Ciasteczka czekoladowe – przepis na idealne chocolate chip cookies

Zamknij oczy i wyobraź sobie, że zanurzasz swoje zęby w idealnie słodkim, kruchym, maślanym ciastku z dodatkiem rozpływających się w ustach kawałków czekolady… Dokładnie! Mowa tutaj o kultowych już amerykańskich ciastkach czekoladowych, których smak i konsystencja zapisały się na kartach kulinarnej historii na całym świecie. Jeśli tak jak my uwielbiasz klasyczne słodkości – koniecznie wypróbuj przepis na ciasteczka czekoladowe robione w domu!

Historia ciasteczek czekoladowych

Skąd wziął się pomysł na stworzenie ciasteczek z kawałkami czekolady? Jak głoszą opowieści, ich historia sięga początków XX wieku w Stanach Zjednoczonych. Ruth Graves Wakefield, właścicielka pensjonatu Toll House Inn w Massachusetts, eksperymentując w swojej hotelowej kuchni, dodała do maślanej masy na ciastka pokruszoną czekoladę deserową, zakładając, że kawałki roztopią się równomiernie, tworząc ciasto czekoladowe. Wbrew jej założeniom, kawałki zachowały swój kształt, dając początek wypiekowi, który stał się cukierniczym fenomenem na całym świecie.  Zostały nazwane „Toll House Cookies”.

Największą popularność ciasteczka zyskały w czasie II wojny światowej, a autorka przepisu nawiązała stałą współpracę z największym producentem czekolady w tamtych czasach. Z jej receptury korzystały ogromne amerykańskie sieci gastronomiczne, a także małe lokalne cukiernie. Dzisiaj chocolate chip cookies są jednymi z najbardziej znanych i uwielbianych ciasteczek na świecie, dostępnych w różnych wersjach i wariantach smakowych. Ich prostota, a zarazem obłędny smak sprawiają, że stały się ulubionym deserem nie tylko dzieci, ale także dorosłych.

Co można dodać do czekoladowych ciastek, aby je urozmaicić?

Choć podstawowy przepis na ciasteczka czekoladowe jest nie do podrobienia, współcześnie możemy się spotkać z różnymi wariacjami na jego temat. Tradycyjny smak i strukturę słodkości możesz urozmaicić, dorzucając do maślanej masy wybrane dodatki – doskonale nadają się do tego chrupiące orzechy, kawałki masła orzechowego lub karmelu, lentilki, suszone owoce czy po prostu różne rodzaje czekolady.

Interesującym dodatkiem smakowym mogą być przyprawy, takie jak cynamon, imbir czy wanilia. Niektórzy dodają czekoladowe kawałki do ciastek owsianych, otrzymując nieco zdrowszą wersję tradycyjnego wypieku.

Jeśli lubisz niecodzienne połączenia, dodaj do swoich ciastek precelki, żelki, pianki lub filiżankę espresso – z tych eksperymentów może powstać coś naprawdę pysznego!

Ciasteczka czekoladowe – przepis krok po kroku

Chocolate chip cookies - przepis

Szukasz przepisu na ciasteczka czekoladowe, które pokochają Twoi domownicy? Nie zwlekaj dłużej i zrób je razem z nami, gwarantujemy, że następnym razem upieczesz podwójną porcję!

Składniki:

  • 170 g masła, stopionego i lekko ostudzonego,
  • 150 g brązowego cukru,
  • 100 g białego cukru,
  • 3 łyżki gorzkiego kakao,
  • 1 jajko + 1 żółtko, w temperaturze pokojowej,
  • 280 g mąki pszennej,
  • 1 ½ łyżeczki skrobi kukurydzianej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • ½  łyżeczki soli,
  • 200 g czekolady deserowej pokrojonej na kawałki.

Przygotowanie:

  1. Połącz ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, kakao, sodę, skrobię i sól.
  2. W drugiej dużej misce ubij stopione masło z oboma rodzajami cukru, aż masa będzie gładka i puszysta. Dodaj jajko, żółtko i ekstrakt z wanilii, kontynuując ubijanie, aż składniki się połączą.
  3. Stopniowo dodawaj suche składniki do masy, mieszając tylko do połączenia się składników. Dorzuć kawałki czekolady i delikatnie wymieszaj, aż się równomiernie rozprowadzą.
  4. Miskę przykryj folią i wstaw masę do zamrażalnika na co najmniej 3h (może być cała noc). Przed pieczeniem wyjmij miskę z masą i odstaw w temperaturze pokojowej na 10 minut. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 170°C i przygotuj blaszkę do pieczenia.
  5. Za pomocą łyżki do lodów lub rąk, formuj średniej wielkości kulki ciasta w kształcie cylindra (ok. 50 g masy na ciastko) i układaj je na blaszce, zachowując odstępy między nimi (ciasteczka się rozleją podczas pieczenia).
  6. Piecz ciasteczka w rozgrzanym piekarniku przez około 10-12 minut lub do momentu, gdy brzegi będą lekko zrumienione. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw ciasteczka na blaszce przez kilka minut, a następnie przenieś je na kratkę do całkowitego ostygnięcia.

Kreatywne sposoby na podawanie i dekoracje ciastek czekoladowych

Ciasteczka z kawałkami czekolady to wspaniała baza na stworzenie pysznych i oryginalnych deserów. Jak je wykorzystać?

  1. Zrób z nich lodową kanapkę — między dwoma schłodzonymi ciasteczkami czekoladowymi połóż kulkę ulubionych lodów, a brzegi „kanapki” obtocz w kolorowej posypce lub pokruszonych orzechach.
  2. Zrób z nich ekstremalnie słodki deser – wystarczy, że w małym słoiku lub pucharku ułożysz ciasteczka naprzemiennie z ulubionymi dodatkami, takimi jak bita śmietana, kawałki owoców, orzechy, cukierki czy karmel. Powstanie efektowny i pyszny deser!
  3. Zrób z nich pyszne tarteletki – wystarczy, że do pieczenia, zamiast formować z masy kulki, wyłożysz nią foremki do tartaletek. Po upieczeniu i wystudzeniu możesz wypełnić je ulubioną masą, masłem orzechowym czy bitą śmietaną.

Co zrobić, aby ciasteczka czekoladowe były kruche? 

Lubisz, gdy ciastka chrupią, przypominając sentymentalne kruche ciasteczka z cukrem, które robiła Twoja babcia lub mama? Aby osiągnąć ten efekt, pamiętaj o kilku krokach:

  • używaj schłodzonych składników,
  • nie wyrabiaj długo ciasta, wystarczy, że składniki się połączą,
  • nie rezygnuj z dodatkowego żółtka – to ono zadba o kruchość ciastek,
  • zamiast białego cukru, użyj cukru pudru,
  • wybierz mąkę pszenną o typie 450,
  • koniecznie schłodź masę przed pieczeniem,
  • piecz ciastka w temperaturze 160-170 stopni i pozwól im dobrze ostygnąć.

Jak przechowywać ciastka z czekolady? 

Gotowe, całkowicie ostudzone ciastka możesz przechowywać do tygodnia w szczelnie zamkniętym pojemniku, w temperaturze pokojowej. Ciasteczka z kawałkami czekolady możesz też mrozić – zawiń kilka sztuk w folię aluminiową, a przed podaniem podgrzej w piekarniku.

Mamy nadzieję, że kultowe amerykańskie ciastka czekoladowe od dziś będą stałym gościem w Twojej kuchni. Eksperymentuj z dodatkami i dziel się tym niesamowitym w swojej prostocie smakiem z bliskimi!