Jak zrobić pączki? Przepisy na domowe pączki w 3 odsłonach

Słodkie i puszyste pączki to podstawa prawdziwego tłustego czwartku. Jest to przysmak, bez którego chyba nikt z nas nie wyobraża sobie świętowania końca karnawału. Poszukujesz sprawdzonego przepisu na domowe pączki? U nas znajdziesz ich aż trzy! Zapraszamy!

Domowe pączki to wielki rarytas. Jednakże ciasto drożdżowe bywa wymagające! Z tego powodu mamy dla Ciebie kilka sprawdzonych przepisów na ten słodki przysmak. Każdy znajdzie coś dla siebie: doświadczona pani domu, początkujący cukiernik, jak i osoba, która pilnuje swojej diety nawet w tłusty czwartek!

Tradycyjne pączki najczęściej spotyka się z konfiturą różaną i posypane cukrem pudrem. Poszukujesz przepisu na domowy cukier puder? Znajdziesz go tutaj: https://uczymyjakslodzic.pl/jak-zrobic-cukier-puder/

Przepis na tradycyjne pączki

Przepis na tradycyjne pączki

Smażone pączki to prawdziwy klasyk wśród słodkich przysmaków. Tradycyjnie są one puszyste, a ich zewnętrzna skórka jest chrupiąca. Smak smażonych pączków możemy urozmaicić poprzez dodatek owocowego nadzienia, cukru pudru, skórki pomarańczy i lukru.

Smacznego!

Składniki na domowe pączki

Składniki na ciasto

  • Drożdże, świeże – ¼ kostki;
  • Mleko spożywcze, 2% tł. – ½ szklanki;
  • Cukier spożywczy – 2 łyżki;
  • Jaja kurze – 1 sztuka;
  • Żółtko jaja kurzego – 2 sztuki;
  • Mąka pszenna, typ 500 – 2 szklanki;
  • Masło klarowane – 3,5 łyżki;
  • Sól – szczypta;
  • Aromat waniliowy – ½ łyżeczki;
  • Olej rzepakowy – ok. 2 l (do smażenia).

Do dekoracji

  • Lukier królewski (najlepiej domowy);
  • Cukier puder (najlepiej domowy);
  • Kandyzowana skórka pomarańczy.

Jak zrobić tradycyjne pączki?

Sposób przygotowania

  1. Przygotować wszystkie składniki. Powinny być one w temperaturze pokojowej.
  2. Mleko delikatnie podgrzać, aby było ciepłe.
  3. Do miski pokruszyć drożdże, dodać mąkę (2 łyżki), 1 łyżeczkę cukru i połowę ciepłego mleka. Całość wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 min.
  4. W oddzielnej miseczce utrzeć jajko, żółtka i pozostałą ilość cukru spożywczego na puszystą i gęstą pianę.
  5. Mąkę przesiać do dużej miski i wymieszać z solą. Następnie dodać wyrośnięte drożdże, pozostałą ilość mleka i masę powstałą z jajek i cukru.
  6. Całość delikatnie wymieszać i wyrabiać na ciasto o gładkiej konsystencji. Czas wyrabiania około 15 – 20 min.
  7. Na małym ogniu stopić masło i dodać do ciasta.
  8. Ciasto ponownie wyrabiać jeszcze przez kilka minut.
  9. Ciasto o jednolitej konsystencji ponownie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  10. Gdy ciasto urośnie dwukrotnie (po około 1,5 godzinie) przełożyć je na blat oprószony mąką i zagniatać przez kilka minut.
  11. Ciasto rozwałkować na gruby placek i przy pomocy szklanki wycinać z niego kółeczka.
  12. Surowe kawałeczki ciasta ponownie przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na jeszcze około 45 – 60 minut.
  13. Pod koniec czasu rozgrzać olej. Odpowiednio rozgrzany olej powinien skwierczeć od razu, po włożeniu kawałeczka ciasta.
  14. Wyrośnięte kulki ciasta smażyć po kilka sztuk na rozgrzanym oleju. Smażyć pączki, aż będą zarumienione, po czym przewrócić je na drugą stronę.
  15. Wysmażone pączki układać na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Zostawić je do przestudzenia.
  16. Gdy pączki ostygną, przyozdobić je cukrem pudrem, skórką pomarańczy lub lukrem królewskim.

Mini pączki serowe z serkiem homogenizowanym – krok po kroku

Mini pączki serowe z serkiem homogenizowanym - krok po kroku

Pączki serowe stanowią ciekawą alternatywę dla tradycyjnych pączków. Będą one zdecydowanie lepszym rozwiązaniem, gdy mamy mało doświadczenia z ciastem drożdżowym lub nie chcemy poświęcać na przygotowanie pączków tyle czasu, co w przypadku tych tradycyjnych. Mini pączki serowe również cechują się słodkim smakiem, chrupiącą skórką i mają delikatnie wilgotne wnętrze.

