Jak upiec doskonałe ciasto cytrynowe – 3 przepisy na placek cytrynowy

Istnieją takie słodkości, które swoim wyjątkowym aromatem i nietuzinkowym smakiem zawsze kuszą nawet osoby nieprzepadające za słodyczami i wypiekami. Jednym z takich ciast będącym w dodatku bardzo prostym w wykonaniu jest placek cytrynowy. To doskonała propozycja zarówno dla tych, którzy lubią słodkie, jak i osób preferujących zrównoważone smaki. Sprawdź, jak zrobić cytrynowiec i w jakich wariantach można zaserwować ten niewątpliwy smakołyk.

Dlaczego warto wypróbować ciasto cytrynowe?

Ciasto cytrynowe to wypiek, który wielu z nas zna z domu rodzinnego lub pobytu u babci. Jego aromat tuż po wyjęciu z piekarnika zawsze sprawia, że temu prostemu smakołykowi wręcz nie można się oprzeć! Dlatego, gdy tylko pojawia się ochota na słodkie, cytrynowiec stanowi doskonały wybór, zwłaszcza jeżeli nie mamy zbyt wiele czasu. Szybkie ciasto cytrynowe to wypiek, z którym poradzi sobie każdy.

Jednocześnie placek cytrynowy to doskonałe wyważenie smaków i propozycja dla osób, które nie preferują ciężkich, kremowych ciast z dużą ilością cukru dostarczających nam ogromnych ilości pustych kalorii. Cytrynowiec jest pod tym względem lekką, puszystą i orzeźwiającą w smaku propozycją, w której zawartość cukru znajduje się na rozsądnym poziomie. Taka porcja cytrynowego smakołyku będzie zatem optymalnym wyborem dla miłośników słodkości.

Poza doskonałym smakiem i łatwością wykonania ciasta na uwagę zasługuje również wiele możliwych wariantów cytrynowca. Możesz wybrać zarówno idealne na ciepłe dni mokre ciasto cytrynowe, wersję z makiem, jak i pyszny placek cytrynowy z malinami lub słynnym kremem lemon curd.

Przepis na podstawowe ciasto cytrynowe

Przepis na podstawowe ciasto cytrynowe

Osoby, które dopiero zaczynają przygodę z wypiekami, mogą rozpocząć od podstawowej wersji cytrynowca. Jest to jednocześnie szybkie ciasto cytrynowe, którego przygotowanie zajmie zaledwie 25 minut. Z podanych poniżej składników powstanie ok. 1 kg placka cytrynowego, który można podzielić na 10 porcji. Każda z nich to 360 kcal. Pojemność szklanki, którą odmierzamy składniki, ma pojemność 250 ml.

Składniki:

  • 2 szklanki pszennej mąki tortowej,
  • 4 stołowe łyżki skrobi ziemniaczanej,
  • ¾ szklanki drobnego cukru,
  • ¾ szklanki oleju roślinnego,
  • 4 średniej wielkości jaja kurze,
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • sok z jednej cytryny,
  • skórka otarta z jednej cytryny.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto cytrynowe powinny mieć temperaturę pokojową. Do dużej miski wsyp cukier, wbij jaja i ubijaj mikserem na wysokich obrotach do uzyskania puszystej, jasnej masy. Następnie zacznij powoli wlewać olej, dalej ubijając, ale na średnich obrotach. Po połączeniu składników zmniejsz obroty na najniższe i zacznij dodawać jogurt naturalny, a potem sok i skórkę z cytryny.

Do tak przygotowanej masy przesiej mąkę, skrobię i proszek do pieczenia. Całość delikatnie wymieszaj silikonową łopatką lub drewnianą łyżką. Masę przełóż do okrągłej formy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Może to być każda inna forma w dowolnym kształcie. Ważne, aby jej pojemność wynosiła minimum 2 litry. Brzegi formy od wewnętrznej strony warto posmarować masłem i obsypać bułką tartą.

