Konfitura wiśniowa – jak przygotować idealne przetwory z wiśni?

Konfitura wiśniowa – jak przygotować idealne przetwory z wiśni?

Jak dobrze wiemy, domowe przetwory nie pozostawiają sobie równych! Samodzielnie przygotowane, dają nie tylko dużo satysfakcji, ale także wynagradzają trud włożony w ich przygotowanie niezwykłym smakiem. Dzisiaj zapraszamy Was na klasyczną konfiturę wiśniową. Dobrze się składa, że właśnie teraz jesteśmy w okresie, gdy świeże i dojrzałe owoce są na wyciągnięcie ręki! A wiśnie warto włączyć do swojego menu, ponieważ zawierają one witaminy, składniki mineralne, błonnik i antyoksydanty!

Konfitura z wiśni – właściwości

Domowa konfitura z wiśni to dobry sposób na przemycenie nieco większej ilości owoców do posiłków. Nie tylko swoich, ale i domowników! Przetwory z wiśni podane z chrupiącymi goframi czy delikatnym twarożkiem nie tylko dobrze smakują, ale także pozwalają na wzbogacenie jadłospisu w wiele cennych składników odżywczych. Czego dostarczają nam wiśnie?

Owoce te są źródłem wielu witamin i składników mineralnych, spośród których warto zwrócić uwagę na witaminę C, A, kwas foliowy i żelazo. Wiśnie są także stosunkowo niskokaloryczne, ponieważ garść tych owoców (70 g) dostarcza zaledwie 34 kcal. Są one także źródłem błonnika pokarmowego – 1 szklanka (140 g) tych owoców dostarcza 1,4 g tego składnika.

Jednakże jedną z najważniejszych zalet wiśni jest obecność w nich dużej ilości antyoksydantów flawonoidów. Są to substancje, które neutralizują wolne rodniki tlenowe, dzięki czemu opóźniają one proces starzenia się komórek, zmniejszają ryzyko niszczenia struktur komórkowych i obniżają ryzyko nowotworzenia.

Jakie wiśnie warto wybrać na konfiturę?

Chcąc przygotować jak najsmaczniejsze domowe przetwory z wiśni, warto dokładnie przyjrzeć się zebranym owocom. Powinny być one dojrzałe i świeże. Nie mogą być zgniłe ani przesuszone. Unikać należy także owoców poranionych, mało jędrnych. Wiśnie zaczynają kwitnąć wiosną i gotowe owoce można zbierać już w drugiej połowie czerwca. Okres wiśniowy trwa do końca sierpnia.

Domowe przetwory z wiśni

Z wiśni możemy przygotować:

  • marmoladę;
  • dżem;
  • konfiturę;
  • powidła.

Wszystkie wyżej wymienione przetwory odróżnia zawartość cukru i sposób przygotowania. Marmolada wiśniowa to produkt, który przygotowuje się najszybciej. Owoce zmielone (bez pestek i ogonków), krótko gotowane, podajemy do spożycia. Z kolei dżem wiśniowy to produkt, w którym w porównaniu do konfitur i powideł znajdziemy najwięcej dodanego cukru spożywczego.

Oprócz wyżej wymienionych, z wiśni możemy także przyrządzić sosy do mięs, znany wszystkim kompot i galaretki.

Domowa konfitura z wiśni – przepis

Domowa konfitura z wiśni – przepis

Poszukując idealnego rozwiązania na domowe przetwory, dzisiaj zapraszamy na prawdziwą konfiturę z wiśni. Smak – nie do podrobienia! Korzystamy tylko z tych z dwóch, prostych składników, bez zbędnych dodatków do żywności. Mamy nadzieję, że nasza pyszna konfitura z wiśni przypadnie Ci do gustu!

Składniki

  • świeże wiśnie – 1 kg;
  • cukier spożywczy lub cukier żelujący (do dżemu) – 0,75 – 1 kg.

Przygotowanie

  1. Zebrane owoce umyj i wydryluj, czyli pozbądź się pestek.
  2. Przygotuj głęboki i szeroki garnek. Przesyp do niego owoce i gotuj je na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
  3. Gdy owoce puszczą sok, dodaj klasyczny cukier spożywczy lub cukier żelujący. Wymieszaj całość i gotuj dalej.
  4. Owoce gotuj do momentu, aż konfitura przyjmie oczekiwaną konsystencję. Zazwyczaj trwa to około 1,5h godziny.
  5. Konfiturę możesz podać od razu do spożycia – na gorąco. Jeśli zamierzasz je przechowywać, gorącą masę przelej od razu do czystych słoików i szczelnie zakręć.

Wskazówki

  • Klasyczna konfitura jest już zazwyczaj gotowa, gdy wyparuje większość soku owocowego, masa przyjmie dosyć stałą konsystencję, ale owoce jeszcze się nie rozpadną.
  • Jeśli podczas gotowania owoców zauważysz, że przywierają one do dnia, dolej do nich nieco wody.

Do czego wykorzystać konfiturę z wiśni?

Do czego wykorzystać konfiturę z wiśni?

Domowa konfitura z wiśni to idealny dodatek do wielu dań. W klasycznym wydaniu dobrze sprawdzi się jako uzupełnienie dań na słodko, na przykład takich jak:

Prawdziwą konfiturę wiśniową możemy także wykorzystać do domowych, słodkich wypieków takich jak ciasta kruche, bezy czy torty.

Nieco zaskakujące, jednak równie udane połączenie to domowa konfitura wiśniowa i mięsa lub sery. Pieczone lub grillowane mięso np. schab czy wędzone sery np. oscypki również bardzo dobrze komponują się z tym przysmakiem!

Wiedząc już, że wiśnie to cenny i zdrowy składnik naszego jadłospisu, warto zabrać się za ich przetwarzanie. Smakiem świeżych owoców możemy cieszyć się głównie w sezonie letnim, dlatego koniecznie już dziś należy zabrać się za przygotowanie domowych przetworów np. na zimę!

Bibliografia

  1. USDA. National Agricultural Library. U.S. DEPARTMENT OF AGRICULTURE. Cherries. Dostęp online 10.07.2020.
  2. H. Kunachowicz i wsp. Tabele składu i wartości odżywczych żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2005.