10 pomysłów na zdrowe słodycze

Domowe lody malinowe

Domowe lody malinowe

Składniki

  • maliny mrożone – 1 opakowanie – 450 g
  • jogurt naturalny – 1 opakowanie – 180 g
  • cukier – 1/4 szklanki – 50 g

Sposób przygotowania

  1. Mrożone maliny delikatnie rozpuść w kąpieli wodnej.
  2. Do rozpuszczonych malin dodaj cukier i gotuj na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
  3. Do dużej miski przelej jogurt i maliny z cukrem. Całość zblenduj mikserem do momentu, aż uzyskasz gładką masę.
  4. Zawartość miski odstaw na chwilę do ostygnięcia. Następnie przelej powstałą masę do foremek i wstaw je do zamrażalnika.

Czas przygotowania: 20 minut + czas mrożenia

Poziom trudności: łatwe

Liczba porcji: 5 – 6 porcji

Babeczki z jagodami

Babeczki z jagodami

Składniki

  • mąka pszenna razowa (pełnoziarnista) – 2 szklanki – 250 g
  • jagody mrożone – 1/3 opakowania – 140 g
  • mleko lub woda – ½ szklanki – 125 ml
  • jaja kurze – 2 sztuki – około 100 g
  • olej rzepakowy – ½ szklanki – 100 g
  • cukier – ½ szklanki – 100 g
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka – 5 g

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik nagrzej do 200 st. C.
  2. Mrożone jagody przełóż na sitko i przelej wrzątkiem.
  3. Do dużej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie dodaj pozostałe składniki: mleko (lub wodę), cukier, jaja, jagody (pozostawiając 2 łyżki do dekoracji) i olej. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
  4. Formy na babeczki wyłóż papilotkami do pieczenia i przelej do nich powstałą masę.
  5. Na wierzchu babeczek ułóż jagody.
  6. Babeczki piecz w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 200 st. C.

Czas przygotowania: 35 minut

Poziom trudności: łatwe

Liczba porcji: 12 babeczek

Domowy budyń waniliowy

Domowy budyń waniliowy

Składniki

  • kasza jaglana (ugotowana) – 1,5 szklanki – 300 g
  • mleko spożywcze 2% tł. – 2 szklanki – 500 ml
  • cukier – 4 łyżki – 40 g
  • sól – szczypta
  • mrożone wiśnie – ¾ szklanki – 200 g
  • miód – 1 łyżka – 25 g
  • wiórki koksowe – 2 łyżki – 20 g

Sposób przygotowania

  1. Ugotuj kaszę we wrzącej wodzie. Czas gotowania to zazwyczaj około 15 minut (ilość wody do kaszy – 1:1).
  2. Ugotowaną kaszę jaglaną przełóż do misy blendera, dodaj mleko i cukier. Całość zblenduj na gładką masę (jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, możesz dodać więcej mleka lub wodę).
  3. Mrożone wiśnie wymieszaj z miodem.
  4. Zblendowaną masę (powstałą z kaszy) przełóż do miseczek. Całość polej wiśniami z miodem i posyp wiórkami kokosowymi.

Czas przygotowania: 25 minut

Poziom trudności: łatwe

Liczba porcji: 2 – 4 porcje

Krem czekoladowy

Krem czekoladowy

Składniki

  • orzechy laskowe – 1,5 opakowania – 250 g
  • daktyle (świeże lub suszone) – 3 sztuki
  • cukier – 2 łyżki – 20 g
  • kakao (gorzkie) – 2 łyżki – 20 g
  • mleko – ¼ szklanki – około 50 g

Sposób przygotowania

  1. Jeśli używasz daktyli suszonych, zalej je wrzątkiem i odstaw na 20 – 30 minut.
  2. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.
  3. Na blachę do pieczenia wysyp orzechy i piecz je przez 10 – 15 minut w temperaturze 180 st. C.
  4. Podpieczone orzechy wyjmij z piekarnika i przełóż na ściereczkę. Zawiń je ściśle i pocieraj zawartością ściereczki przez kilka minut. Dzięki temu pozbędziesz się gorzkich skórek.
  5. Do misy blendera przełóż daktyle (bez pestek), orzechy, cukier, mleko i kakao. Całość zblenduj na gładką masę.

