Ciastka owsiane w domowym wydaniu – 3 przepisy, które musisz spróbować!

Szukasz inspiracji na wartościowy deser lub sycące i zdrowe drugie śniadanie do szkoły? Ciastka owsiane to nie tylko wyśmienita przekąska, ale także doskonała alternatywa dla tradycyjnych słodyczy, bogata w błonnik, witaminy i minerały. Przygotowując je w domu, będziesz mieć nie tylko kontrolę nad jakością użytych składników, ale także dopasujesz ich smak i konsystencję do własnych upodobań. Zróbmy razem pyszne ciasteczka dodające energii!

Domowe ciastka owsiane, dlaczego warto je zrobić?

Nie od dziś wiadomo, że desery i słodycze, robione własnoręcznie biją na głowę swoich sklepowych konkurentów, nie tylko pod względem smaku, ale również jakości. Mając kontrolę nad recepturą, unikniesz sztucznych polepszaczy, spulchniaczy, tłuszczów trans czy innych niekoniecznie korzystnych dla zdrowia składników. Dla osób, które dbają o swoją dietę, szukają inspiracji na wartościowe słodkie przekąski dla dzieci czy po prostu chcą jeść odżywczo, doskonałym deserem będą ciastka z płatków owsianych. Te zdrowe słodycze są nie tylko pyszne, ale również pełne dobra!

Cały sekret tkwi w ich bazie – płatkach owsianych. Ten niepozorny i łatwo dostępny produkt spożywczy to prawdziwa skarbnica błonnika, białka, witamin, w tym z grupy B, minerałów, takich jak żelazo, magnez, cynk, fosfor, mangan i selen czy kwasu oleinowego, który pomaga obniżać poziom cholesterolu LDL we krwi. Ponadto są bardzo sycące, nie powodują wahań cukru, dzięki czemu zaspokajają głód i dodają energii na długo.

Zdrowe ciastka owsiane to doskonała przekąska na każdą okazję. Sprawdzą się doskonale, jako posiłek w podróży, pełnowartościowy element szkolnego lunch boxa, czy też towarzysz popołudniowej kawy.

Szybkie ciastka owsiane nie stracą na smaku ani jakości nawet przy dłuższym przechowywaniu, więc śmiało zrób ich dużą ilość i oszczędź sobie stania w kuchni. O ile powstrzymacie się przed zjedzeniem ich wszystkich naraz!

Ile kcal mają ciasteczka owsiane?

Ciasteczka owsiane to niewątpliwie zdrowa alternatywa dla słodyczy, ale warto pamiętać, że są też porządną dawką energii. Wszystko zależy od wykorzystanych dodatków. Ogólnie można przyjąć, jedno średniej wielkości ciasteczko owsiane (około 20-25 g) będzie zawierać od 80 do 120 kcal.

Im więcej składników, takich jak cukier, masło, czekolada czy orzechy, tym ta wartość będzie wyższa. Dlatego nawet w ich przypadku warto zachować umiar i zdrowy rozsądek.

Ciastka owsiane, co można do nich dodać?

Domowe ciasteczka owsiane są doskonałą bazą do kulinarnych eksperymentów – naprawdę ciężko je zepsuć. Co możesz do nich dodać?

  • suszone owoce — rodzynki, żurawinę, śliwki, morele, daktyle czy jagody goji, które podkreślą słodki smak i nadadzą im delikatnej konsystencji,
  • orzechy i nasiona — orzechy włoskie, laskowe, migdały, fistaszki, nasiona słonecznika, dyni czy siemię lniane nadadzą ciastkom chrupkości, są też bogate w zdrowe tłuszcze i białko, zadbają o dłuższe uczucie sytości,
  • posiekaną gorzką, mleczną lub białą czekoladę,
  • puree z owoców np. banana, jabłka, dyni lub gruszek, które doda słodyczy, ale także wilgotności i kremowej konsystencji,
  • przyprawy — cynamon, imbir, wanilię, kardamon czy goździki,
  • różne rodzaje mąki (np. migdałową, kokosową, pełnoziarnistą) lub płatków (np. kukurydziane, jaglane, gryczane), które urozmaicą smak i teksturę ciastek,
  • syropy i pasty- m.in. syrop klonowy, daktylowy, masło orzechowe, migdałowe lub tahini.

Eksperymentuj śmiało, by odkryć swoje ulubione połączenia!

Przepis na ciastka owsiane – 3 pomysły na pyszne ciasteczka

Skoro już przekonaliśmy Cię do stworzenia własnych ciasteczek owsianych – podzielimy się z Tobą naszymi ulubionymi przepisami. Pamiętaj, aby traktować je jako inspirację, tak naprawdę, tutaj nie ma ograniczeń – śmiało twórz swoje kombinacje i dobieraj zamienniki, z tego co masz aktualnie w spiżarni.

Ciastka owsiane z bananem i czekoladą

Ciastka owsiane z bananem i czekoladą

Na pewno kojarzysz kruche ciasteczka z cukrem i czekoladowymi groszkami, tzw. pieguski. Dziś przygotujemy ich zdrowsza, owsianą wersję, która w niczym nie ustępuje oryginałowi.

