Churros – przepis na pyszne pączki hiszpańskie

Churros to tradycyjny deser karnawałowy, który składa się ze słodkiego ciasta parzonego, smażonego na głębokim tłuszczu i podawanego z cukrem pudrem, cynamonem oraz czekoladą. Churros bywają nazywane hiszpańskimi pączkami i stąd też pochodzi ich najstarsza receptura. Prawdziwe churros są chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Jak podkreślają książki podróżnicze, będąc w Hiszpanii, koniecznie należy ich spróbować! Jednakże, czy da się odtworzyć ten wspaniały smak w domu? Mamy na to sposób!

Churros – co to za przysmak?

Churros, czyli hiszpańskie pączki, to pyszny deser, który spożywa się w okresie karnawału. Jak wskazują tradycje przekazywane z pokolenia na pokolenie, właśnie w towarzystwie churros Hiszpanie witają Nowy Rok, spożywając je na śniadanie!

Prawdziwe i tradycyjne churros przygotowuje się z ciasta parzonego. Do ich przygotowania potrzebna jest mąka pszenna, olej i cukier. Ciasto ugniata się na gorącej wodzie, a następnie smaży na głębokim tłuszczu. Świeżo usmażone churros są najlepsze – mają delikatny aromat cynamonu, są chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku.

Istnieje cichy spór o to, kto jest ojcem churros. Hiszpanie? Portugalczycy? A może Meksykanie? Jak wskazują dane historyczne, najwięcej dowodów jest na to, że ich pochodzenie jest hiszpańskie, a do dokładniej Andaluzyjskie. Natomiast bez względu na miejsce pochodzenia, churros znane już n a całym świecie i spróbować można ich w wielu miejscach – Hiszpanii, Portugalii, Ameryce Łacińskiej, zwłaszcza w Meksyku, a nawet na Filipinach i Kubie!

Czytaj więcej: Jak zrobić cynamonki? Sprawdzony przepis na bułeczki cynamonowe

Czy hiszpańskie churros to tak naprawdę pączki?

Czy hiszpańskie churros to tak naprawdę pączki?

Chociaż churros są znane jako pączki hiszpańskie, różnią się od polskich pączków pod wieloma względami. Przede wszystkim, ciasto na churros nie zawiera drożdży. Hiszpańskie churros mają również inny kształt – zazwyczaj długość około 10 cm, przypominają wałeczki o przekroju gwiazdy. Dodatki do churros są różne w zależności od regionu, ale rzadko spotyka się je wypełnione konfiturą różaną. Najczęściej podaje się je z gorącą czekoladą lub obtoczone w cukrze z dodatkiem cynamonu.

Jak zrobić churros?

Hiszpańskie churros to niewątpliwie pyszny przysmak. Jeśli jednak w najbliższym czasie nie planujesz podróży do słonecznej Hiszpanii, nie musisz rezygnować z ich smaku! Churros można łatwo przygotować samodzielnie w domu, a w wersji domowej smakują naprawdę doskonale!

Przepis na churros krok po kroku

Przepis na churros krok po kroku

 

Składniki na churros

  • woda – 1 szklanka,
  • mąka pszenna – 1 szklanka,
  • jaja kurze – 3 sztuki,
  • masło – ½ kostki (100 g),
  • cukier waniliowy – 1 łyżka,
  • cukier spożywczy – 2 łyżki,
  • sól – szczypta,
  • olej rzepakowy – do smażenia, około 1l.

Przygotowanie

  • Przygotuj wszystkie składniki. Powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Do rondelka przelej wodę, dodaj masło, oba rodzaje cukru i szczyptę soli. Całość zagotuj i zmniejsz ogień.
  • Do gotującej się wody stopniowo dodawaj mąkę i ucieraj drewnianą łyżką.
  • Ciasto wyrabiaj do momentu, aż będzie gładkiej i sprężystej konsystencji. Powinno z łatwością odlepiać się od naczynia.
  • Ciasto odstaw do przestudzenia na około 30 minut.
  • Gdy ciasto ostygnie, wbij jajko i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Czynność tę powtórz z dwoma pozostałymi jajkami.
  • Rozgrzej tłuszcz w garnku. Olej jest odpowiednio rozgrzany, gdy na próbę włożysz kawałeczek ciasta i od razu zacznie skwierczeć
  • Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i partiami, 8 – 10 cm kawałkami wyciskaj bezpośrednio do tłuszczu. Krańce ciasta odcinaj nożem.
  • Ciasto smaż partiami po 3 – 4 sztuki, w zależności od rozmiaru naczynia, jakim dysponujesz. Każdy kawałek ciasta smaż 2 – 3 minuty, wykładaj na ręcznik papierowy i delikatnie odsączaj z nadmiaru tłuszczu.
  • Gotowe hiszpańskie pączki churros podawaj z gorącą czekoladą i cukrem cynamonowym lub cukrem pudrem.

Dodatki do churros

Tradycyjnie churros podaje się z cukrem cynamonowym lub gorącą czekoladą. Jeśli jednak nie masz tych składników w domu, może także zaserwować je obsypane cukrem pudrem. Smakują równie wyśmienicie, a przygotowanie domowego cukru pudru jest niezwykle proste i szybkie. Przepis znajdziesz tutaj.

Smacznego!

Czytaj więcej: Rogaliki drożdżowe z marmoladą – tradycyjny przepis na pyszny deser