Jak upiec bezę? Prosty przepis krok po kroku

prosty przepis na bezę z owocami

Koniec lata to ostatni moment na wykorzystanie zdrowych i sezonowych owoców. Obecnie do naszej dyspozycji mamy jeszcze maliny, jeżyny, porzeczki, jagody i borówki, a już wkrótce także wiśnie!

Owoce te są szczególnie zdrowe i pożądane w naszej diecie. Dostarczają nam dużej ilości witamin, zwłaszcza witaminy C, składników mineralnych i błonnika pokarmowego. Wspomniane owoce są także źródłem antyoksydantów, które odpowiadają za neutralizację wolnych rodników tlenowych, dzięki czemu opóźniają starzenie się organizmu. A więc, aż żal z nich nie skorzystać!

Prosty przepis na bezę

Jak zrobić bezę?

Składniki potrzebne do zrobienia bezy

  • Białka jaja kurzego – 6 sztuk – 210 g;
  • Cukier – 1,5 szklanki – 300 g;
  • Sok z cytryny – 1 łyżka – 6 g;
  • Mąka ziemniaczana – 1 łyżka – 25 g;
  • Sól kuchenna – szczypta.

Składniki potrzebne do zrobienia kremu

  • Śmietana kremówka – 1 duże opakowanie – 400 ml;
  • Serek mascarpone – 1/2 opakowania – 125 g;
  • Sezonowe owoce np. maliny, porzeczki, borówki – 400 g;
  • Cukier waniliowy – 1 łyżka – 8 g;
  • Cukier puder – 1 łyżka – 10 g.

Czas przygotowania: 2 godziny.

Ilość porcji: 6.

Jak przygotować bezę?

  1. Nagrzej piekarnik do temperatury 175 st. C, a blachę do pieczenia wyłóż papierem.
  2. Rozbij jajka tak, aby wyodrębnić białka. Przełóż je do miski.
  3. Ubijaj białka mikserem. W trakcie tego procesu stopniowo dosypuj małe ilości cukru, mąki ziemniaczanej, soku z cytryny i soli.
  4. Ubite białka ostrożnie przełóż na papier do pieczenia. Postaraj się utrzymać okrągły kształt.
  5. Wstaw bazę do piekarnika i zmniejsz temperaturę do 150 st. C. Piecz ją w tej temperaturze przez 90 minut, a po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw ją do wystygnięcia.

Przepis na bezy

Jak przygotować krem?

  1. Wszystkie owoce umyj i pozbądź się części niejadalnych (np. gałązek). Pozostaw je do wyschnięcia lub osusz ręcznikiem papierowym.
  2. Śmietankę przełóż do miski i ubij ją z serkiem mascarpone, cukrem waniliowym i cukrem pudrem.
  3. Na koniec, przestudzoną bezę delikatnie posmaruj kremem, a na wierzchu ułóż wybrane owoce i gotowe!

Wartość odżywcza 1 porcji

  • Energia (kcal) – 590;
  • Białko (g) – 6,24;
  • Węglowodany (g) – 68,6;
  • Tłuszcze (g) – 32,5;
  • Błonnik pokarmowy (g) – 2,15.

Smacznego!