Tak przygotowaną masę na ciasto cytrynowe wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza, na środkową półkę. Piecz cytrynowca 50 do 60 minut. Po upieczeniu wyłącz piekarnik, lekko uchyl drzwiczki na 10 minut, a później wyjmij ciasto, przełóż z formy na kratownicę i pozostaw do wystudzenia. Smaczne, orzeźwiające i mokre ciasto cytrynowe jest gotowe!

Warianty ciasta cytrynowego

Jednym z wariantów placka cytrynowego może być tort cytrynowy. Aby powstał wysoki i okazały, składniki z podstawowego przepisu można podwoić i upiec dwa placki, a następnie podzielić je według uznania na kilka blatów. Pomiędzy poszczególnymi warstwami doskonale sprawdzi się lemon curd, krem śmietankowy, warstwa powideł czy ulubionych owoców.

Tarta cytrynowa

Dla osób, które cenią sobie orzeźwiające i kwaskowate smaki wypieków przełamane słodkością, idealnym wariantem cytrynowca będzie placek z malinami. Do podstawowej wersji ciasta cytrynowego na etapie ostatecznego mieszania składników należy dodać 250 g świeżych lub mrożonych malin, a następnie upiec placek zgodnie z przepisem. Kilka owoców warto pozostawić do dekoracji.

Jak sprawdzić, czy ciasto jest gotowe?

Nie ma idealnego okresu pieczenia co do minuty, który gwarantowałby idealne upieczenie ciasta. Dlatego pod koniec czasu wskazanego w przepisie, warto sprawdzić, czy placek cytrynowy jest już gotowy. W tym celu wystarczy wbić w ciasto np. patyczek do szaszłyków lub wykałaczkę. Jeżeli po wyjęciu będzie suchy, ciasto jest upieczone.

Ciasto pieczone w węższych i wyższych formach zazwyczaj potrzebuje nieco więcej czasu, aby upiekło się w sposób idealny.

Dekorowanie i podawanie

Jedną z najczęściej stosowanych form dekoracji cytrynowca jest posypanie ciasta cukrem pudrem. Należy pamiętać, aby czynność tą wykonać przez drobne sitko i dopiero wtedy, gdy placek wystygnie, a najlepiej tuż przed podaniem.

Idealnym wykończeniem cytrynowca będzie także polanie go polewą cytrynową lub przygotowanie domowego lukru. Aby przyrządzić cytrynowy lukier, wystarczą 3 łyżki stołowe soku z cytryny oraz 10 łyżek stołowych cukru pudru. Składniki trzeba dokładnie rozetrzeć w miseczce i wymieszać na gładką masę, a następnie nałożyć na wystudzone ciasto.

Ciasto cytrynowe z polewą lub lukrem można dodatkowo obsypać wiórkami kokosowymi, ulubionymi bakaliami lub kolorową posypką. Taki wypiek z pewnością przypadnie wówczas do gustu najmłodszym.

Przechowywanie i zachowanie świeżości

Aby upieczony cytrynowiec zachował niepowtarzalny smak, wilgotność i świeżość przez kilka dni, należy zabezpieczyć go przed wyschnięciem. W tym celu wystarczy owinąć placek folią aluminiową, folią spożywczą czy schować do pudełka spożywczego. Można przechowywać placek w temperaturze pokojowej. Jednak w upalne dni lub kiedy ciasto zawiera dodatek owoców, dobrze jest trzymać cytrynowca w lodówce. 

 

Cytrynowiec to idealny wybór zarówno dla osób niedoświadczonych w pieczeniu, jak i tych, którzy chcą wprowadzić do swojej kuchni coś nowego. Skorzystaj z naszego przepisu, zainspiruj się i zaskocz domowników. Postaw na słodycz przełamaną orzeźwieniem i stwórz swoją ulubioną wersję cytrynowca już dziś!