Jak zrobić pączki? Przepisy na domowe pączki w 3 odsłonach
Słodkie i puszyste pączki to podstawa prawdziwego tłustego czwartku. Jest to przysmak, bez którego chyba nikt z nas nie wyobraża sobie świętowania końca karnawału. Poszukujesz sprawdzonego przepisu na domowe pączki? U nas znajdziesz ich aż trzy! Zapraszamy!
Domowe pączki to wielki rarytas. Jednakże ciasto drożdżowe bywa wymagające! Z tego powodu mamy dla Ciebie kilka sprawdzonych przepisów na ten słodki przysmak. Każdy znajdzie coś dla siebie: doświadczona pani domu, początkujący cukiernik, jak i osoba, która pilnuje swojej diety nawet w tłusty czwartek!
Tradycyjne pączki najczęściej spotyka się z konfiturą różaną i posypane cukrem pudrem. Poszukujesz przepisu na domowy cukier puder? Znajdziesz go tutaj: https://uczymyjakslodzic.pl/jak-zrobic-cukier-puder/
Przepis na tradycyjne pączki
Smażone pączki to prawdziwy klasyk wśród słodkich przysmaków. Tradycyjnie są one puszyste, a ich zewnętrzna skórka jest chrupiąca. Smak smażonych pączków możemy urozmaicić poprzez dodatek owocowego nadzienia, cukru pudru, skórki pomarańczy i lukru.
Smacznego!
Składniki na domowe pączki
Składniki na ciasto
- Drożdże, świeże – ¼ kostki;
- Mleko spożywcze, 2% tł. – ½ szklanki;
- Cukier spożywczy – 2 łyżki;
- Jaja kurze – 1 sztuka;
- Żółtko jaja kurzego – 2 sztuki;
- Mąka pszenna, typ 500 – 2 szklanki;
- Masło klarowane – 3,5 łyżki;
- Sól – szczypta;
- Aromat waniliowy – ½ łyżeczki;
- Olej rzepakowy – ok. 2 l (do smażenia).
Do dekoracji
- Lukier królewski (najlepiej domowy);
- Cukier puder (najlepiej domowy);
- Kandyzowana skórka pomarańczy.
Jak zrobić tradycyjne pączki?
Sposób przygotowania
- Przygotować wszystkie składniki. Powinny być one w temperaturze pokojowej.
- Mleko delikatnie podgrzać, aby było ciepłe.
- Do miski pokruszyć drożdże, dodać mąkę (2 łyżki), 1 łyżeczkę cukru i połowę ciepłego mleka. Całość wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 min.
- W oddzielnej miseczce utrzeć jajko, żółtka i pozostałą ilość cukru spożywczego na puszystą i gęstą pianę.
- Mąkę przesiać do dużej miski i wymieszać z solą. Następnie dodać wyrośnięte drożdże, pozostałą ilość mleka i masę powstałą z jajek i cukru.
- Całość delikatnie wymieszać i wyrabiać na ciasto o gładkiej konsystencji. Czas wyrabiania około 15 – 20 min.
- Na małym ogniu stopić masło i dodać do ciasta.
- Ciasto ponownie wyrabiać jeszcze przez kilka minut.
- Ciasto o jednolitej konsystencji ponownie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Gdy ciasto urośnie dwukrotnie (po około 1,5 godzinie) przełożyć je na blat oprószony mąką i zagniatać przez kilka minut.
- Ciasto rozwałkować na gruby placek i przy pomocy szklanki wycinać z niego kółeczka.
- Surowe kawałeczki ciasta ponownie przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na jeszcze około 45 – 60 minut.
- Pod koniec czasu rozgrzać olej. Odpowiednio rozgrzany olej powinien skwierczeć od razu, po włożeniu kawałeczka ciasta.
- Wyrośnięte kulki ciasta smażyć po kilka sztuk na rozgrzanym oleju. Smażyć pączki, aż będą zarumienione, po czym przewrócić je na drugą stronę.
- Wysmażone pączki układać na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Zostawić je do przestudzenia.
- Gdy pączki ostygną, przyozdobić je cukrem pudrem, skórką pomarańczy lub lukrem królewskim.
Mini pączki serowe z serkiem homogenizowanym – krok po kroku
Pączki serowe stanowią ciekawą alternatywę dla tradycyjnych pączków. Będą one zdecydowanie lepszym rozwiązaniem, gdy mamy mało doświadczenia z ciastem drożdżowym lub nie chcemy poświęcać na przygotowanie pączków tyle czasu, co w przypadku tych tradycyjnych. Mini pączki serowe również cechują się słodkim smakiem, chrupiącą skórką i mają delikatnie wilgotne wnętrze.
