Słodkie przekąski dla dzieci – 5 pomysłów na pyszne, słodkie smakołyki!

Słodka przekąska to dla wielu dzieci powód do uśmiechu. Dla rodzica to wyzwanie. W końcu niejeden opiekun głowi się, jak podać dziecku coś smacznego i zdrowego? Jeśli Ty również należysz do tego grona, to koniecznie musisz wypróbować nasze słodkie przekąski dla dzieci! Wybierz to, co najlepiej przypadnie do gustu Twojemu maluchowi. Jeśli możesz, zaproś go do współpracy. Wspólne gotowanie będzie świetną zabawą!

Co powinny zawierać przekąski dla dzieci?

Domowe słodycze są zdecydowanie lepszym rozwiązaniem, aniżeli to, co znajdziemy przy kasie czy na sklepowej półce. Zdrowe przekąski dla dzieci powinny bazować na świeżych i sezonowych produktach takich jak owoce, warzywa czy pełnoziarniste produkty zbożowe. Na urodziny czy imprezę dobrze sprawdzą się przekąski typu „finger foods”, które można wziąć w rączkę i zjeść.

Dobrą bazą do zdrowych przekąsek dla dzieci będą pełnoziarniste produkty zbożowe takie jak razowa mąka czy płatki owsiane górskie. Można z nich przygotować pyszne ciasteczka, placuszki czy naleśniki. W żywieniu dzieci i młodzieży bardzo ważnym składnikiem mineralnym jest wapń. Jego najlepszym źródłem jest mleko i przetwory mleczne. Przygotowując słodkie przekąski dla dzieci, warto użyć mleka 2% tł., twarogu czy jogurtu naturalnego. Chcąc zwiększyć słodkość domowych przekąsek, można wykorzystać dojrzałe owoce, owoce suszone, a także w mniejszej ilości soki owocowe, przeciery, cukier i miód.

Szybkie i zdrowe przepisy na słodkie przekąski dla dzieci

Wiedząc już czego szukać w słodkich przekąskach dla dzieci, przyszedł czas na praktykę! Poznaj nasze sprawdzone przepisy i wybierz to, co przypadnie do gustu Twojemu maluchowi.

Domowa galaretka wiśniowa

Domowa galaretka wiśniowa

Składniki

  • 2 szklanki soku wiśniowego (optymalnie ze świeżych wiśni)
  • 1/4 szklanki miodu
  • 4 łyżki żelatyny

Przygotowanie

  1. W garnku podgrzewamy sok wiśniowy i dodajemy miód.
  2. Stopniowo wsypujemy żelatynę, mieszając, aż się rozpuści.
  3. Gotową masę przelewamy do foremek i chłodzimy przez kilka godzin.

Porada: Gotową galaretkę warto podać z sosem z jogurtu naturalnego i dodatkiem świeżych owoców.

Maślane ciasteczka z dodatkiem wanilii

Maślane ciasteczka z dodatkiem wanilii

 Składniki

  • 1 szklanka masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 szklanki mąki owsianej

Przygotowanie

  1. Ciepłe masło ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy aromat/ekstrakt waniliowy.
  2. Stopniowo dodajemy mąkę, formujemy ciasto.
  3. Z ciasta wyrabiamy małe kulki, układamy na blasze i pieczemy w temp. 175 st. C przez około 10 – 15 minut lub do momentu zarumienienia się ciasta.

Ciastka owsiane z suszonymi owocami

Ciastka owsiane z suszonymi owocami

Składniki

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1 jajo kurze
  • 1/3 szklanki miodu
  • 1/4 szklanki oliwy
  • ½ szklanki ulubionych orzechów np. włoskie
  • ½ szklanki suszonych owoców np. moreli lub jabłka

Sposób przygotowania

  1. Orzechy i owoce siekamy na drobne kawałeczki
  2. Płatki owsiane mieszamy z miodem i oliwą
  3. Dodajemy suszone owoce i orzechy, formujemy małe ciasteczka i pieczemy w temp. 175 st. C przez około 20 min lub do zarumienienia się ciasta.

Jabłka w cieście francuskim

Jabłka w cieście francuskim

Składniki

  • 4 jabłka
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • cynamon i cukier do posypania

Sposób przygotowania

  1. Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na cienkie plasterki i na połówki.
  2. Ciasto francuskie rozwałkowujemy, układamy na nim połówki plasterków jabłka, w takiej odległości od siebie, aby móc przykryć je ciastem również od góry. Całość posypujemy cynamonem i cukrem.
  3. Składamy ciasto, pieczemy, aż będzie złociste (standardowo 175 – 180 st. C, 15 – 20 min).

Mus owocowy

Mus owocowy

Składniki

  • Wybrane, ulubione owoce (np. truskawki, maliny, mango, banany) – 1 szklanka
  • Jogurt naturalny – 1 szklanka
  • Miód/Cukier – w zależności od preferencji

Sposób przygotowania

  1. Owoce myjemy i obieramy ze skórki, jeśli to konieczne.
  2. Przekładamy je do naczynia blendera i miksujemy na gładki mus.
  3. Warstwę musu układamy w szklance, na przemian z jogurtem.
  4. Całość polewamy delikatnie miodem lub dosładzamy cukrem.

Kiedy i dlaczego warto dawać dzieciom przekąski?

Zdrowe przekąski mogą stanowić ciekawe urozmaicenie diety dziecka. Podczas gdy w podstawowych posiłkach stawiamy na pełnowartościowe białko, to II śniadanie czy podwieczorek mogą być doskonałą okazją do urozmaicenia diety dziecka. W tych dodatkowych posiłkach możemy przemycić mniej oczywiste produkty takie jak orzechy, a także kolejną porcję owoców czy warzyw.

Ponadto podawanie dzieciom przekąsek pozwala uniknąć zbyt długich przerw pomiędzy posiłkami. Dzięki temu łatwiejsza jest kontrola poczucia głodu i większa szansa na uniknięcie podjadania niezdrowych, słonych przekąsek, żywności wysoko przetworzonej i sklepowych słodyczy.

Zatem, zastanawiając się, jakie przekąski dla dzieci będą najlepsze, warto pamiętać, że powinny być one nie tylko źródłem energii, ale także innych cennych składników odżywczych np. witamin, składników mineralnych czy błonnika. Przygotowując słodkie przekąski dla dzieci, warto pamiętać, że powinny być one równowagą między przyjemnością a zdrowiem. Jeśli sięgamy po substancje słodzące, warto wybierać te naturalne, zawarte w owocach czy miodzie, unikając sztucznych substancji słodzących. Zarówno wytrawne, jak i słodkie przekąski dla dzieci to nie tylko przyjemność, ale także doskonała okazja do nauki umiaru i wprowadzania zdrowych nawyków żywieniowych.