Desery na Dzień Kobiet – szybkie i pyszne przepisy

Mimo iż czasy się zmieniają, to nadal kobiety są opiekunkami domu. W XXI wieku spełniają wiele ról. Realizują się zawodowo, sprzątają, gotują, opiekują się dziećmi. Jak zmieścić obowiązki, które zajmują 3 dni, w jedną dobę? Dla kobiety nie stanowi to problemu! Można by rzec, że są one ekspertki od zadań specjalnych! Z tego względu dzisiaj zapraszamy na desery, które są nie tylko pyszne, ale i nie pochłaniają dużo czasu na przygotowanie! A wszystko po to, by oprócz gotowania i pieczenia, znaleźć jeszcze czas na chwilę przyjemności i wytchnienia w ten wyjątkowy dzień!

Deser na Dzień Kobiet – pomysł na pyszny prezent

Jak już wyżej wspomniano, nierzadko zdarza się, że to kobiety odpowiadają za przygotowywanie posiłków dla wszystkich domowników. Jeśli zatem zastanawiasz się, czy deser to dobry pomysł na prezent na dzień kobiet, to nie wahaj się! Zastąpienie mamy, siostry czy partnerki tego dnia w kuchni z pewnością będzie dla niej wspaniałym prezentem!

Będzie to także doskonała okazja, aby pokazać swojej najbliższej kobiecie, jak dobrze ją znasz! Świąteczne ciasto wybrane szczególnie dla niej na pewno sprawi jej przyjemność. Taki prezent to także okazja do tego, by spędzić trochę czasu razem… przy filiżance ulubionej kawy czy herbaty!

Przepisy na dzień kobiet

Co jednak, gdy nie wiemy, jakie ciasto najbardziej przypadnie do gustu najbliższej nam kobiecie? Warto postawić na sprawdzone klasyki! Poniższe propozycje są szybkie i smaczne.

A jeśli to właśnie Ty jako Pani domu poszukujesz przepisu na ciasto na dzień kobiet, z pewnością znajdziesz tu propozycję wartą Twojej uwagi.

Mini tiramisu

Przepisy na Dzień Kobiet - mini tiramisu

Składniki

  • mascarpone – 2 opakowania (500 g)
  • okrągłe biszkopty – 300 g
  • jaja kurze – 2 sztuki
  • żółtko jaja kurzego – 2 sztuki
  • cukier puder – 6 łyżek
  • kawa (najlepiej z ekspresu) – 1 szklanka
  • likier amaretto – 3 – 4 łyżki (opcjonalnie)
  • kakao – 3 – 4 łyżki

Sposób przygotowania

  • Przygotować składniki, wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Zaparzyć kawę i odstawić do ostudzenia.
  • Żółtka oddzielić od białek.
  • Żółtka przełożyć do miski średniej wielkości i ubijać z cukrem pudrem na jasny i puszty krem.
  • Do żółtek stopniowo dodawać ser mascarpone, cały czas ubijając masę.
  • W oddzielnej miseczce ubić białka na sztywną pianę (można dodać szczyptę soli).
  • Gdy masa powstała z białek będzie już odpowiedniej konsystencji, powoli dodać ją do masy powstałej z żółtek, mascarpone i cukru.
  • Delikatnie wymieszać całość.
  • Do małej miseczki przelać kawę i dodać likier amaretto. Całość wymieszać.
  • Przygotować małe pojemniczki np. małe słoiczki, pucharki deserowe lub szklanki.
  • Biszkopty namoczyć w mieszance kawy i likieru (1 – 2 sekundy na ciastko), po czym układać je na dnie wybranego naczynia np. słoiczków.
  • Na pojedynczą warstwę biszkoptów przesiać odrobinę kakao (przez sitko) i na to ułożyć 1 – 2 cm warstwę kremu.
  • Przygotować kolejną warstwę: na warstwie mascarpone ułożyć namoczone biszkopty, posypać kakao i wyłożyć krem.
  • Wierzch udekorować obficie, oprószając kakao.
  • Słoiczki wstawić do lodówki. Optymalnie na noc, a jeśli nie mamy tyle czasu, to na co najmniej 3 – 4 godziny.

