Oponki serowe – przepis na przepyszne pączki z dziurką

Tłusty czwartek ma to do siebie, że chętnie pozwalamy sobie na te nieco bardziej kaloryczne i tłuste przekąski! Niewątpliwie najbardziej popularne są klasyczne pączki drożdżowe z konfiturą, cukrem czy lukrem. Jeśli jednak masz ochotę wypróbować coś nowego, poznaj oponki drożdżowe z serem! Zastanawiasz się jak zrobić puszyste oponki? Poznaj nasz przepis na ten przysmak!

Puszyste oponki serowe na Tłusty Czwartek i nie tylko!

Dla tych, co nie znają, oponki serowe to takie pączki z dziurką. Tradycyjnie spożywa się je w okresie karnawału, przede wszystkim podczas celebrowania Tłustego Czwartku. W dzisiejszych czasach nasza dieta jest już nieco mniej restrykcyjna, ale nadal ten przysmak najczęściej przygotowuje się zimą. Oponki serowe składają się z ciasta drożdżowego z dodatkiem sera twarogowego. Mogą one stanowić ciekawą alternatywę dla innych słodkich ciast i wypieków.

Zobacz także: Jak zrobić pączki? Przepisy na domowe pączki w 3 odsłonach

Oponki serowe – kaloryczność

Spożywając oponki serowe, warto wiedzieć, że jest to dosyć kaloryczna przekąska! Wpływa na to przede wszystkim ich metoda obróbki, czyli smażenie na głębokim tłuszczu. Niestety ciasto drożdżowe podczas tego procesu wchłania jego spore ilości. W konsekwencji około 100 g oponek dostarcza nawet ponad 300 kcal. Jedna mała oponka o masie około 30 g to około 100 kcal.

Aby nieco ograniczyć kaloryczność oponek, po ich wysmażeniu warto przełożyć je na ręcznik papierowy i delikatnie odcisnąć z nadmiaru tłuszczu. Ten prosty zabieg pozwoli pozbyć się tłuszczu, który jeszcze nie został wchłonięty przez ciasto drożdżowe.

Kaloryczność oponek serowych

Na czym smażyć oponki serowe?

Oponki serowe powinniśmy smażyć na tłuszczu, który ma wysoką temperaturę dymienia. Dzięki temu nawet kilkanaście minut smażenia na głębokim tłuszczu powinno być bezpieczne. Do smażenia oponek serowych najlepiej jest wykorzystać oleje roślinne, które są dosyć odporne na działanie wysokiej temperatury np. oliwa z oliwek lub olej rzepakowy. Co więcej, wybrany olej powinien być rafinowany np. rafinowana oliwa z oliwek. Taki tłuszcz jest odpowiedni do dłuższego smażenia.

Co zrobić, żeby oponki nie były twarde?

Świeżo wysmażone serowe oponki są najpyszniejsze. Jeszcze lekko ciepłe smakują niebiańsko! Zdarza się jednak, że po kilku godzinach, jak już całkowicie przestygną, robią się twarde. Co w tej sytuacji?

Ciasto drożdżowe, z którego przygotowuje się oponki, ma tendencję do szybkiego wysychania. Z tego względu świeżo wypieczone serowe oponki należy odcisnąć z nadmiaru tłuszczu, pozostawić do ostygnięcia na zaledwie kilkanaście minut, a później przechowywać pod przykryciem. Co więcej, lepiej nie chować ich do lodówki. Najlepiej będzie, jeśli zostawimy je w temperaturze pokojowej pod przykryciem. Możemy je także obłożyć plasterkami jabłka, które dodatkowo zwiększą wilgoć ciasta.

Jak przygotować oponki serowe?

Jak zrobić oponki serowe?

Domowe oponki są najlepsze, bo mamy pewność, że zostały przygotowane z dobrych składników i są świeże! Poznaj nasz sprawdzony przepis na oponki serowe.

Składniki

  • mąka pszenna np. tortowa – 3 szklanki;
  • świeże drożdże – ½ kostki (20 g);
  • mleko 2% tł. – 1 szklanka;
  • twaróg – 1 kostka;
  • masło – 80 g;
  • żółtka jaja kurzego – 3 szt.;
  • cukier spożywczy – ⅓ szklanki;
  • skórka z pomarańczy – ½ szt.;
  • sól – szczypta;
  • olej rzepakowy – do smażenia.

Przygotowanie

  1. Przygotuj wszystkie składniki, powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Przygotuj zaczyn ze świeżych drożdży: do miseczki przesyp 2 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru, około 50 ml ciepłego mleka i 20 gramów świeżych drożdży. Całość wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 – 20 minut.
  3. Rondel lub patelnię delikatnie podgrzej i rozpuść masło, cały czas mieszając. Odstaw do przestudzenia.
  4. Dokładnie umyj pomarańczę i na tarce zetrzyj z jej połowy skórkę.
  5. Do dużej miski przesyp pozostałą ilość mąki pszennej. Dodaj sól, skórkę pomarańczy, żółtka, ser, roztopione masło, mleko i cukier. Na koniec dodaj wyrośnięty zaczyn.
  6. Całość dokładnie wymieszaj i wyrabiaj ciasto, aż będzie miało jednolitą i elastyczną konsystencję.
  7. Gotowe ciasto zostaw w misce, przykryj ściereczką bawełnianą lub przezroczystą folią. Odstaw do wyrastania na około godzinę w ciepłe miejsce.
  8. Na blat wysyp odrobinę mąki, wyłóż ciasto drożdżowe i rozwałkuj je na grubość około 5 mm. Wykrawaj z ciasta duże okręgi (np. wielkości szerokiego kubka), a potem mniejszą foremką np. wąską szklanką wycinaj środek w oponce. Tak przerób całe ciasto i odstaw na ok. 15 minut w ciepłe miejsce.
  9. Przygotuj średniej wielkość garnek, wypełnij go tłuszczem i podgrzej na średnim ogniu (można sprawdzić, czy olej jest odpowiednio rozgrzany, wrzucając kawałek ciasta do oleju; jeśli od razu wypłynie i zacznie się mocno smażyć, to znaczy że temperatura jest odpowiednia).
  10. Na rozgrzany tłuszcz przekładaj po kilka oponek naraz, smaż je około 1- 2 minuty na stronę.
  11. Wysmażone oponki wyławiaj z tłuszczu, delikatnie odciśnij z nadmiaru tłuszczu i pozostaw do przestygnięcia.

Smażenie oponek serowych

Jak przechowywać oponki serowe?

Gotowe serowe oponki należy odstawić do przestygnięcia. Docelowo również można je przechowywać w temperaturze pokojowej. Oponki z sera przechowuj w chlebaku lub woreczku na pieczywo, zawinięte w papier śniadaniowy.

Podsumowując, pyszne oponki możemy przygotować samodzielnie w domu. Potrzeba jedynie trochę dobrych chęci i wolnej chwili na ich przygotowanie. Oponki serowe stanowią ciekawą alternatywę dla tradycyjnych pączków. Je również można podać z ulubionymi dodatkami np. cukrem pudrem lub lukrem królewskim!