Jak dobrze wiemy, domowe przetwory nie pozostawiają sobie równych! Samodzielnie przygotowane, dają nie tylko dużo satysfakcji, ale także wynagradzają trud włożony w ich przygotowanie niezwykłym smakiem. Dzisiaj zapraszamy Was na klasyczną konfiturę wiśniową. Dobrze się składa, że właśnie teraz jesteśmy w okresie, gdy świeże i dojrzałe owoce są na wyciągnięcie ręki! A wiśnie warto włączyć do swojego menu, ponieważ zawierają one witaminy, składniki mineralne, błonnik i antyoksydanty!
Konfitura z wiśni – właściwości
Domowa konfitura z wiśni to dobry sposób na przemycenie nieco większej ilości owoców do posiłków. Nie tylko swoich, ale i domowników! Przetwory z wiśni podane z chrupiącymi goframi czy delikatnym twarożkiem nie tylko dobrze smakują, ale także pozwalają na wzbogacenie jadłospisu w wiele cennych składników odżywczych. Czego dostarczają nam wiśnie?
Owoce te są źródłem wielu witamin i składników mineralnych, spośród których warto zwrócić uwagę na witaminę C, A, kwas foliowy i żelazo. Wiśnie są także stosunkowo niskokaloryczne, ponieważ garść tych owoców (70 g) dostarcza zaledwie 34 kcal. Są one także źródłem błonnika pokarmowego – 1 szklanka (140 g) tych owoców dostarcza 1,4 g tego składnika.
Jednakże jedną z najważniejszych zalet wiśni jest obecność w nich dużej ilości antyoksydantów – flawonoidów. Są to substancje, które neutralizują wolne rodniki tlenowe, dzięki czemu opóźniają one proces starzenia się komórek, zmniejszają ryzyko niszczenia struktur komórkowych i obniżają ryzyko nowotworzenia.
Jakie wiśnie warto wybrać na konfiturę?
Chcąc przygotować jak najsmaczniejsze domowe przetwory z wiśni, warto dokładnie przyjrzeć się zebranym owocom. Powinny być one dojrzałe i świeże. Nie mogą być zgniłe ani przesuszone. Unikać należy także owoców poranionych, mało jędrnych. Wiśnie zaczynają kwitnąć wiosną i gotowe owoce można zbierać już w drugiej połowie czerwca. Okres wiśniowy trwa do końca sierpnia.
Domowe przetwory z wiśni
Z wiśni możemy przygotować:
- marmoladę;
- dżem;
- konfiturę;
- powidła.
Wszystkie wyżej wymienione przetwory odróżnia zawartość cukru i sposób przygotowania. Marmolada wiśniowa to produkt, który przygotowuje się najszybciej. Owoce zmielone (bez pestek i ogonków), krótko gotowane, podajemy do spożycia. Z kolei dżem wiśniowy to produkt, w którym w porównaniu do konfitur i powideł znajdziemy najwięcej dodanego cukru spożywczego.
Oprócz wyżej wymienionych, z wiśni możemy także przyrządzić sosy do mięs, znany wszystkim kompot i galaretki.
Domowa konfitura z wiśni – przepis
Poszukując idealnego rozwiązania na domowe przetwory, dzisiaj zapraszamy na prawdziwą konfiturę z wiśni. Smak – nie do podrobienia! Korzystamy tylko z tych z dwóch, prostych składników, bez zbędnych dodatków do żywności. Mamy nadzieję, że nasza pyszna konfitura z wiśni przypadnie Ci do gustu!
Składniki
- świeże wiśnie – 1 kg;
- cukier spożywczy lub cukier żelujący (do dżemu) – 0,75 – 1 kg.
Przygotowanie
- Zebrane owoce umyj i wydryluj, czyli pozbądź się pestek.
- Przygotuj głęboki i szeroki garnek. Przesyp do niego owoce i gotuj je na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
- Gdy owoce puszczą sok, dodaj klasyczny cukier spożywczy lub cukier żelujący. Wymieszaj całość i gotuj dalej.
- Owoce gotuj do momentu, aż konfitura przyjmie oczekiwaną konsystencję. Zazwyczaj trwa to około 1,5h godziny.
- Konfiturę możesz podać od razu do spożycia – na gorąco. Jeśli zamierzasz je przechowywać, gorącą masę przelej od razu do czystych słoików i szczelnie zakręć.
Wskazówki
- Klasyczna konfitura jest już zazwyczaj gotowa, gdy wyparuje większość soku owocowego, masa przyjmie dosyć stałą konsystencję, ale owoce jeszcze się nie rozpadną.
- Jeśli podczas gotowania owoców zauważysz, że przywierają one do dnia, dolej do nich nieco wody.
Do czego wykorzystać konfiturę z wiśni?
Domowa konfitura z wiśni to idealny dodatek do wielu dań. W klasycznym wydaniu dobrze sprawdzi się jako uzupełnienie dań na słodko, na przykład takich jak:
- naleśniki;
- gofry;
- placuszki w stylu pancakes.
Prawdziwą konfiturę wiśniową możemy także wykorzystać do domowych, słodkich wypieków takich jak ciasta kruche, bezy czy torty.
Nieco zaskakujące, jednak równie udane połączenie to domowa konfitura wiśniowa i mięsa lub sery. Pieczone lub grillowane mięso np. schab czy wędzone sery np. oscypki również bardzo dobrze komponują się z tym przysmakiem!
Wiedząc już, że wiśnie to cenny i zdrowy składnik naszego jadłospisu, warto zabrać się za ich przetwarzanie. Smakiem świeżych owoców możemy cieszyć się głównie w sezonie letnim, dlatego koniecznie już dziś należy zabrać się za przygotowanie domowych przetworów np. na zimę!
Bibliografia
- USDA. National Agricultural Library. U.S. DEPARTMENT OF AGRICULTURE. Cherries. Dostęp online 10.07.2020.
- H. Kunachowicz i wsp. Tabele składu i wartości odżywczych żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2005.