Churros – przepis na pyszne pączki hiszpańskie
Churros to tradycyjny deser karnawałowy, który składa się ze słodkiego ciasta parzonego, smażonego na głębokim tłuszczu i podawanego z cukrem pudrem, cynamonem oraz czekoladą. Churros bywają nazywane hiszpańskimi pączkami i stąd też pochodzi ich najstarsza receptura. Prawdziwe churros są chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Jak podkreślają książki podróżnicze, będąc w Hiszpanii, koniecznie należy ich spróbować! Jednakże, czy da się odtworzyć ten wspaniały smak w domu? Mamy na to sposób!
Churros – co to za przysmak?
Churros, czyli hiszpańskie pączki, to pyszny deser, który spożywa się w okresie karnawału. Jak wskazują tradycje przekazywane z pokolenia na pokolenie, właśnie w towarzystwie churros Hiszpanie witają Nowy Rok, spożywając je na śniadanie!
Prawdziwe i tradycyjne churros przygotowuje się z ciasta parzonego. Do ich przygotowania potrzebna jest mąka pszenna, olej i cukier. Ciasto ugniata się na gorącej wodzie, a następnie smaży na głębokim tłuszczu. Świeżo usmażone churros są najlepsze – mają delikatny aromat cynamonu, są chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku.
Istnieje cichy spór o to, kto jest ojcem churros. Hiszpanie? Portugalczycy? A może Meksykanie? Jak wskazują dane historyczne, najwięcej dowodów jest na to, że ich pochodzenie jest hiszpańskie, a do dokładniej Andaluzyjskie. Natomiast bez względu na miejsce pochodzenia, churros znane już n a całym świecie i spróbować można ich w wielu miejscach – Hiszpanii, Portugalii, Ameryce Łacińskiej, zwłaszcza w Meksyku, a nawet na Filipinach i Kubie!
Czytaj więcej: Jak zrobić cynamonki? Sprawdzony przepis na bułeczki cynamonowe
Czy hiszpańskie churros to tak naprawdę pączki?
Jak zrobić churros?
Przepis na churros krok po kroku
Składniki na churros
- woda – 1 szklanka,
- mąka pszenna – 1 szklanka,
- jaja kurze – 3 sztuki,
- masło – ½ kostki (100 g),
- cukier waniliowy – 1 łyżka,
- cukier spożywczy – 2 łyżki,
- sól – szczypta,
- olej rzepakowy – do smażenia, około 1l.
Przygotowanie
- Przygotuj wszystkie składniki. Powinny być w temperaturze pokojowej.
- Do rondelka przelej wodę, dodaj masło, oba rodzaje cukru i szczyptę soli. Całość zagotuj i zmniejsz ogień.
- Do gotującej się wody stopniowo dodawaj mąkę i ucieraj drewnianą łyżką.
- Ciasto wyrabiaj do momentu, aż będzie gładkiej i sprężystej konsystencji. Powinno z łatwością odlepiać się od naczynia.
- Ciasto odstaw do przestudzenia na około 30 minut.
- Gdy ciasto ostygnie, wbij jajko i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Czynność tę powtórz z dwoma pozostałymi jajkami.
- Rozgrzej tłuszcz w garnku. Olej jest odpowiednio rozgrzany, gdy na próbę włożysz kawałeczek ciasta i od razu zacznie skwierczeć
- Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i partiami, 8 – 10 cm kawałkami wyciskaj bezpośrednio do tłuszczu. Krańce ciasta odcinaj nożem.
- Ciasto smaż partiami po 3 – 4 sztuki, w zależności od rozmiaru naczynia, jakim dysponujesz. Każdy kawałek ciasta smaż 2 – 3 minuty, wykładaj na ręcznik papierowy i delikatnie odsączaj z nadmiaru tłuszczu.
- Gotowe hiszpańskie pączki churros podawaj z gorącą czekoladą i cukrem cynamonowym lub cukrem pudrem.
Dodatki do churros
Tradycyjnie churros podaje się z cukrem cynamonowym lub gorącą czekoladą. Jeśli jednak nie masz tych składników w domu, może także zaserwować je obsypane cukrem pudrem. Smakują równie wyśmienicie, a przygotowanie domowego cukru pudru jest niezwykle proste i szybkie. Przepis znajdziesz tutaj.
Smacznego!
Czytaj więcej: Rogaliki drożdżowe z marmoladą – tradycyjny przepis na pyszny deser