Dżem z czarnej porzeczki – sprawdzony i szybki przepis na wykwintne, domowe przetwory!

Czarna porzeczka to prawdziwa królowa wśród owoców! Jest bogata w wiele cennych składników takich jak polifenole, witamina C czy błonnik pokarmowy. Zdecydowanie warto włączyć ją do swojej diety. Jak wskazują badania, czarna porzeczka wykazuje bardzo korzystne działanie na zdrowie. Między innymi działa przeciwnowotworowo, może obniżać stężenie cholesterolu czy wpływać korzystnie na poziom glukozy we krwi. Jednakże czarna porzeczka to owoc sezonowy, dostępny wyłącznie latem. Aby móc ją spożywać przez cały rok, warto przygotować z niej domowy dżem i cieszyć się jej smakiem i korzystnym wpływem na zdrowie przez cały rok!

Dlaczego dojrzała czarna porzeczka idealnie nadaje się na dżem?

Czarna porzeczka to owoc, który zdecydowanie warto wykorzystać do przygotowania dżemu. Mianowicie jest ona źródłem wielu cennych składników odżywczych. Polifenole takie jak antocyjany czy witamina C należą do składników, które neutralizują wolne rodniki tlenowe. Dzięki temu owoce korzystnie wpływają na hamowanie procesu starzenia, mutacje genowe czy także spowolnienie rozwoju płytki miażdżycowej. Warto także wiedzieć, że organizm człowieka nie ma możliwości samodzielnej syntezy wspomnianych składników. Konieczne jest dostarczenie ich z dietą. Owoce czarnej porzeczki należą do najbogatszych źródeł polifenole czy wit. C.

Przygotowywanie dżemu z czarnej porzeczki ma też wymiar praktyczny. Owoce te dostępne są tylko latem, przetwarzane w dżem czy mrożone mogą być spożywane cały rok. Co więcej, ich budowa i skład umożliwiają ich gotowanie bez utraty koloru czy smaku, a obecne w nich pektyny wspomagają gęstnienie.

Jakie właściwości ma dżem z czarnej porzeczki?

Zastanawiając się nad wpływem na zdrowie dżemu z czarnej porzeczki, należy oceniać go przede wszystkim przez pryzmat owoców, które jak już wiemy, są bardzo zdrowe. Z pewnością spożywanie dżemu porzeczkowego pozwala dostarczyć nam do organizmu wielu cennych składników takich jak błonnik pokarmowy (jeśli dżem został przygotowany z całych, nieprzetartych owoców), witamina C czy antocyjany, które neutralizują stres oksydacyjny.

Ponadto kwasy organiczne, obecne w czarnej porzeczce, wpływają także korzystnie na poziom glukozy we krwi. Zatem jeśli do dżemu nie dajemy ogromnych ilości cukru, to ryzyko nagłego wzrostu glikemii jest znacznie mniejsze, aniżeli w przypadku innych, słodkich smarowideł pieczywa. Dbając o właściwy poziom cukru we krwi, warto dżem porzeczkowy łączyć z pełnoziarnistymi produktami zbożowymi np. razowym pieczywem, a także białkiem np. serem twarogowym.

Dżem z czarnej porzeczki – przepis krok po kroku

Dżem z czarnej porzeczki - przepis krok po kroku

Zastanawiasz się jak zrobić dżem z czarnej porzeczki? Mamy dla Ciebie szybki i sprawdzony przepis na ten wyśmienity przysmak! Wystarczy tylko nabyć świeże owoce i do dzieła!

Składniki na dżem porzeczkowy

  • Czarna porzeczka – ok. 1 kg
  • Cukier spożywczy – 3 szklanki (600 g)
  • Świeży sok z cytryny – z ok. 1 szt.

 Przygotowanie dżemu z czarnej porzeczki

  1. Przygotowywanie dżemu porzeczkowego zaczynamy od odpowiedniego przygotowania owoców. Należy je dokładnie umyć, a następnie pozbyć się ogonków, listów i wszelkich innych zanieczyszczeń.
  2. Do dużego garnka przekładamy czyste owoce. Dodajemy świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Całość gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut.
  3. Gdy podgotowane owoce będą miękkie, rozdrabiamy je na papkę. Jeśli chcemy, aby dżem miał gładką konsystencję można owoce przetrzeć przez sitko, ale warto wiedzieć, że wtedy pozbywamy je znacznej ilości błonnika, co jest niewskazane ze względu na korzystny wpływ na zdrowie tego składnika.
  4. Do powstałej masy dodajemy cukier i mieszamy całość. Ilość dodanego cukru można odpowiednio zwiększyć lub zmniejszyć, w zależności od tego, jak słodki dżem porzeczkowy chcemy uzyskać.
  5. Całość ponownie gotujemy na małym lub średnim ogniu przez około 20 – 25 minut, jednocześnie mieszając zawartość. Możemy zauważyć, że wstępnie gęstnieje zawartość. Warto jednak, aby konsystencja pozostała odrobinę płynna, bo w trakcie stygnięcia, dżem będzie dalej gęstniał.
  6. W międzyczasie należy wyparzyć słoiki i nakrętki.
  7. Gotowy dżem z czarnej porzeczki ostrożnie przelewamy do słoików i dokładnie je zakręcamy. Słoiki układamy odwrócone do górny nogami, aby się „zassały”.
  8. Gdy po około 20 minutach zauważysz, że przykrywka dobrze przylgnęła do słoika (nie słychać stukania po naciśnięciu), oznacza to, że dżem porzeczkowy został dobrze zakonserwowany.

Dżem z czarnej porzeczki – do czego można go wykorzystać?

Dżem z czarnej porzeczki - do czego można go wykorzystać?

Domowy dżem porzeczkowy to fantastyczny sposób na przedłużenie przydatności do spożycia tych owoców. Jak doskonale wiemy, owoce porzeczki niezwykle korzystnie wpływają na zdrowie. W postaci dżemu świetnie sprawdzą się jako dodatek do pieczywa np. na śniadanie czy do naleśników na obiad. Spożywając dżem porzeczkowy z pieczywem czy naleśnikami warto dodać także produkt będący źródłem białka np. ser twarogowy. Takie połączenie będzie nie tylko smaczne, ale i sycące.

Co więcej, dżem porzeczkowy to także doskonały dodatek do ciast kruchych i francuskich, ciasteczek, a nawet bezy. Osoby lubiące bardziej wytrawne smaki mogą dżem z czarnej porzeczki podać również jako dodatek do sera pleśniowego lub pieczonego mięsa.

Przygotowując letnie przetwory, zdecydowanie należy pamiętać o dżemie porzeczkowym. Cechuje się on nie tylko dobrym smakiem, ale także korzystną zawartością składników istotnych dla zdrowia. Szybki dżem z czarnej porzeczki to doskonały dodatek do pieczywa czy naleśników. Zwłaszcza w okresie jesienno – zimowym, kiedy dostęp do świeżych owoców jest znacznie ograniczony.