Domowy dżem truskawkowy z wanilią – zrób go razem z nami!

Dla wielu z nas dżem truskawkowy to symbol czasów dzieciństwa, a jego smak to sentymentalna podróż do kuchni naszej babci i mamy. Naleśniki czy pieczywo z domową konfiturą truskawkową to ponadczasowy przysmak uwielbiany przez małych i dużych.  Dziś proponujemy Wam nieco inną wersję tego klasycznego smarowidła – wzbogaconą o dodatek wanilii. Spróbujecie tego przepisu w swojej kuchni?

Jak wybrać idealne truskawki na dżem?

Choć powidła truskawkowe, podobnie jak konfiturę z malin, można zrobić z każdej odmiany tych owoców, chcąc uzyskać najlepszy smak i aromat przetworów, warto podczas zakupu, zwrócić uwagę na kilka aspektów. 

Najlepsze na dżemy będą truskawki dojrzałe, ale jednocześnie bez bardzo miękkich miejsc czy oznak zepsucia. Sięgaj po owoce ciemnoczerwone, pachnące słodyczą, a jeśli możesz – spróbuj ich przed zakupem. Unikaj kupowania truskawek po opadach deszczu – mogą być wówczas mniej intensywne w smaku i kwaśne.

Które odmiany truskawek są najbardziej polecane na dżemy? Jeśli lubisz bardzo słodkie przetwory lub nie chcesz dodawać tak dużo cukru – poszukaj odmiany Polka, Dukat lub Murzynek. Mniej słodka będzie truskawka Senga i Pandora. Na konfiturę truskawkową doskonale nadają się także owoce z końcówki sezonu m.in. odmiana Florence.

Wpływ wanilii na smak dżemu

Wpływ wanilii na smak dżemu truskawkowego

Zastanawiasz się, czy dodatek wanilii nie popsuje smaku twoich powideł z truskawek? Spokojnie, wszystko zależy od prawidłowego wyważenia proporcji i dopasowania końcowego smaku do własnych upodobań kulinarnych.

Wanilia znana jest z bogatego, słodkiego i subtelnie pikantnego aromatu. Dodanie jej do dżemu truskawkowego sprawi, że nabierze on wyrazistości i unikalnego charakteru, jeszcze bardziej przyjemnego dla zmysłów i kubków smakowych. Dodatek wanilii pomoże w zbalansowaniu kwaśności owoców użytych do przygotowania dżemu, a także podkreśli ich naturalny, słodki aromat. Z tą przyprawą Twoje dżemy staną się bardziej wykwintne, ich smak stanie się bardziej złożony i jeszcze trudniej będzie przestać je jeść.

Eksperymentuj z ilością wanilii, aby znaleźć najlepszą równowagę między smakiem owoców a przyprawy. Pamiętaj też, że w zależności od tego, czy sięgniesz po aromat, ekstrakt, mieloną wanilię czy cukier wanilinowy – efekt będzie nieco inny.

Wanilia to także doskonały dodatek do przetworów z innych owoców np. konfitury z wiśni.

Dżem z truskawek – przepis krok po kroku

Jak zrobić dżem truskawkowy w domu? To naprawdę bardzo proste i wbrew pozorom nie zajmuje tyle czasu. Jeśli chcesz cieszyć się smakiem własnoręcznie przygotowanego słodkiego smarowidła w środku zimy – wypróbuj nasz uniwersalny przepis na dżem truskawkowy z dodatkiem wanilii, który możesz w dowolny sposób modyfikować i urozmaicać.

Dżem z truskawek z dodatkiem wanilii

Składniki:

  • 1 kg słodkich truskawek
  • 300 g cukru (lub więcej/ mniej wg uznania)
  • sok i skórka z jednej małej cytryny
  • 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • opcjonalnie: łyżka masła

Przygotowanie:

  1. Umyj truskawki pod bieżącą wodą i usuń szypułki. Pokrój je na kawałki lub połówki jeśli są duże, a następnie umieść je w szerokim garnku z grubym dnem. Używając widelca, delikatnie rozgnieć owoce, żeby puściły sok. Dodaj cukier, skórkę i sok z cytryny. Na tym etapie możesz także dodać łyżkę masła, które nada dżemowi tzw. smak umami.
  2. Zawartość garnka trzymaj na średnim ogniu, często mieszając. Nie przykrywaj. Gdy dżem zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i podgrzewaj całość powoli, od czasu do czasu mieszając, aż zacznie gęstnieć. Jeśli chcesz, aby dżem był słodki i intensywny nie odlewaj wody, tylko daj jej naturalnie odparować – zajmie to około 6 godzin.
  3. Mniej więcej w połowie gotowania laskę wanilii przetnij na pół, wydrąż nasionka i dodaj do dżemu, a jeśli używasz ekstraktu, po prostu wlej go do garnka i dobrze wymieszaj. Warto sprawdzić, czy ilość jest wystarczająca – spróbuj konfitury i w razie potrzeby, dodaj więcej przyprawy.
  4. Gdy woda odparuje, a truskawki widocznie stracą na objętości, zdejmij garnek z ognia. Możesz go w tym momencie zblendować, aby pozbyć się kawałków owoców lub zostawić w niezmienionej formie.
  5. Gorący dżem przełóż do wyparzonych wcześniej i dokładnie osuszonych słoików, zostawiając minimum 1 cm wolnej przestrzeni, zakręć je i odwróć do góry nogami. Możesz je także pasteryzować np. na sucho w piekarniku.

Gotowe! Możesz cieszyć się smakiem lata nawet w środku zimy!

Jak możemy wykorzystać konfiturę z truskawek?

Gdzie wykorzystać dżem z truskawek?

Do czego przyda się domowy dżem lub marmolada z truskawek? Poza tradycyjnym zastosowaniem, jako dodatek do pieczywa, naleśników czy owsianki, doskonale sprawdzi się, jako składnik ciast, drożdżówek i domowych lodów. Możesz także na jej bazie stworzyć sos do sałatki czy mięsa.

Jeśli masz ochotę na nietypowe wykorzystanie konfitury z truskawek, możesz ją wykorzystać do stworzenia świecy. Wymieszaj konfiturę z woskiem pszczelim i wlej do słoiczka, dodając knot. Po stężeniu otrzymasz piękną i pachnącą własnoręcznie zrobioną świecę.

Jak prawidłowo przechowywać dżem truskawkowy?

Przede wszystkim upewnij się, że słoiki były dobrze wyparzone, wysuszone i są szczelne. Gotowy dżem truskawkowy przechowuj w chłodnym, suchym miejscu, takim jak spiżarnia lub szafka kuchenna. Jeśli chcesz mieć pewność, że utrzyma długą datę przydatności do spożycia, nie pomijaj procesu pasteryzacji. Unikaj wystawiania słoików na bezpośrednie działanie promieni słonecznych lub miejsc, gdzie może występować duża wilgotność.

Po otwarciu słoika z dżemem przechowuj go w lodówce.

Sezon na truskawki coraz bliżej – mamy nadzieję, że razem z nami wykorzystasz go do stworzenia własnych przetworów. Domowa piwniczka pełna własnoręcznych wyrobów – od kwaśnych i charakternych dżemów z czarnej porzeczki po słodkie i sentymentalne smaki dzieciństwa, do których niewątpliwie należy dżem truskawkowy, wniesie odrobinę słońca i ciepła nawet w najbardziej mroźny i ponury dzień. Czy coś może się równać ze świeżą chałką zjedzoną w towarzystwie masła i domowego dżemu? Podaruj sobie chwilę rozkoszy i wypróbuj nasz przepis na dżem truskawkowy z nutką wanilii!