10 pomysłów na zdrowe słodycze

Nawet osoby przebywające na diecie, a także podążające za zasadami zdrowego żywienia, od czasu mają ochotę na coś słodkiego! Co jednak wybrać, jeśli nie chcemy zniweczyć perfekcyjnego planu żywienia i nadal chcemy czuć się dobrze i zdrowo?

Zdrowe słodycze - przepisy

Biorąc pod uwagę szeroki asortyment produktów, właściwy wybór może stanowić nie lada wyzwanie! Sklepowe półki uginają się od słodyczy klasycznych, wszystkim znanych, jak i tych tytułujących się przydomkiem „fit”, teoretycznie zdrowszych. Często jednak i te produkty zawierają w sobie składniki takie jak sztuczne słodziki, dodatki smakowo – zapachowe czy oleje będące źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, niekorzystnie wpływające na zdrowie. Jak zatem dokonać właściwego wyboru?

Okazuje się, że rozwiązanie jest bliżej, niż nam się wydaje! Gdy mamy ochotę na małe „co nieco” z pomocą przychodzą domowe słodkości! Przygotowane samodzielnie, w domowym zaciszu, niekoniecznie muszą oznaczać rezygnację ze zdrowej diety, a mogą być jej jedynie dobrym urozmaiceniem.

Podane pod postacią słodkiego deseru zdrowe produkty takie jak naturalne kakao, świeże owoce, nabiał, miód i orzechy, stanowią cenne źródło witamin, składników mineralnych, antyoksydantów i błonnika! Co więcej, przygotowując słodycze w domu mamy możliwość skorzystać z produktów o jak najwyższej jakości, a także kontrolować ilość tłuszczu i cukru, obecne w produktach.

Zatem, nie pozostaje nic, jak zakasać rękawy i wziąć się do pracy!

Smacznego!

Przepisy na zdrowe słodycze

Domowe lody malinowe

Domowe lody malinowe

Składniki

  • maliny mrożone – 1 opakowanie – 450 g;
  • jogurt naturalny – 1 opakowanie – 180 g;
  • cukier – 1/4 szklanki – 50 g.

Sposób przygotowania

  1. Mrożone maliny delikatnie rozpuść w kąpieli wodnej.
  2. Do rozpuszczonych malin dodaj cukier i gotuj na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
  3. Do dużej miski przelej jogurt i maliny z cukrem. Całość zblenduj mikserem do momentu, aż uzyskasz gładką masę.
  4. Zawartość miski odstaw na chwilę do ostygnięcia. Następnie przelej powstałą masę do foremek i wstaw je do zamrażalnika.

Czas przygotowania: 20 minut + czas mrożenia.

Poziom trudności: łatwe.

Liczba porcji: 5 – 6 porcji.

Babeczki z jagodami

Babeczki z jagodami

Składniki

  • mąka pszenna razowa (pełnoziarnista) – 2 szklanki – 250 g;
  • jagody mrożone – 1/3 opakowania – 140 g;
  • mleko lub woda – ½ szklanki – 125 ml;
  • jaja kurze – 2 sztuki – około 100 g;
  • olej rzepakowy – ½ szklanki – 100 g;
  • cukier – ½ szklanki – 100 g;
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka – 5 g.

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik nagrzej do 200 st. C.
  2. Mrożone jagody przełóż na sitko i przelej wrzątkiem.
  3. Do dużej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie dodaj pozostałe składniki: mleko (lub wodę), cukier, jaja, jagody (pozostawiając 2 łyżki do dekoracji) i olej. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
  4. Formy na babeczki wyłóż papilotkami do pieczenia i przelej do nich powstałą masę.
  5. Na wierzchu babeczek ułóż jagody.
  6. Babeczki piecz w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 200 st. C.

Czas przygotowania: 35 minut.

Poziom trudności: łatwe.

Liczba porcji: 12 babeczek.

Domowy budyń waniliowy

Domowy budyń waniliowy

Składniki

  • kasza jaglana (ugotowana) – 1,5 szklanki – 300 g;
  • mleko spożywcze 2% tł. – 2 szklanki – 500 ml;
  • cukier – 4 łyżki – 40 g;
  • sól – szczypta;
  • mrożone wiśnie – ¾ szklanki – 200 g;
  • miód – 1 łyżka – 25 g;
  • wiórki koksowe – 2 łyżki – 20 g.

Sposób przygotowania

  1. Ugotuj kaszę we wrzącej wodzie. Czas gotowania to zazwyczaj około 15 minut (ilość wody do kaszy – 1:1).
  2. Ugotowaną kaszę jaglaną przełóż do misy blendera, dodaj mleko i cukier. Całość zblenduj na gładką masę (jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, możesz dodać więcej mleka lub wodę).
  3. Mrożone wiśnie wymieszaj z miodem.
  4. Zblendowaną masę (powstałą z kaszy) przełóż do miseczek. Całość polej wiśniami z miodem i posyp wiórkami kokosowymi.

