Dżem z dyni na 3 sposoby: przepisy na zimowy przysmak w różnych odsłonach!
Okres zimowy to idealny czas na dynię! Króluje ona na naszym stole już od października, gdzie z dodatkiem aromatycznych przypraw stanowi świetną bazę do rozgrzewających zup i sycącego gulaszu. Co ciekawe, dynia jako jedno z niewielu warzyw doskonale nadaje się także do słodkich przysmaków! Dodana do innych sezonowych owoców stanowi pyszną propozycję do domowych przetworów takich jak dżem czy powidła. Koniecznie wypróbuj nasze sprawdzone przepisy!
Wartości odżywcze i prozdrowotne dyni
Jak wskazują Eksperci, warzywa powinny stanowić podstawę codziennego żywienia. Dynia, właśnie jako warzywo, jest niezwykle mile widziana w naszej diecie! Jest niskokaloryczna, jej miąższ zawiera zaledwie 26 kcal na 100g produktu. Co więcej, dynia dostarcza cennego dla naszych jelit błonnika pokarmowego, a także witaminy i składniki mineralne. Miąższ dyni jest zasobny w potas. W mniejszej ilości obecne są tu także: fosfor, wapń, magnez, sód, żelazo i cynk.
Warto wiedzieć, że dynia to prawdziwa skarbnica witaminy A! Na 100 g warzywa przypada ponad 8500 IU witaminy A. Co więcej, miąższ dyni zawiera także inne witaminy, na przykład witaminę C, E, a także witaminy z grupy B: niacynę, ryboflawinę, tiaminę i pirydoksynę.
Wartościowy skład dyni przyczynił się do tego, że jej wpływ analizuje się w różnych badaniach naukowych. Do celów zdrowotnych bywa wykorzystywany miąższ, liście, kwiaty i pestki dyni. Te ostatnie są szczególnie bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, a także witaminę E. W badaniach na modelu zwierzęcym wykazano, że liście i pestki dyni mogą wpływać korzystnie na serce. Z kolei w innych badaniach wykazano, że spożycie soku z dyni lub jej ekstraktu wpływa pozytywnie na obniżenie poziomu glukozy we krwi i zwiększenie wrażliwości na insulinę.
Zastanawiasz się, jakie wartości odżywcze i prozdrowotne ma dżem z dyni? Z racji tego, że tradycyjne, domowe przetwory zawierają znaczne ilości dyni, sam dżem również może korzystnie wpływać na zdrowie. Należy tylko pamiętać, że powinien być on składnikiem zdrowej i prawidłowo zbilansowanej diety. W przypadku osób z cukrzycą warto także wiedzieć, że nadmierna ilość cukru w diecie wpływa negatywnie na gospodarkę węglowodanową. W związku z tym przygotowując dżem dyniowy dla osoby z cukrzycą, należy ograniczyć ilość dodanego cukru lub podawać dynię w innej postaci.
Polecamy do czytania: Domowy syrop na kaszel – poznaj sprawdzone przepisy i pokonaj przeziębienie!
Jaką dynię wybrać do przygotowania przetworów?
W sezonie jesienno – zimowym dostępna jest cała paleta barw i kształtów dyń. Jedną z tych najbardziej popularnych jest dynia Hokkaido, która jest niezwykle wygodna w użytkowaniu, ponieważ nie trzeba jej obierać.
Podobnie jest także w przypadku dyni piżmowej, której również nie trzeba pozbawiać skórki. Oba typy dyń doskonale smakują jako składnik potrawek, gulaszu czy zup. Dzięki temu, że ich miąższ jest słodki i kremowy, doskonale sprawdzą się także jako składnik domowego dżemu z dyni.
Jak zrobić pyszny dżem z dyni?
Dżem z dyni to idealna propozycja na chłodne, zimowe wieczory. Jego dodatek do tostów nie tylko pozwoli osłodzić dietę, ale także pomoże przemycić większe ilości warzyw do naszego menu. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pyszny dżem z dyni na zimę, czytaj dalej! Poniżej znajdziesz nasze sprawdzone przepisy!
