Jak zrobić cukier puder?
Mimo iż cukier puder nie jest kluczowym składnikiem wielu potraw, to należy przyznać, że nadaje naszym wypiekom unikalny, elegancki charakter! Nie ma drugiego takiego składnika, który nadawałby naszym potrawom nie tylko przyjemny, słodki smak, ale także stanowił tak doskonały element dekoracyjny większości wypieków.
Jak przeliczać cukier puder?
Przygotowując domowe, aromatyczne wypieki, zwłaszcza według nowych receptur, nierzadko możemy mieć problem z przeliczaniem miar i wag poszczególnych składników. Będzie to zwłaszcza trudne, gdy w domu nie posiadamy wagi kuchennej, która ułatwiłaby nam posługiwanie się miarami wagowymi. Zatem warto zapamiętać, że:
- 1 szklanka cukru pudru waży około 120 g i mieści ona w sobie 12 łyżek stołowych cukru pudru. Oznacza to także, że jedna szklanka cukru pudru o masie 120 g zawiera w sobie 24 płaskie łyżeczki od herbaty tego cukru.
- 1 szklanka cukru spożywczego waży około 200 g, a więc jeśli w przepisie mamy skorzystać z 1 szklanki cukru pudru, to należy zużyć około ¾ szklanki cukru spożywczego i przygotować z niej cukier puder.
3 sposoby na domowy cukier puder
Tak, ja wyżej wspomniano, cukier puder często jest niezbędnym elementem wielu domowych słodyczy. Chcąc uzyskać elegancką dekorację, która jest prosta i szybka w aplikacji, niezwykle często sięgamy właśnie po cukier puder. Co jednak możemy zrobić, gdy akurat nie mamy go pod ręką?
Jak się okazuje, cukier puder możemy przygotować samodzielnie z klasycznego cukru spożywczego. Jak tego dokonać?
Cukier puder z użyciem młynka do kawy
Jedno z najprostszych rozwiązań na domowy cukier puder polega na użyciu do tego młynka do kawy.
- Klasyczny cukier wsyp do młynka w miejsce, gdzie zazwyczaj wsypujesz kawę.
- Włącz młynek na mielenie.
- Po około 1,5 – 2 minutach otrzymasz puszysty cukier puder.
Jak zrobić cukier puder bez młynka?
Co jednak zrobić w sytuacji, gdy akurat w domu nie mamy młynka do mielenia kawy?
Jak się okazuje, to jeszcze nic straconego! Cukier puder możemy także przyrządzić bez młynka do kawy, jednak będzie to nieco trudniejsze i bardziej pracochłonne.
- Klasyczny cukier wysyp na czystą kartkę i całość przykryj drugą kartką.
- Twardym narzędziem np. wałkiem do ciasta, młotkiem do mięsa lub szklaną butelką rozbij cukier do momentu, aż uzyskasz sypki cukier puder.
- Co jakiś czas przesiej rozbijany cukier puder przez sitko o bardzo drobnych oczkach. To pozwoli na pozbycie się jeszcze dużych kryształków i uzyskasz bardzo lekki i delikatny cukier puder.
Jak zrobić cukier puder, wykorzystując blender?
Posiadając na wyposażeniu kuchni blender, także z łatwością możemy zrobić cukier puder w domu.
- Klasyczny cukier spożywczy przesyp do misy blendera.
- Włącz go na obroty największej szybkości.
- Cukier rozdrabniaj przez około 2 minuty. Po tym czasie powinieneś uzyskać lekki i sypki cukier puder.
- Jeśli jest to konieczne, możesz także przesiać cukier przez sitko i pozostałe kryształki ponownie dokładnie zmielić.
Kolorowy cukier puder? Tak, to możliwe! Jak go zatem przyrządzić?
Jeżeli udało nam się stworzyć domowy cukier puder, to przygotowanie go w wersji kolorowej będzie dla nas bułką z masłem! Chcąc otrzymać cukier puder w różnych barwach, należy skorzystać z barwników spożywczych. W tym celu najlepiej wybrać naturalne barwniki spożywcze, w których kolory są pozyskiwane prosto z warzyw, owoców lub przypraw np. czerwony z buraków, pomarańczowy z kurkumy, a zielony ze szpinaku.
Następnie wybrane przez nas barwniki spożywcze należy wymieszać dokładnie z cukrem pudrem i pozostawić do przeschnięcia. Gdy nasza mieszanka będzie już całkowicie sucha, może być konieczne jej ponowne delikatnie roztarcie np. na blacie lub desce do krojenia twardą butelką, gdyż cukier puder w wilgotnym środowisku ma tendencję do zbrylania się.
Jak przechowywać domowy cukier puder?
Gdy już uda nam się skutecznie przyrządzić cukier w domowym, pozostaje jedno pytanie: jak go właściwie przechowywać?
Chcąc cieszyć się słodkim smakiem i niezwykłą lekkością, jakiej dostarcza nam cukier puder, musimy pamiętać, aby miejsce, w jakim zamierzamy go przechowywać nie było narażone na działanie wilgoci. Zatem cukier puder najlepiej przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku w miejscu zacienionym i chłodnym. Dobrze sprawdzą się tu zamykane szafki w kuchni lub dobrze wentylowanej spiżarni.
Popularne dania z cukrem pudrem
Pomimo tego, że cukier puder jest w większości dań tylko dodatkiem, jak sami dobrze wiemy, jego rola jest nie do przecenienia! Bo kto z nas wyobraża sobie faworki bez cukru pudru? A pączki? No wręcz niemożliwe!
Polecamy do czytania: Tłusty czwartek – skąd wzięła się ta tradycja?
Cukier puder jest także nieodłącznym dodatkiem dań kruchych i drożdżowych np. z owocami, gdzie łagodzi kwaśny smak owoców. Jednakże jest taki dodatek, który bez cukru pudru nie mógłby w ogóle istnieć! Gdzie cukier puder jest wręcz niezastąpiony! O czym mowa? O klasycznym królewskim lukrze!
Jeśli właśnie jesteś w trakcie przygotowywania wypieków na tłusty czwartek i nie masz cukru pudru pod ręką, już wiesz, jak przyrządzić go samodzielnie z klasycznego cukru spożywczego. Zatem do dzieła! Pączki i faworki uratowane!