Koniec lata to ostatni moment na wykorzystanie zdrowych i sezonowych owoców. Obecnie do naszej dyspozycji mamy jeszcze maliny, jeżyny, porzeczki, jagody i borówki, a już wkrótce także wiśnie!
Owoce te są szczególnie zdrowe i pożądane w naszej diecie. Dostarczają nam dużej ilości witamin, zwłaszcza witaminy C, składników mineralnych i błonnika pokarmowego. Wspomniane owoce są także źródłem antyoksydantów, które odpowiadają za neutralizację wolnych rodników tlenowych, dzięki czemu opóźniają starzenie się organizmu. A więc, aż żal z nich nie skorzystać!
Prosty przepis na bezę
Składniki potrzebne do zrobienia bezy
- Białka jaja kurzego – 6 sztuk – 210 g;
- Cukier – 1,5 szklanki – 300 g;
- Sok z cytryny – 1 łyżka – 6 g;
- Mąka ziemniaczana – 1 łyżka – 25 g;
- Sól kuchenna – szczypta.
Składniki potrzebne do zrobienia kremu
- Śmietana kremówka – 1 duże opakowanie – 400 ml;
- Serek mascarpone – 1/2 opakowania – 125 g;
- Sezonowe owoce np. maliny, porzeczki, borówki – 400 g;
- Cukier waniliowy – 1 łyżka – 8 g;
- Cukier puder – 1 łyżka – 10 g.
Czas przygotowania: 2 godziny.
Ilość porcji: 6.
Czytaj także: Beza Pavlova – jak zrobić ten legendarny tort bezowy?
Jak przygotować bezę?
- Nagrzej piekarnik do temperatury 175 st. C, a blachę do pieczenia wyłóż papierem.
- Rozbij jajka tak, aby wyodrębnić białka. Przełóż je do miski.
- Ubijaj białka mikserem. W trakcie tego procesu stopniowo dosypuj małe ilości cukru, mąki ziemniaczanej, soku z cytryny i soli.
- Ubite białka ostrożnie przełóż na papier do pieczenia. Postaraj się utrzymać okrągły kształt.
- Wstaw bezę do piekarnika i zmniejsz temperaturę do 150 st. C. Piecz ją w tej temperaturze przez 90 minut, a po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw ją do wystygnięcia.
Jak przygotować krem?
- Wszystkie owoce umyj i pozbądź się części niejadalnych (np. gałązek). Pozostaw je do wyschnięcia lub osusz ręcznikiem papierowym.
- Śmietankę przełóż do miski i ubij ją z serkiem mascarpone, cukrem waniliowym i cukrem pudrem.
- Na koniec, przestudzoną bezę delikatnie posmaruj kremem, a na wierzchu ułóż wybrane owoce i gotowe!
Wartość odżywcza 1 porcji
- Energia (kcal) – 590;
- Białko (g) – 6,24;
- Węglowodany (g) – 68,6;
- Tłuszcze (g) – 32,5;
- Błonnik pokarmowy (g) – 2,15.
Smacznego!