Przepis na dżem z dyni i pomarańczy
Dżem dyniowy z pomarańczą to propozycja wręcz idealna na jesień czy zimę. Skoncentrowana dawka dyni i pomarańczy pomoże nam uzupełnić dietę w cenne substancje antyoksydacyjne i urozmaici naszą dietę. Przygotuj wszystkie składniki i do dzieła!
Składniki
- dynia np. hokkaido – 500 g,
- pomarańcza – 1 duża sztuka (ok. 250 g),
- cytryna – 1 sztuka,
- cukier spożywczy – 1/2 szklanki – 100 g,
- woda – ½ szklanki,
- cynamon – 1,5 łyżeczki.
Sposób przygotowania
- Umyj warzywa i owoce.
- Dynię przekrój na pół, wydrąż miąższ i pestki, a to, co zostało pokrój w kostkę i przełóż do garnka.
- Do naczynia z dynią dodaj wodę i cynamon. Całość gotuj przez 15 minut, co jakiś czas mieszając zawartość.
- W międzyczasie wyciśnij sok z cytryny, a później obierz pomarańczę i posiekaj ją na drobne kawałeczki.
- Ugotowaną dynię z cynamonem przełóż do misy blendera i całość zmiksuj na gładki krem. Dodaj sok z cytryny, pomarańczę, cukier i dokładnie wymieszaj całość.
- Powstałą masę ponownie przełóż do garnka i podgrzewaj, aż całość zacznie wrzeć. Gotuj przez ok. 5 minut. Podawaj do spożycia po przestudzeniu lub od razu przełóż do wyparzonych słoików.
- Pomarańczowy dżem z dyni trzeba zapasteryzować. Później należy przechowywać go w suchym i chłodnym miejscu. Jeśli chcemy spożyć go na świeżo, napoczęty słoik można przechowywać w lodówce.
Zobacz także: Konfitura z malin – przepis na pyszne, domowe przetwory
Jak zrobić dżem z dyni i jabłek?
Domowy dżem z dyni z jabłkami to propozycja dla osób, które dysponują również sezonowymi w tym okresie jabłkami. Oba składniki charakteryzują się stosunkowo neutralnym smakiem, dlatego warto tu dodać ostre i wyraziste przyprawy takie jak imbir.
Składniki
- dynia np. piżmowa – 1 kg,
- jabłka – 1 kg,
- cytryna – 1 sztuka,
- cukier spożywczy – 1/2 szklanki – 100 g,
- woda – ½ szklanki,
- imbir, korzeń świeży – 3 cm.
Sposób przygotowania
- Umyj wszystkie warzywa i owoce.
- Dynię przekrój na pół, wydrąż miąższ i pestki, a to, co zostało pokrój w kostkę i przełóż do garnka. Nie musisz obierać dyni.
- Imbir zetrzyj na tarce.
- Do naczynia z dynią dodaj wodę i imbir. Całość gotuj przez 15 minut, co jakiś czas mieszając zawartość.
- W międzyczasie wyciśnij sok z cytryny, a później obierz jabłka, wydrąż gniazda nasienne i posiekaj je w kostkę.
- Ugotowaną dynię z imbirem zmiksuj na gładki krem. Dodaj sok z cytryny, jabłka, cukier i dokładnie wymieszaj całość.
- Powstałą masę ponownie przełóż do garnka i podgrzewaj, aż całość zacznie wrzeć. Gotuj przez ok. 10 minut. Podawaj do spożycia po przestudzeniu lub od razu przełóż do wyparzonych słoików.
Dżem jabłkowo – dyniowy, podobnie jak ten z pomarańczą, trzeba zapasteryzować. Później należy przechowywać go w suchym i chłodnym miejscu. Jeśli chcemy spożyć go na świeżo, napoczęty słoik można przechowywać w lodówce.
Dżem z dyni i gruszek: przepis
Dżem z gruszek i dyni jest wyjątkowo słodki nawet bez dosładzania. Stanowi on ciekawy dodatek do dań i przekąsek wytrawnych. Ten dżem smakuje wręcz idealnie podany do aromatycznych serów pleśniowych np. sera gorgonzola czy blue, a także zapiekanych mięs. Przygotuj wszystkie składniki i koniecznie wypróbuj przepis!