Składniki na pączki serowe

  • Serek homogenizowany o smaku waniliowym – 2 opakowania (300 g);
  • Jaja kurze – 3 sztuki;
  • Mąka pszenna, typ 500 – 1,5 szklanki;
  • Proszek do pieczenia/soda oczyszczona – 2 łyżeczki;
  • Sól – szczypta;
  • Olej rzepakowy – około 1,5 l (do smażenia);
  • Cukier puder – do dekoracji.

Przygotowanie

  1. Przygotować wszystkie składniki. Zadbaj o to, aby były one w temperaturze pokojowej.
  2. Serek przełóż do dużej miski i wymieszaj z jajkami.
  3. Do masy serowo – jajecznej dodaj mąkę przesiewając ją na sicie. Następnie dodaj proszek do pieczenia i sól. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. W szerokim garnku rozgrzej olej. Odpowiednio rozgrzany olej powinien skwierczeć od razu, po włożeniu kawałeczka ciasta.
  5. Przy pomocy łyżki stołowej przekładaj małe porcje ciast to garnka z rozgrzanym olejem. Od czasu do czasu konieczne będzie przetarcie łyżki ściereczką, aby nie kleiło się do niej ciasto.
  6. Pączki smaż, aż się zarumienią, po czym obróć je na drugą stronę.
  7. Usmażone pączki wyłóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar oleju.
  8. Gorące pączki odstaw do przestygnięcia.
  9. Gdy pączki serowe przestygną, oprósz je obficie cukrem pudrem.

Pączki z piekarnika – przepis na pieczone pączki krok po kroku

Pączki z piekarnika - przepis na pieczone pączki krok po kroku

Pączki z piekarnika to rozwiązanie dla tych, którzy nawet w tłusty czwartek liczą kalorie! Mianowicie, zastąpienie smażenia pieczeniem pozwala zaoszczędzić nawet kilkaset kalorii. Pieczone pączki również są puszyste, a ich skórka jest chrupiąca. Dobrym dodatkiem do pieczonych pączków będą konfitury owocowe.

Składniki na pączki pieczone

  • Drożdże, świeże – ⅓ kostki;
  • Mleko spożywcze, 2% tł. – ½ szklanki;
  • Cukier spożywczy – 4 łyżki;
  • Mąka pszenna, typ 500 – 3 szklanki;
  • Jaja kurze – 4 sztuki (w tym 1 do posmarowania ciast przed pieczeniem);
  • Masło klarowane – ⅓ “wiadereczka” (170 g);
  • Sól – 2 – 3 szczypty;
  • Aromat waniliowy – ½ łyżeczki.

Dodatki (opcjonalne)

  • Owocowa konfitura lub dżem;
  • Cukier puder lub lukier ze skórką z pomarańczy.

Sposób przygotowania pieczonych pączków

  1. Przygotować wszystkie składniki na pączki. Powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Mleko delikatnie podgrzać, aby było ciepłe. Uważać, aby nie zagotować.
  3. Do miski pokruszyć drożdże, dodać mąkę (2 łyżki), 1 łyżeczkę cukru i połowę ciepłego mleka. Całość wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 min.
  4. W oddzielnej miseczce utrzeć jajka i pozostałą ilość cukru na puszystą i gęstą pianę.
  5. Mąkę przesiać do miski i wymieszać z solą. Dodać wyrośnięte drożdże, pozostałą ilość mleka i masę powstałą z jajek i cukru.
  6. Całość delikatnie wymieszać i wyrabiać na ciasto o gładkiej konsystencji. Czas wyrabiania około 10 – 15 min.
  7. Do wyrabianego ciasta stopniowo dodawać masło klarowane. Dobrze wyrobione ciasto powinno być puszyste, mieć jednolity kolor i łatwo odklejać się od ręki.
  8. Surowe ciasto pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, w misce na około 1h do wyrośnięcia.
  9. Gdy ciasto urośnie min. 1,5 – 2 razy, przełożyć je na blat oprószony mąką i zagniatać przez kilka minut.
  10. Ciasto rozwałkować na gruby placek i przy pomocy szklanki wycinać kółeczka.
  11. Następnie mniejsze kawałki ciasta ponownie przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na jeszcze około 45 minut.
  12. Pod koniec czasu rozgrzać piekarnik do temp. 180 st. C (grzanie góra – dół).
  13. Na blaszce układać papilotki, takie jak na babeczki.
  14. Pozostałe jajko roztrzepać w miseczce.
  15. Wyrośnięte kulki ciasta przełożyć do papilotek. Wierzch ciasta posmarować jajkiem.
  16. Ciasto na pączki wstawić do nagrzanego piekarnika. Pączki piec przez około 20 minut.
  17. Świeżo wypieczone pączki odstawić do przestudzenia, a gdy pączki ostygną, przyozdobić je cukrem pudrem.

Wskazówka

Jeśli chcesz przygotować pączki z nadzieniem z konfitury owocowej, w kroku 11 na pojedyncze placuszki ciasta wyłóż małe ilości konfitury. Następnie sklej brzegi ciasta i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.