Składniki:

  • 2 szklanki górskich płatków owsianych;
  • 2 dojrzałe, rozgniecione wcześniej banany;
  • 2 paski posiekanej gorzkiej czekolady;
  • ¼ szklanki cukru;
  • ¼ szklanki oleju kokosowego lub stopionego masła;
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego;
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia;
  • szczypta soli;

Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 175°C. Przygotuj blaszkę do pieczenia, wyłóż ją papierem. W dużej misce połącz płatki owsiane, czekoladę proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce wymieszaj banany, olej kokosowy, ekstrakt waniliowy i cukier.

Wymieszaj suche i mokre składniki lub ugniataj dłonią, aż dobrze się ze sobą połączą.

Z powstałej masy formuj kulki ciasta wielkości golfowych piłek i umieszczaj je na blaszce. Następnie delikatnie spłaszcz kulki na kształt ciasteczek – uważaj, żeby nie były zbyt cienkie.

Ile piec ciastka owsiane?  Zazwyczaj około 12-15 minut, aż staną się lekko zrumienione – warto pilnować tego procesu. Przed podaniem polecamy ciasteczka ostudzić. Smacznego!

Cytrynowe ciasteczka owsiane z kokosem

Cytrynowe ciasteczka owsiane z kokosem

Czyli coś dla fanów orzeźwiających połączeń. Sprawdzą się idealnie w towarzystwie ulubionej herbaty.

Składniki

  • 1 szklanka górskich płatków owsianych;
  • 1 jajko;
  • ½ szklanki wiórków kokosowych;
  • starta skórka z 1 cytryny;
  • ¼ szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny;
  • 40 g cukru;
  • 50 g oleju kokosowego lub miękkiego masła;
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia;
  • szczypta soli;

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzej do 180 st. Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem.

Olej lub masło razem z cukrem przełóż do miski i przez kilka minut miksuj, aż do uzyskania jasnej i puszystej masy. Wbij do niej jajko, dodaj skórkę i sok z cytryny i ucieraj dalej do połączenia składników. Następnie dodaj suche składniki i wymieszaj. Miskę wstaw na pół godziny do lodówki.

Po wyjęciu łyżką lub dłonią formuj z masy niewielkie kulki, układaj je na blaszce, lekko spłaszczając około 1 cm od siebie.

Piecz ciasteczka w rozgrzanym piekarniku przez około 12-15 minut, aż staną się lekko zrumienione. Ostudź przed podaniem i przechowuj w szczelnym pojemniku.

Marchewkowe ciasteczka owsiane

Marchewkowe ciasteczka owsiane

Są nie tylko pyszne, ale także zdrowe i pełne witamin i minerałów. Sprawdzą się, jako smaczna przekąska na drogę, śniadanie lub słodki dodatek do lunchboxa. A z dodatkiem korzennych przypraw umilą niejeden zimowy wieczór.

Składniki:

  • 1 ½ szklanki płatków owsianych;
  • 1 jajko;
  • 2 małe marchewki;
  • ¼ szklanki orzechów włoskich;
  • ¼ szklanki rodzynek;
  • ¼ szklanki cukru;
  • 30 g oleju kokosowego lub miękkiego masła;
  • 30 g masła orzechowego;
  • ½ łyżeczki cynamonu;
  • szczypta gałki muszkatołowej;
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia;
  • skórka pomarańczowa;
  • szczypta soli;

Przygotowanie

Jajko ubij z cukrem lub miodem na puszystą masę, dodaj masło i lub olej i dokładnie połącz składniki. Marchewki obierz i zetrzyj na drobnych oczkach. Do masy jajecznej dodaj resztę składników, dobrze wymieszaj. Wstaw na pół godziny do lodówki.

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Po wyjęciu ciasta z lodówki formuj z niego niewielkie kulki, lekko spłaszczaj i układaj na blaszce. W zależności od wielkości piecz ciasteczka 15-20 minut, aż się lekko zarumienią.

Co zrobić, żeby ciastka z płatków owsianych były chrupiące?

Chcesz, by Twoje ciasteczka owsiane przyjemnie chrupały? Wypróbuj nasze triki:

  • jeśli używasz górskich płatków owsianych, możesz je częściowo zmielić w blenderze lub połowę zastąpić mąką owsianą
  • ogranicz ilość mokrych składników – miód możesz zastąpić cukrem a olej miękkim masłem,
  • piecz ciastka owsiane nieco dłużej w wyższej temperaturze,
  • dodaj jajko lub przynajmniej białko jaja do masy,
  • po upieczeniu pozwól ciastkom ostygnąć na blasze przez kilka minut przed przeniesieniem ich na kratkę do całkowitego ostudzenia
  • ciasteczka przechowuj w uchylonym pojemniku, z dostępem powietrza. Możesz także dodać kawałek jabłka lub chleba do pojemnika, aby zapobiec zmiękczeniu ciastek.

Ciastka owsiane to prosty i ekspresowy pomysł na zdrowszy deser lub pełnowartościową przekąskę, którą nie tylko możesz podać gościom, ale także zjeść na śniadanie, po treningu czy w szkole. Przygotowując je w domu, możesz kontrolować ich smak, chrupkość, a także wartość odżywczą i kaloryczność, dostosowując recepturę do swoich upodobań.