Cukier strzelający, czyli idealny dodatek do deseru! Jak działa?

Choć cukier strzelający jest szybki i łatwy w przygotowaniu, to stosunkowo rzadko się go spotyka. A jest to nietypowy i niewątpliwie bardzo ciekawy pomysł na dekorację słodkiego deseru czy przekąski. Chcesz zaskoczyć swoich gości lub domowników? Doskonale trafiłeś!

Dzisiaj pokażemy Ci, jak zrobić cukier strzelający i do czego wykorzystać tę słodką posypkę. Poznaj nasz sprawdzony przepis i przygotuj swój ulubiony deser w niecodziennym wydaniu!

Cukier strzelający – co to takiego?

Cukier strzelający to bardzo intrygujący dodatek do słodkich deserów. Ma postać delikatnych, białych lub kolorowych kuleczek, które dosłownie “eksplodują” w ustach, dostarczając nie tylko słodkiego smaku, ale także ciekawych wrażeń sensorycznych. W zależności od tego, do jakiego deseru dodajemy tę strzelającą posypkę, tak możemy jej nadać ciekawy kolor lub dodatkowy aromat np. migdałowy czy cytrusowy.

Cukier strzelający – właściwości

Cukier strzelający wyróżnia się nie tylko słodkim smakiem, ale także charakterystyczny efektem “strzału” w ustach po spożyciu. Co więcej, dostępny jest również w różnych kolorach i smakach, co pozwala urozmaicić i zaskoczyć najbliższych. Biały lub kolorowy cukier strzelający to dobry pomysł jako dekoracja deserów dla dzieci i najmłodszych, które lubią eksperymentować i doświadczać nowych rzeczy, zwłaszcza że swoją pociechę możesz zaprosić do wspólnego przygotowania słodkiej dekoracji.

Jak działa cukier strzelający?

Jak działa cukier strzelający?

Zastanawiając się, jak działa cukier strzelający, warto zajrzeć do podręcznika chemii. Za te niezwykłe właściwości strzelającej posypki odpowiada dodatek kwasu cytrynowego, który jest jednym z dodatków do żywności. Najczęściej dodaje się go do potraw i napojów, które mają mieć kwaśny smak. Natomiast w towarzystwie cukru, znajdując się na jego powierzchni, zapewnia charakterystyczne odczucie „strzelania”.

Cukier strzelający ma postać małych kuleczek, które są pokryte wspomnianym wcześniej kwasem cytrynowym. Gdy słodka posypka dostaje się do naszych ust, natychmiastowo topi się pod wpływem śliny i obecnej w niej amylazy, odpowiedzialnej za trawienie glukozy. Proces ten przyczynia się do tego, że kwas cytrynowy styka się z kubkami smakowymi obecnymi w jamie ustnej. Kwaśny smak pochodzący z kwasu jest subiektywnie interpretowany jako „strzelanie”, ale warto podkreślić, że cała „zabawa” jest całkowicie bezpieczna.

Cukier strzelający – jak go zrobić? Przepis krok po kroku

Jeśli zastanawiasz się jak przygotować tę niecodzienną, słodką dekorację, czytaj dalej. Poniżej znajdziesz prosty przepis na cukier strzelający. Zgromadź wszystkie składniki i do dzieła!

Składniki

  • Cukier spożywczy – 1 szklanka
  • Kwasek cytrynowy – ¼ szklanki
  • Barwniki spożywcze – opcjonalnie, gdy chcemy uzyskać kolorowy cukier strzelający

Przygotowanie

  1. Do miski przesyp cukier i dodaj kwas cytrynowy. Jeśli chcesz uzyskać kolorowy cukier strzelający, podziel całość na kilka części i każdą z nich przesyp do oddzielnej miski, po czym dodaj kilka kropel barwnika spożywczego.
  2. Dokładnie wymieszaj całość.
  3. Przygotuj duży talerz lub blachę. Przy pomocy małej łyżeczki lub ręcznie formułuj małe kuleczki.
  4. Cukrowe kuleczki odstaw do wyschnięcia, najlepiej na noc.
  5. Gotowy strzelający cukier ma postać dosyć twardych i suchych kuleczek. Wtedy można użyć go jako dekoracji do deseru.

Zastosowanie cukru strzelającego

Zastosowanie cukru strzelającego

Cukier strzelający, mimo iż jest bardzo prosty i stosunkowo szybki w przygotowaniu, nadal stanowi rzadko spotykany dodatek do deserów. Najczęściej stosuje się go jako posypka do deserów, przede wszystkim ciast, babeczek z kremem na wierzchu i lodów. Warto go przygotować w różnych kolorach i wykorzystać do dekoracji fantazyjnych tortów czy bezy Pavlovej. Taka posypka strzelająca z pewnością zachwyci nie tylko najmłodszych, ale i zaskoczy dorosłych!

Czy cukier strzelający zostanie słodkim ulubieńcem Twojego dziecka?

Cukier strzelający to słodka przekąska, stanowiąca najczęściej dodatek do deseru. Jeśli zastanawiasz się, czy podać taki produkt swojemu dziecku, pamiętaj, że cukier jest źródłem znaczniej ilości węglowodanów prostych i kalorii. Nie oznacza to, że jest to produkt zakazany w diecie malucha, ale warto pamiętać o umiarkowanym jego spożyciu. Desery z jego dodatkiem powinny być spożywane sporadycznie np. podczas wyjątkowych okazji.

Na co dzień, gdy chcesz podać dziecku zdrową przekąskę, postaw na owoce, jogurt czy orzechy. Nieco rzadziej mogą to być także domowe słodycze na bazie naturalnego kakao, produktów zbożowych czy ograniczonych ilości cukru.

Podsumowując, cukier strzelający to nietypowy dodatek do deserów. Może być podawany zarówno na ciepło, jak i na zimno. Warto pamiętać, aby dodawać go do słodkich przekąsek, które nie zawierają dużo wody. Jeśli chcesz urozmaić swoje menu, nie wahaj się eksperymentować. Ta strzelająca posypka sprawdzi się szczególnie w deserach dla dzieci, które uwielbiają nowe doświadczenia. Pamiętaj, że strzelający cukier możesz przygotować w dowolnym kolorze i o wielu smakach!