Składniki na pączki serowe
- Serek homogenizowany o smaku waniliowym – 2 opakowania (300 g);
- Jaja kurze – 3 sztuki;
- Mąka pszenna, typ 500 – 1,5 szklanki;
- Proszek do pieczenia/soda oczyszczona – 2 łyżeczki;
- Sól – szczypta;
- Olej rzepakowy – około 1,5 l (do smażenia);
- Cukier puder – do dekoracji.
Przygotowanie
- Przygotować wszystkie składniki. Zadbaj o to, aby były one w temperaturze pokojowej.
- Serek przełóż do dużej miski i wymieszaj z jajkami.
- Do masy serowo – jajecznej dodaj mąkę przesiewając ją na sicie. Następnie dodaj proszek do pieczenia i sól. Całość dokładnie wymieszaj.
- W szerokim garnku rozgrzej olej. Odpowiednio rozgrzany olej powinien skwierczeć od razu, po włożeniu kawałeczka ciasta.
- Przy pomocy łyżki stołowej przekładaj małe porcje ciast to garnka z rozgrzanym olejem. Od czasu do czasu konieczne będzie przetarcie łyżki ściereczką, aby nie kleiło się do niej ciasto.
- Pączki smaż, aż się zarumienią, po czym obróć je na drugą stronę.
- Usmażone pączki wyłóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar oleju.
- Gorące pączki odstaw do przestygnięcia.
- Gdy pączki serowe przestygną, oprósz je obficie cukrem pudrem.
Pączki z piekarnika – przepis na pieczone pączki krok po kroku
Pączki z piekarnika to rozwiązanie dla tych, którzy nawet w tłusty czwartek liczą kalorie! Mianowicie, zastąpienie smażenia pieczeniem pozwala zaoszczędzić nawet kilkaset kalorii. Pieczone pączki również są puszyste, a ich skórka jest chrupiąca. Dobrym dodatkiem do pieczonych pączków będą konfitury owocowe.
Składniki na pączki pieczone
- Drożdże, świeże – ⅓ kostki;
- Mleko spożywcze, 2% tł. – ½ szklanki;
- Cukier spożywczy – 4 łyżki;
- Mąka pszenna, typ 500 – 3 szklanki;
- Jaja kurze – 4 sztuki (w tym 1 do posmarowania ciast przed pieczeniem);
- Masło klarowane – ⅓ “wiadereczka” (170 g);
- Sól – 2 – 3 szczypty;
- Aromat waniliowy – ½ łyżeczki.
Dodatki (opcjonalne)
- Owocowa konfitura lub dżem;
- Cukier puder lub lukier ze skórką z pomarańczy.
Sposób przygotowania pieczonych pączków
- Przygotować wszystkie składniki na pączki. Powinny być w temperaturze pokojowej.
- Mleko delikatnie podgrzać, aby było ciepłe. Uważać, aby nie zagotować.
- Do miski pokruszyć drożdże, dodać mąkę (2 łyżki), 1 łyżeczkę cukru i połowę ciepłego mleka. Całość wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 min.
- W oddzielnej miseczce utrzeć jajka i pozostałą ilość cukru na puszystą i gęstą pianę.
- Mąkę przesiać do miski i wymieszać z solą. Dodać wyrośnięte drożdże, pozostałą ilość mleka i masę powstałą z jajek i cukru.
- Całość delikatnie wymieszać i wyrabiać na ciasto o gładkiej konsystencji. Czas wyrabiania około 10 – 15 min.
- Do wyrabianego ciasta stopniowo dodawać masło klarowane. Dobrze wyrobione ciasto powinno być puszyste, mieć jednolity kolor i łatwo odklejać się od ręki.
- Surowe ciasto pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, w misce na około 1h do wyrośnięcia.
- Gdy ciasto urośnie min. 1,5 – 2 razy, przełożyć je na blat oprószony mąką i zagniatać przez kilka minut.
- Ciasto rozwałkować na gruby placek i przy pomocy szklanki wycinać kółeczka.
- Następnie mniejsze kawałki ciasta ponownie przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na jeszcze około 45 minut.
- Pod koniec czasu rozgrzać piekarnik do temp. 180 st. C (grzanie góra – dół).
- Na blaszce układać papilotki, takie jak na babeczki.
- Pozostałe jajko roztrzepać w miseczce.
- Wyrośnięte kulki ciasta przełożyć do papilotek. Wierzch ciasta posmarować jajkiem.
- Ciasto na pączki wstawić do nagrzanego piekarnika. Pączki piec przez około 20 minut.
- Świeżo wypieczone pączki odstawić do przestudzenia, a gdy pączki ostygną, przyozdobić je cukrem pudrem.
Wskazówka
Jeśli chcesz przygotować pączki z nadzieniem z konfitury owocowej, w kroku 11 na pojedyncze placuszki ciasta wyłóż małe ilości konfitury. Następnie sklej brzegi ciasta i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.