Lemon curd: wypróbuj przepis na przepyszny krem cytrynowy!

Co powiesz na lekki deser, który jest jednocześnie słodki i kwaśny? Delikatny, ale i aromatyczny! Brzmi nieźle? Oto przepyszny krem cytrynowy, czyli angielski lemon curd! Zastanawiasz się, jak go przygotować? Mamy dla Ciebie porady i wskazówki. Poznaj nasz sprawdzony przepis na lemon curd cytrynowy!

Co to jest lemon curd?

Lemon curd to szybki i smaczny deser. Ma on postać kremu o różnej gęstości, zależnej od czasu i sposobu przygotowania. Co ciekawe, wersja cytrynowa kremu jest najbardziej popularna, stąd nazwa „lemon curd”. Natomiast w starych książkach kucharskich można znaleźć pozycję, taką jak „fruit curd”, gdzie krem był przygotowywany także z innych owoców, najczęściej cytrusowych takich jak limonka, mandarynka czy pomarańcza. Co więcej, kremy angielskie mogą być również przygotowywane na bazie innych owoców np. mango czy malin.

Lemon curd – skąd pochodzi ten słodki przysmak?

Lemon curd to słodki krem, który tradycyjnie wywodzi się z Wielkiej Brytanii. Jak wskazują dane źródłowe, krem lemon curd był serwowany już w XIX i XX wieku w Anglii jako dodatek do pieczywa i popołudniowej herbaty.

Lemon curd - skąd pochodzi ten słodki przysmak

Ile kalorii ma lemon curd?

Krem cytrynowy, mimo swojej prostoty, nie jest deserem niskokalorycznym. Składa się on z produktów, które cechują się dużą gęstością energetyczną. Mowa tu przede wszystkim o jajach, maśle czy cukrze. Ostatecznie curd cytrynowy ma kaloryczność ok. 1200 kcal (zgodnie z przepisem poniżej). Warto jednak zwrócić uwagę, że najczęściej spożywa się go niewielkie ilości np. jako dodatek do ciasta. W takiej sytuacji kaloryczności samego kremu cytrynowego wynosi około 200 kcal.  

Krem lemon curd – jak go zrobić, żeby wyszedł idealny w smaku?

Przygotowując się do zrobienia lemon curd, można ulec wrażeniu, że jest to bardzo prosty deser. W końcu to tylko 4 składniki. Warto jednak zwrócić uwagę na kilka aspektów, które najczęściej stanowią wyzwanie w przygotowaniu tego deseru:

  • stałe kontrolowanie temperatury – krem lemon curd przygotowuje się w kąpieli wodnej, z tego względu ważne jest, aby pilnować temperatury i nie doprowadzić do zagotowania się roztworu i ścięcia jaj, co więcej podczas podgrzewania roztworu należy cały czas mieszać zawartość,
  • składniki w odpowiedniej temperaturze – curd cytrynowy przygotowuje się z masła i jajek, dobrze jest zadbać i to, aby składniki podczas przygotowania były w temperaturze pokojowej,
  • ubijanie jajek – jeśli chcesz, aby twój krem cytrynowy był lekki i puszysty ubijanie jajek z cukrem możesz wykonać oddzielnie, tzn. oddzielnie ubijamy pianę z białek, żółtka ubijamy z cukrem i następnie mieszamy całość.

Składniki

  • Masło – ok. 1/3 kostki – 65-70g
  • Cukier spożywczy – 1 szklanka – 100g
  • Jaja kurze – 2 sztuki
  • Cytryny – 2 sztuki

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj wszystkie składniki. Cytryny umyj i osusz.
  2. Zetrzyj skórkę z cytryn. Następnie przekrój je na połówki i wyciśnij sok z cytryn. Pozbądź się pestek. Całość przełóż do metalowej miski.
  3. Do soku cytrynowego i skórki dodaj jaja i cukier. Całość dokładnie wymieszaj widelcem, aż do powstawania gładkiej masy.
  4. Masło pokrój na kawałki i dodaj do zwartości miski, wymieszaj całość.
  5. Przygotuj duży garnek i wypełnij go wodą (ok. 1/3 objętości). Zagotuj wodę.
  6. Do wrzącej wody wstaw metalową miskę, jednakże miska nie powinna bezpośrednio dotykać wody, a jedynie ogrzewać się na parze. Całość podgrzewać na średnim ogniu.
  7. Podgrzewać krem do rozpuszczenia się masła, a następnie do powstania konsystencji budyniu, cały czas mieszając zawartość (przez około 15 minut).
  8. Gotowy krem zdjąć z ognia i odstawić do przesunięcia, po czym podawać z ulubionymi dodatkami np. ciastem czy naleśnikami.

Krem lemon curd - jak go zrobić, żeby wyszedł idealny w smaku

Smacznego!

Dodatkowe porady

Aby uzyskać całkowicie gładki krem cytrynowy, na koniec można przesiać go przez sito.

Domowy lemon curd – z czym najlepiej podawać?

Curd cytrynowy to świetny dodatek do wielu deserów i słodkich przekąsek. Wśród naszych faworytów jest sernik z lemon curd. Krem cytrynowy w tym cieście może posłużyć jako dekoracja wierzchu ciasta. Lemon curd dobrze sprawdza się także jako dodatek do ciasta francuskiego, kruchych ciast, babeczek czy ciasta naleśnikowego.

Domowy lemon curd - z czym najlepiej podawać

Podsumowując, lemon curd to tradycyjny krem cytrynowy z Anglii. Jest to świetny dodatek do ciast, jak i pieczywa np. francuskiego.  Co więcej, ciasto z lemon curd to dobry pomysł na deser, nawet gdy tak dobrze nie znamy swoich gości. Dzięki zbilansowanej połączeniu smaku słodkiego i kwaśnego, przysmak ten sprosta nawet najbardziej wymagającym podniebieniom.