Czas przygotowania: 25 minut.

Poziom trudności: łatwe.

Liczba porcji: 2 – 4 porcje.

Krem czekoladowy

Krem czekoladowy

Składniki

  • orzechy laskowe – 1,5 opakowania – 250 g;
  • daktyle (świeże lub suszone) – 3 sztuki;
  • cukier – 2 łyżki – 20 g;
  • kakao (gorzkie) – 2 łyżki – 20 g;
  • mleko – ¼ szklanki – około 50 g.

Sposób przygotowania

  1. Jeśli używasz daktyli suszonych, zalej je wrzątkiem i odstaw na 20 – 30 minut.
  2. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.
  3. Na blachę do pieczenia wysyp orzechy i piecz je przez 10 – 15 minut w temperaturze 180 st. C.
  4. Podpieczone orzechy wyjmij z piekarnika i przełóż na ściereczkę. Zawiń je ściśle i pocieraj zawartością ściereczki przez kilka minut. Dzięki temu pozbędziesz się gorzkich skórek.
  5. Do misy blendera przełóż daktyle (bez pestek), orzechy, cukier, mleko i kakao. Całość zblenduj na gładką masę.

Czas przygotowania: łatwe.

Poziom trudności: średnie.

Liczba porcji: około 5 – 6.

Ciastka owsiane z masłem orzechowym

Ciastka owsiane z masłem orzechowym

Składniki

  • płatki owsiane górskie – 1,5 szklanki – 170 g;
  • masło orzechowe – 2 – 3 łyżki – 40 – 60 g;
  • cukier – 2 – 3 łyżki – 20 – 30 g;
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka – 5 g;
  • jaja kurze – 1 sztuka – 56 g;
  • sól – szczypta;
  • orzeszki ziemne lub inne orzechy – do dekoracji.

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.
  2. Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie wymieszaj. Powinniśmy uzyskać dosyć zwartą masę.
  3. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
  4. Przy pomocy łyżki lub lekko zwilżonych dłoni formuj małe kulki z ciasta i układaj je na blasze w odległości 5 – 6 cm.
  5. Po wyłożeniu wszystkich ciasteczek na blachę, lekko spłaszcz je łyżką.
  6. Tak przygotowane ciasteczka piecz w piekarniku przez 10 – 15 minut w temperaturze 180 st. C.

Czas przygotowania: 25 minut.

Poziom trudności: łatwe.

Liczba porcji: około 30 ciasteczek.

Lemoniada cytrusowa

Lemoniada cytrusowa

Składniki

  • pomarańcza – 2 sztuki – 480 g;
  • grejpfrut – 1 sztuka – 250 g;
  • limonka – 1 sztuka – 80 g;
  • mięta – garść;
  • woda – 3 szklanki – 750 ml;
  • cukier – 4 łyżeczki – 20 g;
  • kostki lodu.

Sposób przygotowania

  1. Owoce umyj i obierz ze skórki.
  2. Listki mięty oderwij od krzaczka i opłucz.
  3. Zagotuj 1/3 szklanki na wrzątek i rozpuść w niej cukier.
  4. Z pomarańczy, limonki i grejpfruta wyciśnij sok, pozostawiając kilka cząstek do dekoracji.
  5. W dużym dzbanku wymieszaj ze sobą: listki mięty, sok z owoców i wodę z cukrem. Następnie uzupełnij całość pozostałą ilością wody.
  6. Gotową lemoniadę podawaj z kostkami lodu.

Czas przygotowania: 15 minut.

Poziom trudności: łatwe.

Liczba porcji: 4 porcje.

Placuszki jabłkowe

Placuszki jabłkowe

Składniki

  • jabłko – 2 sztuki – 240 – 300 g;
  • mleko spożywcze 2% tł. – ¾ szklanki – około 200 ml;
  • jaja kurze – 1 sztuka – 56 g;
  • mąka pszenna razowa (pełnoziarnista) – 1 szklanka – 150 g;
  • cukier – 4 łyżeczki – 20 g;
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka – 5 g;
  • aromat waniliowy – 1/3 łyżeczki – 2 g;
  • olej rzepakowy – 1 łyżka – 10 g.

