Jak zrobić karmel? Dokładny przepis z wykorzystaniem patelni

Przepis na karmel

Może się wydawać, że przygotowanie karmelu to zadanie godne naprawdę wprawionego cukiernika. Tymczasem jego przygotowanie jest prostsze, niż nam się wydaje.

Domowy karmel: dwa sposoby na przygotowanie

Karmel to elegancki dodatek do wielu deserów. Powstaje z samego cukru, który jest poddawany ogrzewaniu. Z uwagi na sposób jego przygotowania, wyróżniamy dwie metody powstawania karmelu:

  • metodę suchą,
  • metodę mokrą.

Metoda sucha jest szybsza, ale także nieco trudniejsza. Polega na tym, że na patelnię (o grubym dnie) przesypujemy cukier i całość podgrzewamy, aż kolor cukru zmieni się na brązowy. Ten proces zachodzi jednak bardzo szybko i właśnie na tym polega jego trudność! Bo gdy cukier stanie się już mocno brązowy lub nawet czarny, jest gorzki i bezużyteczny.

Z tego względu wygodniejszą metodą tworzenia karmelu będzie metoda „na mokro”.

Przygotowanie karmelu krok po kroku

  1. Na patelnię o grubym dnie (możemy także użyć szerokiego rondla) wsypujemy cukier i dodajemy wodę. Na 1,5 szklanki cukru przypada 8 łyżek wody.
  2. Całość gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając tak, aby cukier rozpuścił się jeszcze przed wrzeniem wody.
  3. Gdy uzyskamy już jednolitą i gęstą masę, przestajemy mieszać łyżką, a delikatnie obracamy samą patelnią do zakończenia procesu powstawania karmelu. Im dłużej będziemy trzymać go na ogniu, tym ciemniejszy kolor karmelu uzyskamy.

Czytaj także: Słony karmel – jak go przygotować? Dokładny przepis

Jak wykorzystać karmel?

Tak przygotowany karmel możemy od razu wykorzystać jako polewę do ciast lub tortów. Natomiast, jeśli chcemy przygotować fantazyjne dekoracje z karmelu, musimy pozostawić go do wystygnięcia. Aby to zrobić, należy ostrożnie przelać jeszcze płynny karmel na papier do pieczenia i pozostawić, aż masa całkowicie zgęstnieje. Gdy karmel już całkowicie wystygnie, możemy z niego wyciąć różne, dekoracyjne kształty.

Jak zrobić karmel? Przepis

Jak zrobić sos karmelowy?

Rozgrzaną, karmelową masę możemy także wykorzystać do przygotowania sosu karmelowego. Aby tego dokonać, należy jeszcze na etapie patelni do gotowej masy dodać:

  • śmietanę kremówkę,
  • masło,
  • cynamon, wanilię lub kakao (opcjonalnie).

Nowe składniki trzeba dokładnie wymieszać z masą karmelową. Tak przygotowany sos idealnie sprawdzi się jako dodatek do ciast, naleśników i ciasteczek.

Przepis na karmel

Smacznego!