Lemon curd: wypróbuj przepis na przepyszny krem cytrynowy!
Co powiesz na lekki deser, który jest jednocześnie słodki i kwaśny? Delikatny, ale i aromatyczny! Brzmi nieźle? Oto przepyszny krem cytrynowy, czyli angielski lemon curd! Zastanawiasz się, jak go przygotować? Mamy dla Ciebie porady i wskazówki. Poznaj nasz sprawdzony przepis na lemon curd cytrynowy!
Co to jest lemon curd?
Lemon curd to szybki i smaczny deser. Ma on postać kremu o różnej gęstości, zależnej od czasu i sposobu przygotowania. Co ciekawe, wersja cytrynowa kremu jest najbardziej popularna, stąd nazwa „lemon curd”. Natomiast w starych książkach kucharskich można znaleźć pozycję, taką jak „fruit curd”, gdzie krem był przygotowywany także z innych owoców, najczęściej cytrusowych takich jak limonka, mandarynka czy pomarańcza. Co więcej, kremy angielskie mogą być również przygotowywane na bazie innych owoców np. mango czy malin.
Lemon curd – skąd pochodzi ten słodki przysmak?
Lemon curd to słodki krem, który tradycyjnie wywodzi się z Wielkiej Brytanii. Jak wskazują dane źródłowe, krem lemon curd był serwowany już w XIX i XX wieku w Anglii jako dodatek do pieczywa i popołudniowej herbaty.
Ile kalorii ma lemon curd?
Krem cytrynowy, mimo swojej prostoty, nie jest deserem niskokalorycznym. Składa się on z produktów, które cechują się dużą gęstością energetyczną. Mowa tu przede wszystkim o jajach, maśle czy cukrze. Ostatecznie curd cytrynowy ma kaloryczność ok. 1200 kcal (zgodnie z przepisem poniżej). Warto jednak zwrócić uwagę, że najczęściej spożywa się go niewielkie ilości np. jako dodatek do ciasta. W takiej sytuacji kaloryczności samego kremu cytrynowego wynosi około 200 kcal.
Krem lemon curd – jak go zrobić, żeby wyszedł idealny w smaku?
Przygotowując się do zrobienia lemon curd, można ulec wrażeniu, że jest to bardzo prosty deser. W końcu to tylko 4 składniki. Warto jednak zwrócić uwagę na kilka aspektów, które najczęściej stanowią wyzwanie w przygotowaniu tego deseru:
- stałe kontrolowanie temperatury – krem lemon curd przygotowuje się w kąpieli wodnej, z tego względu ważne jest, aby pilnować temperatury i nie doprowadzić do zagotowania się roztworu i ścięcia jaj, co więcej podczas podgrzewania roztworu należy cały czas mieszać zawartość,
- składniki w odpowiedniej temperaturze – curd cytrynowy przygotowuje się z masła i jajek, dobrze jest zadbać i to, aby składniki podczas przygotowania były w temperaturze pokojowej,
- ubijanie jajek – jeśli chcesz, aby twój krem cytrynowy był lekki i puszysty ubijanie jajek z cukrem możesz wykonać oddzielnie, tzn. oddzielnie ubijamy pianę z białek, żółtka ubijamy z cukrem i następnie mieszamy całość.
Składniki
- Masło – ok. 1/3 kostki – 65-70g
- Cukier spożywczy – 1 szklanka – 100g
- Jaja kurze – 2 sztuki
- Cytryny – 2 sztuki
Sposób przygotowania
- Przygotuj wszystkie składniki. Cytryny umyj i osusz.
- Zetrzyj skórkę z cytryn. Następnie przekrój je na połówki i wyciśnij sok z cytryn. Pozbądź się pestek. Całość przełóż do metalowej miski.
- Do soku cytrynowego i skórki dodaj jaja i cukier. Całość dokładnie wymieszaj widelcem, aż do powstawania gładkiej masy.
- Masło pokrój na kawałki i dodaj do zwartości miski, wymieszaj całość.
- Przygotuj duży garnek i wypełnij go wodą (ok. 1/3 objętości). Zagotuj wodę.
- Do wrzącej wody wstaw metalową miskę, jednakże miska nie powinna bezpośrednio dotykać wody, a jedynie ogrzewać się na parze. Całość podgrzewać na średnim ogniu.
- Podgrzewać krem do rozpuszczenia się masła, a następnie do powstania konsystencji budyniu, cały czas mieszając zawartość (przez około 15 minut).
- Gotowy krem zdjąć z ognia i odstawić do przesunięcia, po czym podawać z ulubionymi dodatkami np. ciastem czy naleśnikami.
Smacznego!
Dodatkowe porady
Aby uzyskać całkowicie gładki krem cytrynowy, na koniec można przesiać go przez sito.
Domowy lemon curd – z czym najlepiej podawać?
Curd cytrynowy to świetny dodatek do wielu deserów i słodkich przekąsek. Wśród naszych faworytów jest sernik z lemon curd. Krem cytrynowy w tym cieście może posłużyć jako dekoracja wierzchu ciasta. Lemon curd dobrze sprawdza się także jako dodatek do ciasta francuskiego, kruchych ciast, babeczek czy ciasta naleśnikowego.
Podsumowując, lemon curd to tradycyjny krem cytrynowy z Anglii. Jest to świetny dodatek do ciast, jak i pieczywa np. francuskiego. Co więcej, ciasto z lemon curd to dobry pomysł na deser, nawet gdy tak dobrze nie znamy swoich gości. Dzięki zbilansowanej połączeniu smaku słodkiego i kwaśnego, przysmak ten sprosta nawet najbardziej wymagającym podniebieniom.