Cake pops, czyli jak zrobić pyszne ciastka na patyku? Przepis

Wyobraź sobie rozpływające się w ustach ciasto o intensywnym czekoladowym smaku, fantazyjnie ozdobione kolorowymi posypkami lub drażetkami — to wszystko w jednym kęsie! Cake pops, czyli małe, urocze i obłędnie pyszne dzieła cukiernicze, stają się coraz popularniejsze deserem, serwowanym na przyjęciach, weselach i innych uroczystościach. Ale czy wiesz, że możesz je bez problemu przygotować w zaciszu swojej kuchni? Nie musisz być doświadczonym cukiernikiem – wystarczy kilka prostych składników, odrobina kreatywności i chęć do eksperymentowania, a już za chwilę Ty i Twoi bliscy będziecie delektować się własnoręcznie wykonanymi cake pops’ami!

Cake pops — co to jest?

Ciasteczkowy lizak znany, jako cake pop, to mała kulka, zrobiona z okruchów ciasta, połączonych słodkim kremem, osadzona na patyku, pokryta polewą i ozdobiona według własnych upodobań. Jest to zaskakujący, fantazyjny, a przede wszystkim pyszny sposób na podanie deseru w formie przenośnej i łatwej do spożycia przekąski. Swoją popularnością zaczyna przebijać klasyczne cupcakes i bajaderki.

Głównym składnikiem ciasteczkowych lizaków jest ciasto lub jego pozostałości, np. biszkoptowe lub brownie, krem lub masło (coś, co „sklei” nam cake popsy) oraz polewa, najczęściej wykonana z czekolady, lukru czy kremu. Ciasteczkowe lizaki mogą być ozdobione posypkami, drażetkami, wzorkami z kolorowego lukru, precelkami, a nawet małymi cukrowymi figurkami, co czyni je nie tylko smacznym, ale i estetycznym deserem, który uwielbiają dorośli i dzieci. Ogromną popularnością cieszą się ciasteczkowe lizaki w kształcie jednorożców i innych bajkowych stworów, a także tematyczne np. urocze reniferki na święta czy śmieszne dynie Halloween.

Skąd pochodzi pomysł na lizaki cake pops?

Pomysł na lizaki cake pops, choć genialny, nie ma długoletniej tradycji — narodził się w latach 2000 w Stanach Zjednoczonych. Pierwsze okrągłe słodkości powstały z rąk cukierniczki i blogerki, Angie Dudley, znanej jako Bakerella. W 2008 roku na swojej stronie internetowej opublikowała pierwsze zdjęcia lizaków na patyku i momentalnie cała Ameryka a wraz z nią świat cukiernictwa, oszalała na ich punkcie.

Ile kcal ma cake pops?

Ile kcal ma cake pops?

Ciężko jednoznacznie określić, jak kaloryczny będzie taki deser. Wszystko zależy od wykorzystanych składników. Robiąc ciasteczkowe lizaki w domu, możesz wykorzystać zdrowsze alternatywy takie jak domowe ciasteczka czy chlebek bananowy, jako baza, daktyle, które pozwolą Ci zmniejszyć ilość dodanego cukru, a zamiast kupnej polewy, zrobić własną czekoladę do cake pops z kakao i oleju kokosowego. Taka słodkość, poza kaloriami dostarczy także cennych wartości odżywczych!

Z czego można zrobić ciasteczka na patyku?

Na te słodkości przepis jest jeden – improwizacja! Ciężko wskazać jedną, najlepszą recepturę na cake pops’y – wszystko zależy od tego, co mamy pod ręką. Zasada jest jedna – musi być jakaś forma ciasta, krem, który sklei całość w kulę, polewa, patyczek i dowolne ozdoby.

Bazą do lizaków może być zarówno upieczony wcześniej biszkopt, doskonale komponujący się z praktycznie wszystkimi dodatkami, klasyczne czekoladowe brownie, piernik czy ciasto marchewkowe. Co więcej, wcale nie musi być świeże – cake popsy to doskonały sposób na wykorzystanie pozostałości ciast np. ze świąt. Nieco szybsze w wykonaniu, a równie smaczne są cake pops z biszkoptów, z herbatników czy gotowych pierniczków. Niezwykle popularne są cake pops oreo, zrobione na bazie tych popularnych ciasteczek. To także doskonały pomysł na przerobienie zakalca – np. lubiącego się nie dopiec, chlebka bananowego.

