piec bezę?
Pieczenie bezy to niewątpliwie jeden z kluczowych procesów podczas jej przygotowywania. Standardowo bezę piecze się przez około 30 minut i następnie przez około 2,5 – 3h suszy, czyli przetrzymuje w nieco niższej temperaturze do stwardnienia struktury. To, co kluczowe to fakt, że podczas pieczenia bezy nie należy otwierać piekarnika, gdyż może to spowodować jej opadnięcie.
Jaka beza powinna wyglądać w środku?
Niewątpliwie, beza to duże wyzwanie nawet dla doświadczonych „domowych cukierników”. Wypieczone ciasto warto dokładnie obejrzeć. Beza powinna być sucha i krucha, a jej struktura powinna być lekka. Także środek bezy powinien wyglądać na „wysuszony” i nie powinien być lepki lub błyszczący. Może się natomiast zdarzyć, że beza popęka lub jej środek się zapadnie. To normalne i nie trzeba się tym przejmować. Właśnie dlatego na środku ciasta układa się krem.
Jak uformować Bezę Pavlova?
Także formowanie Bezy Pavlovej może przysporzyć nam nieco trudności. Chcąc uformować bezę w wytwornym i eleganckim kształcie, należy zacząć od formowania okręgu na papierze do pieczenia. Piankową masę można przekładać przy pomocy szerokich i płaskich szpatułek lub dużych łyżek. Należy to robić delikatnie i stopniowo. Gdy cała zawartość miski trafi na blachę, na koniec boki należy spróbować “podnieść” do góry. Można także dodać dodatkowe dekoracje, delikatnie dotykając ciasta i energicznie odsuwając łyżkę zostawiając tzw. sople i stożki z ciasta.
Jak przechowywać bezę?
Gotową bezę można przechowywać przez 1 – 2 dni bez przykrycia. Jeśli wiemy, że odstawienie ciasta będzie konieczne, warto wtedy poczekać z jej dekorowaniem i zrobić to bezpośrednio przed podaniem. Jeśli natomiast planujemy bezę przechowywać dłużej, możemy trzymać ją do dwóch tygodni, bez kremu w zamkniętym pojemniku.
Bibliografia
- Pavlova Cake History. What’s cooking America? Dostęp online 17.11.2020.
- H. Szajewska i wsp. Tabele składu i wartości odżywczej żywności. PZWL 2017.