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.
  2. Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce (na dużych oczkach).
  3. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do miski.
  4. Do mąki z proszkiem do pieczenia dodaj: jaja, mleko, aromat, olej i cukier. Całość wymieszaj dokładnie przy pomocy trzepaczki.
  5. Starte jabłka dodaj do ciasta na placki. Całość wymieszaj dokładnie.
  6. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. W 4 – 5 cm odstępach wylewaj porcje ciasta. Placki piecz przez około 15 – 20 minut w temperaturze 180 st. C.
  7. Gotowe placki możesz podawać z cukrem pudrem i kwaśnym dżemem np. wiśniowym lub jagodowym.

Czas przygotowania: 25 – 30 minut.

Poziom trudności: łatwe.

Liczba porcji: 2 porcji.

Trufle a la snickers

Trufle a la snickers

Składniki

  • orzeszki ziemne (niesolone) – 1 opakowanie – 100 g;
  • masło orzechowe – 2 łyżki – 40 g;
  • kakao (gorzkie) – 1 łyżka – 10 g;
  • cukier – ¼ szklanki – 50 g;
  • sól – szczypta;
  • woda – 1/3 szklanki – (około) 80 g.

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie składniki (oprócz wody) przełóż do misy rozdrabniacza i rozpocznij ich blendowanie na gładką masę.
  2. W czasie rozdrabniania składników, stopniowo dodawaj wodę, tak aby uzyskać zwartą konsystencję trufli.
  3. Gdy osiągniesz oczekiwany poziom rozdrobnienia, formułuj małe kulki z ciasta.
  4. Wstaw je do lodówki na 30 minut. Możesz je także dodatkowo obtoczyć w zmielonych orzeszkach (przed włożeniem do lodówki).

Czas przygotowania: 20 minut + czas chłodzenia.

Poziom trudności: średnie.

Liczba porcji: około 15 – 20 trufli.

Pieczona owsianka z jabłkiem i cynamonem

Pieczona owsianka z jabłkiem i cynamonem

Składniki

  • jabłko – 1 sztuka – 120 g;
  • mleko spożywcze 2% tł.- 2/3 szklanki – 160 g;
  • płatki owsiane górskie – 1 szklanka – 110 g;
  • jogurt naturalny – 2- 3 łyżki – 40 g;
  • cukier – 4 łyżeczki – 20 g;
  • jaja kurze – 1 sztuka – 56 g;
  • cynamon – 1/3 łyżeczki – 1 – 2 g.

Sposób przygotowania

  1. Jabłko umyj, obierz ze skórki i pokrój na cienkie talarki.
  2. Piekarnik nagrzej do 180 st. C.
  3. Do dużej miski przełóż: jajko, płatki, otręby, cukier, mleko, jogurt i cynamon. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
  4. Przygotowaną masę przełóż do foremek i na wierzchu ułóż plasterki jabłka. Tak przygotowane owsianki piecz przez 35 minut w tem. 180 st. C.
  5. Gotowe owsianki odstaw do ostygnięcia. Możesz podawać je np. z jogurtem naturalnym.

Czas przygotowania: 50 minut.

Poziom trudności: łatwe.

Liczba porcji: 2 – 3 porcji.

Beza ze świeżymi owocami

Beza ze świeżymi owocami

Składniki na bezę

  • białka jaja kurzego – 6 sztuk – około 230 g;
  • sok z cytryny – 1 łyżka – 6 g;
  • cukier – 1,5 szklanki – 300 g;
  • mąka ziemniaczana – 1 łyżka – 25 g;
  • sól – szczypta.

Składniki na krem

  • jogurt grecki – 1 opakowanie – 400 g;
  • cukier – 4 łyżki – 40 g;
  • aromat waniliowy – 1/3 łyżeczki – 1 – 2 g;
  • borówki – do dekoracji.

Sposób przygotowania bezy

  1. Piekarnik nagrzej do temperatury 175 st. C.
  2. Rozbij jajka i oddziel żółtka od białek.
  3. Białka ubijaj mikserem, a pod koniec ubijania stopniowo rozpocznij dodawanie cukru, mąki ziemniaczanej, soku z cytryny i soli.
  4. Ubite białka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia jednocześnie starając się ułożyć je w okrągłą formę.
  5. Przełóż bezę do piekarnika i zmniejsz temperaturę do 150 st. C. Piecz ją w tej temperaturze przez 90 minut. Po tym czasie nie wyciągaj bezy, tylko pozostaw do całkowitego wystygnięcia.

Sposób przygotowania kremu

  1. Jogurt naturalny dokładnie wymieszaj z cukrem i aromatem waniliowym.
  2. Winogrona dokładnie umyj.
  3. Krem jogurtowy delikatnie ułóż na przestudzonej bezie, na wierzchu ułóż owoce.

Czas przygotowania: 120 minut.

Poziom trudności: łatwe.

Liczba porcji: 6 porcji.

Smacznego!