Czekoladowe mini serniczki

Przepisy na Dzień Kobiet - czekoladowe mini serniczki

Składniki

  • Czekoladowe ciasteczka – 1 opakowanie (około 150 g)
  • Ser twarogowy, sernikowy – 500g
  • Ser mascarpone – 1 opakowanie (250 g)
  • Cukier spożywczy – ⅔ szklanki
  • Budyń czekoladowy (proszek) – 1 opakowanie
  • Jajka kurze – 1 sztuka
  • Aromat waniliowy – 1/3 łyżeczki (opcjonalnie)

Do dekoracji

  • czekolada mleczna lub gorzka
  • świeże owoce np. borówki, maliny

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzać do temperatury 175 st. C.
  • Ciasteczka przełożyć do torebki i ułożyć je na desce do krojenia lub blacie. Uderzać je wałkiem do ciasta lub drewnianą łyżką, aby posiekać je na drobne cząstki.
  • Twaróg przełożyć do miski. Dodać mascarpone, cukier, budyń i aromat. Całość dokładnie wymieszać.
  • Do zawartości miski dodać jajko i ponownie wymieszać wszystkie składniki. Masa serowa powinna mieć jednolitą konsystencję.
  • Na blachę piekarnika wyłożyć foremki na babeczki. Delikatnie natłuścić je oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym.
  • Spód foremek wyłożyć pokruszonymi ciasteczkami, a na górę wyłożyć masę serową.
  • Tak przygotowane foremki wstawić do piekarnika i piec w tem. 175 st. C. przez około 15 minut (grzanie góra – dół).
  • Gdy masa serowa się zetnie, wyjąć babeczki i odstawić do przestudzenia.
  • Gdy babeczki ostygną, w małym rondelku rozpuścić czekoladę.
  • Rozpuszczoną czekoladą posmarować wierzch babeczek, a na czekoladzie ułożyć świeże owoce.

Panna cotta z musem owocowym i pistacjami

Przepisy na Dzień Kobiet - panna cotta z musem owocowym i pistacjami

Składniki

  • żelatyna w proszku – 1,5 łyżki
  • aromat waniliowy – 1 łyżeczka
  • mleko spożywcze, 2% tł. – 1 szklanka
  • śmietana 30% – 1 szklanka
  • cukier spożywczy – ½ szklanki

Do podania

  • owoce mrożone lub świeże np. jagody, maliny lub truskawki
    pistacje

Sposób przygotowania

  • Żelatynę rozrobić w 2 – 3 łyżkach wody (zimnej!). Zamieszać i odstawić na bok.
  • Do rondelka przelać śmietanę, mleko, cukier i aromat waniliowy.
  • Całość podgrzewać na średnim ogniu, cały czas mieszając do momentu, aż rozpuści się cukier.
  • Zwiększyć ogień i doprowadzić do momentu, gdy zawartość rondelka prawie zaczyna się gotować. Wtedy zdjąć rondel z ognia i dodać żelatynę. Mieszać całość, aż do momentu rozpuszczenia się żelatyny.
  • Tak powstałą masę rozlać do szklanek, filiżanek lub kieliszków. Najlepiej wybrać naczynie o małej pojemności np. filiżanki do kawy.
  • Odstawić do przestudzenia.
  • Gdy masa wstępnie ostygnie, przełożyć ją do lodówki. Naczynia z panna cottą przykryć talerzem lub ściereczką. Desery chłodzić najlepiej przez noc, a co najmniej 4 – 5 godzin.
  • W wolnej chwili przygotować dodatki: mus owocowy i pistacje. Do tego celu rozmrozić owoce lub wykorzystać te świeże. Aby przygotować mus wystarczy wybrane owoce zblendować na gładką masę.
  • Orzechy podprażyć na suchej patelni i posiekać.
  • Gdy desery będą odpowiednio schłodzone, podawać je polane musem owocowym i posypane orzechami.

Smacznego!