Czas przygotowania: łatwe

Poziom trudności: średnie

Liczba porcji: około 5 – 6

Ciastka owsiane z masłem orzechowym

Ciastka owsiane z masłem orzechowym

Składniki

  • płatki owsiane górskie – 1,5 szklanki – 170 g
  • masło orzechowe – 2 – 3 łyżki – 40 – 60 g
  • cukier – 2 – 3 łyżki – 20 – 30 g
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka – 5 g
  • jaja kurze – 1 sztuka – 56 g
  • sól – szczypta
  • orzeszki ziemne lub inne orzechy – do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.
  2. Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie wymieszaj. Powinniśmy uzyskać dosyć zwartą masę.
  3. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
  4. Przy pomocy łyżki lub lekko zwilżonych dłoni formuj małe kulki z ciasta i układaj je na blasze w odległości 5 – 6 cm.
  5. Po wyłożeniu wszystkich ciasteczek na blachę, lekko spłaszcz je łyżką.
  6. Tak przygotowane ciasteczka piecz w piekarniku przez 10 – 15 minut w temperaturze 180 st. C.

Czas przygotowania: 25 minut

Poziom trudności: łatwe

Liczba porcji: około 30 ciasteczek

Lemoniada cytrusowa

Lemoniada cytrusowa

Składniki

  • pomarańcza – 2 sztuki – 480 g
  • grejpfrut – 1 sztuka – 250 g
  • limonka – 1 sztuka – 80 g
  • mięta – garść
  • woda – 3 szklanki – 750 ml
  • cukier – 4 łyżeczki – 20 g
  • kostki lodu

Sposób przygotowania

  1. Owoce umyj i obierz ze skórki.
  2. Listki mięty oderwij od krzaczka i opłucz.
  3. Zagotuj 1/3 szklanki na wrzątek i rozpuść w niej cukier.
  4. Z pomarańczy, limonki i grejpfruta wyciśnij sok, pozostawiając kilka cząstek do dekoracji.
  5. W dużym dzbanku wymieszaj ze sobą: listki mięty, sok z owoców i wodę z cukrem. Następnie uzupełnij całość pozostałą ilością wody.
  6. Gotową lemoniadę podawaj z kostkami lodu.

Czas przygotowania: 15 minut

Poziom trudności: łatwe

Liczba porcji: 4 porcje

Placuszki jabłkowe

Placuszki jabłkowe

Składniki

  • jabłko – 2 sztuki – 240 – 300 g
  • mleko spożywcze 2% tł. – ¾ szklanki – około 200 ml
  • jaja kurze – 1 sztuka – 56 g
  • mąka pszenna razowa (pełnoziarnista) – 1 szklanka – 150 g
  • cukier – 4 łyżeczki – 20 g
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka – 5 g
  • aromat waniliowy – 1/3 łyżeczki – 2 g
  • olej rzepakowy – 1 łyżka – 10 g

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.
  2. Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce (na dużych oczkach).
  3. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do miski.
  4. Do mąki z proszkiem do pieczenia dodaj: jaja, mleko, aromat, olej i cukier. Całość wymieszaj dokładnie przy pomocy trzepaczki.
  5. Starte jabłka dodaj do ciasta na placki. Całość wymieszaj dokładnie.
  6. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. W 4 – 5 cm odstępach wylewaj porcje ciasta. Placki piecz przez około 15 – 20 minut w temperaturze 180 st. C.
  7. Gotowe placki możesz podawać z cukrem pudrem i kwaśnym dżemem np. wiśniowym lub jagodowym.