Do takiej suchej bazy dodajemy coś kremowego – może to być masło, masło orzechowe, krem czekoladowy, kokosowy – ważne, żeby zawierało tłuszcz, który zastygnie i sprawi, że lizak się nie rozpadnie. Można dorzucić także banana, gęsty serek, powidła lub dowolne aromaty, które urozmaicą smak deseru.

Ostatnim elementem jest czekoladowa polewa, kakao lub lukier oraz ozdobne posypki.

Jakie patyczki będą odpowiednie do cake pops?

Do przygotowania cake pops najlepiej sprawdzą się dostępne w sklepach cukierniczych długie patyczki do lizaków lub wykałaczki do szaszłyków, które dostaniesz w większości sklepów spożywczych.

Prosty przepis, jak zrobić cake pops, czyli ciastka na patyku

Teorię już znamy, czas na konkret. Jak zrobić idealne ciasteczkowe lizaki? Przedstawiamy dwa, pyszne przepisy!

Podwójne czekoladowe cake pops

 Składniki

  • 400-500g kawałków suchego ciasta (biszkoptowe, czekoladowe itp.)
  • 200g serka mascarpone
  • 80g masła orzechowego z fistaszków, migdałów lub nerkowców
  • kropla aromatu waniliowego lub łyżka cukru z wanilią
  • łyżka kakao
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • tabliczka mlecznej czekolady
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • kolorowa posypka
  • patyczki

Przygotowanie

Ciasto pokruszyć, a najlepiej zmiksować blenderem. Mascarpone połączyć z masłem orzechowym, aromatem i kakao na gładki krem. Kawałki ciasta bardzo dokładnie wymieszać z powstałą masą, uformować w kulę i zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce 15-60 minut (równie dobrze możecie to zrobić dzień lub dwa dni wcześniej).

Po tym czasie ciasto wyjąć i przy pomocy np. łyżki do lodów odrywać małe kawałki, formując małe kulki. Najlepiej od razu ułożyć je na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia i wstawić na kwadrans do zamrażalnika.

Polewa

W tym czasie pokruszyć czekoladę i razem z olejem kokosowym rozpuścić ją w kąpieli wodnej. Kulki wyjąć z chłodziarki, w każdą wbić patyczek, wcześniej zamoczony w czekoladzie. Znów schłodzić przez 5 minut. Jeśli polewa zdążyła zastygnąć – ponownie ją podgrzać. Popsy wyjąć i każdy zanurzyć w płynnej czekoladzie, a następnie kolorowej posypce. Włożyć w wysokich szklankach i dobrze schłodzić w lodówce.

Ekspresowe cake pops bez mascarpone

Składniki

  • 200 g pokruszonych ciasteczek maślanych, oreo, lub biszkoptów
  • 160 ml mleczka kokosowego
  • 200 g mlecznej czekolady
  • Łyżka oleju kokosowego
  • łyżka soku z cytryny
  • wiórki kokosowe
  • patyczki

Przygotowanie

Ciasteczka umieść w blenderze i zmiksuj na pył. 100 g czekolady rozpuść w kąpieli wodnej i razem z mleczkiem kokosowym oraz sokiem z cytryny dodaj do ciastek. Dokładnie wymieszaj i wstaw na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyjmij masę i formuj z niej niewielkie kulki. Ułóż je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.

Polewa

Resztę czekolady rozpuść razem z olejem w kąpieli wodnej. Wyjmij kulki z lodówki, w każdą wbij patyczek, dokładnie zanurz w polewie, a następnie wiórkach kokosowych. Lizaki umieść w wysokich szklankach i wstaw na około 2 godziny do lodówki.

Jak podawać cake pops?

Jak podawać cake pops?

Ciasteczkowe lizaki to idealna ozdoba wszystkich uroczystości. Możesz je umieścić na specjalnym pionowym stojaku lub w wysokich szklankach. Zapakowane w ozdobną folię będą doskonałym, słodkim upominkiem dla bliskiej osoby. Fantazyjne cake pops to również doskonała dekoracja tortu!

Cake pops — ile można przechowywać?

Przygotowane ciasteczkowe lizaki możesz śmiało przechowywać w lodówce, w szczelnym pojemniku nawet przez tydzień. Nadmiar możesz także owinąć folią spożywczą i zamrozić.

Mamy nadzieję, że proste składniki, szybkie wykonanie i niski poziom trudności przekonały Was do zrobienia cake pops w swoim domu. Nie bójcie się eksperymentować – ten deser ciężko zepsuć! Puśćcie wodze fantazji i zaskoczcie bliskich efektownymi małymi arcydziełami.

Smacznego!