Składniki
- dynia np. hokkaido – 1 kg,
- gruszki – 0,5 kg,
- cytryna – 1 sztuka,
- cukier spożywczy – ⅓ szklanki – 70 g (opcjonalnie),
- woda – ½ szklanki,
- skórka z cytryny – ½ sztuki.
Sposób przygotowania
- Umyj wszystkie warzywa i owoce. Dokładnie wyczyść cytrynę.
- Dynię przekrój na pół, następnie wydrąż zawartość. Miąższ dyni pokrój w kostkę i przełóż do garnka.
- Zetrzyj skórkę z cytryny i drobno ją posiekaj. Dodaj do dyni.
- Do naczynia z dynią dodaj wodę. Całość gotuj przez 15 minut, co jakiś czas mieszając.
- W międzyczasie wyciśnij sok z cytryny, a później obierz gruszki, wydrąż gniazda nasienne i posiekaj je w kostkę.
- Ugotowaną dynię ze skórką z cytryny zmiksuj na gładki krem. Dodaj sok z cytryny, gruszki, cukier i dokładnie wymieszaj całość.
- Powstałą masę ponownie przełóż do garnka i podgrzewaj, aż całość zacznie wrzeć. Mieszaj co jakiś czas i gotuj jeszcze przez ok. 10 minut.
- Podawaj do spożycia po przestudzeniu lub od razu przełóż do wyparzonych słoików.
Warto pamiętać, aby także ten dżem zapasteryzować. Pasteryzowany przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Jeśli chcemy spożyć go na świeżo, napoczęty słoik można przechowywać w lodówce.
Zobacz także: Desery na Halloween: jakie słodkości sprawdzą się na imprezę dla dzieci i nie tylko?
Dżem z dyni: do czego go wykorzystać?
Domowy dżem z dyni to idealny dodatek do dań na słodko takich jak naleśniki, amerykańskie pancakes czy innych, tego typu pszennych placuszków. Dżem z dyni dobrze sprawdzi się także jako dodatek do twarożku czy serka wiejskiego. W wersji z imbirem może stanowić doskonałe uzupełnienie owsianki. Próbujmy i eksperymentujmy! Dzięki temu, że dynię można piec, gotować, a nawet smażyć sprawdzi się w wielu daniach i przekąskach, nawet tych wytrawnych!
Inne pomysły na przetwory z dyni na zimę
Dynia to prawdziwa skarbnica cennych składników odżywczych. Dostarcza nam witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego. Szczególnie dużo zawiera antyoksydantów, w tym cennych przedstawicieli karotenu: beta – karoten i alfa – karoten.
Z tego względu warto włączyć ją do diety. Jeśli nie jesteś zwolennikiem dyni w wydaniu na słodko, poszukaj na nią innych sposobów. Warzywo to doskonale sprawdzi się jako dodatek do gulaszu, potrawek, a nawet makaronu! Ci bardziej odważni mogą dynię serwować nawet na pizzy z ostrym i wyrazistym serem np. gorgonzolą. A już oczywiście klasykiem jest zupa krem z dyni, która w wersji z imbirem ma ciekawy i aromatyczny charakter.
Dynia to bogactwo wielu cennych składników odżywczych – witamin, antyoksydantów i składników mineralnych. Warto włączyć ją do diety! Wypróbuj nasz sprawdzony przepis na pyszny dżem jabłkowo dyniowy lub dżem z dyni i gruszki. Włącz ją do diety w sposób, jaki najbardziej lubisz – na słodko lub wytrawnie. Komponując posiłki z dodatkiem dyni, pamiętaj o zasadach zdrowego odżywiania, czyli ograniczaniu ilości dodanego cukru oraz spożywaniu możliwie różnorodnych i dobrze zbilansowanych posiłków.
Kampania Słodka Równowaga
Razem z naszymi Ekspertami staramy się edukować na temat roli i obecności cukru w zdrowej diecie. Warto wiedzieć, jak prawidłowo komponować codzienny jadłospis tak, aby służył naszemu zdrowiu. Aby dowiedzieć się więcej, zapoznaj się ze stroną kampanii.