Czas przygotowania: 25 – 30 minut

Poziom trudności: łatwe

Liczba porcji: 2 porcji

Trufle a la snickers

Trufle a la snickers

Składniki

  • orzeszki ziemne (niesolone) – 1 opakowanie – 100 g
  • masło orzechowe – 2 łyżki – 40 g
  • kakao (gorzkie) – 1 łyżka – 10 g
  • cukier – ¼ szklanki – 50 g
  • sól – szczypta
  • woda – 1/3 szklanki – (około) 80 g

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie składniki (oprócz wody) przełóż do misy rozdrabniacza i rozpocznij ich blendowanie na gładką masę.
  2. W czasie rozdrabniania składników, stopniowo dodawaj wodę, tak aby uzyskać zwartą konsystencję trufli.
  3. Gdy osiągniesz oczekiwany poziom rozdrobnienia, formułuj małe kulki z ciasta.
  4. Wstaw je do lodówki na 30 minut. Możesz je także dodatkowo obtoczyć w zmielonych orzeszkach (przed włożeniem do lodówki).

Czas przygotowania: 20 minut + czas chłodzenia

Poziom trudności: średnie

Liczba porcji: około 15 – 20 trufli

Pieczona owsianka z jabłkiem i cynamonem

Pieczona owsianka z jabłkiem i cynamonem

Składniki

  • jabłko – 1 sztuka – 120 g
  • mleko spożywcze 2% tł.- 2/3 szklanki – 160 g
  • płatki owsiane górskie – 1 szklanka – 110 g
  • jogurt naturalny – 2- 3 łyżki – 40 g
  • cukier – 4 łyżeczki – 20 g
  • jaja kurze – 1 sztuka – 56 g
  • cynamon – 1/3 łyżeczki – 1 – 2 g

Sposób przygotowania

  1. Jabłko umyj, obierz ze skórki i pokrój na cienkie talarki.
  2. Piekarnik nagrzej do 180 st. C.
  3. Do dużej miski przełóż: jajko, płatki, otręby, cukier, mleko, jogurt i cynamon. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
  4. Przygotowaną masę przełóż do foremek i na wierzchu ułóż plasterki jabłka. Tak przygotowane owsianki piecz przez 35 minut w tem. 180 st. C.
  5. Gotowe owsianki odstaw do ostygnięcia. Możesz podawać je np. z jogurtem naturalnym.

Czas przygotowania: 50 minut

Poziom trudności: łatwe

Liczba porcji: 2 – 3 porcji

Beza ze świeżymi owocami

Beza ze świeżymi owocami

Składniki na bezę

  • białka jaja kurzego – 6 sztuk – około 230 g
  • sok z cytryny – 1 łyżka – 6 g
  • cukier – 1,5 szklanki – 300 g
  • mąka ziemniaczana – 1 łyżka – 25 g
  • sól – szczypta

Składniki na krem

  • jogurt grecki – 1 opakowanie – 400 g
  • cukier – 4 łyżki – 40 g
  • aromat waniliowy – 1/3 łyżeczki – 1 – 2 g
  • winogrona – do dekoracji

Sposób przygotowania bezy

  1. Piekarnik nagrzej do temperatury 175 st. C.
  2. Rozbij jajka i oddziel żółtka od białek.
  3. Białka ubijaj mikserem, a pod koniec ubijania stopniowo rozpocznij dodawanie cukru, mąki ziemniaczanej, soku z cytryny i soli.
  4. Ubite białka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia jednocześnie starając się ułożyć je w okrągłą formę.
  5. Przełóż bezę do piekarnika i zmniejsz temperaturę do 150 st. C. Piecz ją w tej temperaturze przez 90 minut. Po tym czasie nie wyciągaj bezy, tylko pozostaw do całkowitego wystygnięcia.

Sposób przygotowania kremu

  1. Jogurt naturalny dokładnie wymieszaj z cukrem i aromatem waniliowym.
  2. Winogrona dokładnie umyj.
  3. Krem jogurtowy delikatnie ułóż na przestudzonej bezie, na wierzchu ułóż owoce.

Czas przygotowania: 120 minut

Poziom trudności: łatwe

Liczba porcji: 6 porcji

Smacznego!