Cukierki dla dzieci – jak zrobić domowe cukierki z dobrym składem?

Czy wiesz, że w swojej domowej kuchni możesz stać się cukiernikiem na miarę paryskich kawiarni? Wystarczy odrobina chęci i zapału. Wykonując przepisy na własne, domowe cukierki możesz wykazać się nie tylko gastronomicznym zmysłem, ale i kreatywnością, a także przygotować słodką przekąskę, o jakiej jeszcze nie śniłeś! Poniżej znajdziesz kilka sprawdzonych przepisów na domowe cukierki dla dzieci i nie tylko!

Co więcej, cukierki przygotowane w domu to także świetny pomysł na wspólne gotowanie i integrację. Nie wahaj się i zaproś domowników do pomocy. Specjalnie dla Was przygotowaliśmy najbardziej lubiane klasyczne cukierki mleczne, ciągnące się krówki, słodkie cukierki galaretki i intensywnie czekoladowe pralinki. A zatem, wszyscy do dzieła i smacznego!

Cukierki to mała, najczęściej słodko – owocowa przekąska. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli! Niestety, może zdarzyć się, że gdy jesteśmy znudzeni, zestresowani lub po prostu głodni, pochłaniamy ich ogromne ilości.

Niestety sklepowe cukierki najczęściej mają bardzo długi skład i są pełne dodatków do żywności takich jak barwniki, substancje konserwujące, regulujące kwasowość czy wzmacniające smak. Na szczęście zdrowszą alternatywą mogą być domowe cukierki dla dzieci i nie tylko! Zastanawiasz się, jak je przygotować? Poznaj nasze sprawdzone przepisy!

Dlaczego warto zdecydować się na cukierki domowe?

Cukierki to słodka przekąska, której wielu nie potrafi się oprzeć. Niestety sklepowe słodycze często są źródłem bardzo wysokiej zawartości cukru, kalorii i dodatków do żywności. Z tego względu warto nauczyć się przygotowywać cukierki domowe. Dzięki temu mamy wpływ nie tylko na kaloryczność, ale także i jakość wykorzystanych surowców. 

Jak zrobić cukierki? Poznaj 4 sprawdzone przepisy!

Jak zrobić cukierki? Poznaj 4 sprawdzone przepisy!

Czy wiesz, że w swojej domowej kuchni możesz stać się cukiernikiem na miarę paryskich kawiarni? Wystarczy odrobina chęci i zapału. Wykonując przepisy na własne, domowe cukierki możesz wykazać się nie tylko gastronomicznym zmysłem, ale i kreatywnością, a także przygotować słodką przekąskę, o jakiej jeszcze nie śniłeś! Poniżej znajdziesz kilka sprawdzonych przepisów na domowe cukierki dla dzieci i nie tylko!

Co więcej, cukierki przygotowane w domu to także świetny pomysł na wspólne gotowanie i integrację. Nie wahaj się i zaproś domowników do pomocy. Specjalnie dla Was przygotowaliśmy najbardziej lubiane klasyczne cukierki mleczne, ciągnące się krówki, słodkie cukierki galaretki i intensywnie czekoladowe pralinki. A zatem, wszyscy do dzieła i smacznego!

Domowe cukierki z cukru i mleka

Klasyczne cukierki na bazie cukru i mleka to prosta receptura, składająca się zaledwie z kilku, łatwo dostępnych składników. Dzięki niej możesz przygotować kruche, karmelowe cukierki, które przeniosą Cię do czasów swojego dzieciństwa. Ich przygotowanie jest szybkie i proste – nie wymaga dużo czasu ani specjalnego sprzętu. W końcu zwykłe karmelki to domowe cukierki z patelni!

Składniki

  • Cukier spożywczy – 1 szklanka
  • Masło – 2 łyżki
  • Mleko 2% tł. – ½ szklanki
  • Ekstrakt waniliowy – ½ łyżeczki

Przygotowanie

  1. Postaw głęboką patelnię na średnim poziome grzania i rozpuść w niej cukier, aż powstanie złota, karmelowa masa. Cały czas mieszaj zawartość.
  2. Do zawartości dodaj mleko, masło i aromat waniliowy.
  3. Całość gotuj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje.
  4. Dużą blachę np. blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i ostrym nożem pokrój na kostkę. Pozostaw do ostygnięcia.

Domowe cukierki krówki

Domowe cukierki krówki

Co ciekawe, niektóre cukierki krówki są wpisane na Listę polskich produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Dowodzi to długiej historii krówek w polskim cukiernictwie. I choć słodycz ta towarzyszy nam już od lat, to wcale nie wyszła z mody i nadal ma wielu zwolenników.

Składniki

  • Cukier spożywczy – 1 szklanka
  • Masło – 1 łyżka
  • Mleko 2% tł. – ½ szklanki

Przygotowanie

  1. W średniej wielkości rondlu rozpuść cukier, aż uzyskasz złoty karmel. Uważaj, aby nie przypalić masy. Cały czas mieszaj zawartość.
  2. Dodaj mleko i masło, gotuj na małym ogniu, mieszając.
  3. Gdy masa zgęstnieje, wyłóż ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Jeśli chcesz uzyskać kruche krówki, pozostaw masę do całkowitego wystygnięcia i wyschnięcia. Jeśli natomiast wolisz ciągnące się krówki pokrój je w kostki i przechowuj owinięte papierem do pieczenia.

Domowe cukierki galaretki

Domowe cukierki galaretki

Domowe cukierki galaretki to ciekawa alternatywa dla tych dostępnych na sklepowych półkach. Do ich przygotowania wybierz galaretki w ulubionym smaku. Następnie dobierz rodzaj polewy, może nią być czekolada mleczna lub deserowa, a nawet cukier puder. Ta ostatnia wersja przypomina tradycyjne bułgarskie cukierki nazywane lokum.

 Składniki

  • galaretki o smaku owocowym (mogą być różne smaki) – 2 opakowania
  • gorąca woda – ½ szklanki
  • cukier – ½ szklanki
  • czekolada mleczna/gorzka/biała/deserowa lub cukier puder – do dekoracji

Przygotowanie

  1. Przygotuj wszystkie składniki. Wodę zagotuj na wrzątek.
  2. Rozpuść galaretki w wrzątku.
  3. Dodaj cukier, dokładnie wymieszaj zawartość.
  4. Przygotuj małe foremki i wylej do niej masę. Odstaw do schłodzenia.
  5. Przygotuj polewę: rozpuść wybraną czekoladę z odrobiną mleka w kąpieli wodnej lub wysyp cukier puder na półmisek.
  6. Zgęstniałe galaretki delikatnie wyciągnij z foremek. Polej je rozpuszczoną czekoladą i odstaw do zgęstnienia czekolady lub obtocz w lekkim cukrze pudrze.

Domowe cukierki czekoladowe

Domowe cukierki czekoladowe

Jesteś wielbicielem czekolady? To doskonale, gdyż ostatnia propozycja to domowe cukierki z czekoladą. W podstawowej wersji nie mają nadzienia, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby jak tylko nabierzesz wprawy, przygotować odpowiednie z owoców lub orzechów. A więc do dzieła i smacznego!

Składniki

  • Gorzka czekolada – 2 tabliczki
  • Mleko – ½ szklanki
  • Masło – 2 łyżki
  • Kakao – 3 łyżki
  • Cukier puder – ½ szklanki

Przygotowanie

  1. Przygotuj wszystkie składniki i małe foremki.
  2. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, następnie przełóż ją do rondelka, dodaj mleko i masło.
  3. Całość mieszaj, aż powstanie gładka i kremowa masa.
  4. Dodaj pozostałe, sypkie składniki – kakao i cukier. Dokładnie wymieszaj całość, aż powstanie jednolita gęsta masa.
  5. Masę czekoladową przelej do małych foremek i odstaw do przestudzenia.

Domowe cukierki dla dzieci – jak je przechowywać?

Przygotowanie domowych cukierków to pierwszy krok do słodkiego królestwa. Jednak nie mniej ważne jest także właściwe ich przechowywanie. Mianowicie domowe słodycze mają mniej dodatków do żywności, mogą więc zmienić swój wygląd (np. cukierki czekoladowe mogą pokryć się białym nalotem powstającym z oddzielenia tłuszczu) lub konsystencję np. cukierki krówki czy domowe cukierki z patelni mogą się sklejać.

Domowe cukierki należy trzymać w szczelnych pojemnikach lub torebkach strunowych. Aby zachować ich świeżość i formę cenne będzie także zapakowanie każdego cukierka oddzielnie w „folię” np. z papieru do pieczenia. Unikać należy słońca, wilgotności i ciepła.

Domowe cukierki dla dzieci - jak je przechowywać?

Domowe cukierki – czy to zdrowsza alternatywa dla dzieci?

Cukierki to szybka i łatwo dostępna przekąska. Są one zasobne w węglowodany proste, które stanowią łatwo dostępne źródło energii. Oczywiście, domowe cukierki będą lepszym rozwiązaniem w diecie najmłodszych, a także młodzieży i dorosłych, choćby dlatego, że w domowej kuchni nie dodajemy konserwantów czy sztucznych barwników. Nadal jednak należy pamiętać o ich umiarkowanym spożyciu. Jeśli cukierki znajdują się w naszej diecie lub menu naszych dzieci, warto zadbać, aby było to sporadycznie i nie zamiast innego zdrowego posiłku czy owoców. Włączając spożycie słodyczy do diety, zawsze także należy pamiętać o regularnej aktywności fizycznej.

Nie ma już potrzeby głowić się, co zrobić z ulubionymi cukierkami. Przygotowując je samodzielnie w domu, ograniczamy wpływ wynikający z wysokiej zawartości cukru czy dodatków do żywności. Co powiesz na domowe cukierki z patelni albo czekoladowe galaretki? Wystarczy tylko kilka prostych składników, aby przygotować słodki raj. Pamiętaj jednak, aby zachwycając się ich smakiem, nie zapomnieć o umiarkowaniu i zdrowej diecie ogółem. Smacznego!