Jak zrobić shake w domu? 4 sprawdzone przepisy na koktajle domowej roboty

Kremowy, mleczny, znany na całym świecie, a przede wszystkim supersłodki płynny deser – o czym mowa? Oczywiście o kultowym shake’u! Ten mleczny koktajl rodem ze Stanów od dawna podbija serca wszystkich fanów łakoci. Zachwyca nie tylko swoim smakiem, ale także wyglądem – dziś pokażemy Ci, jak przygotować go w domu.

Shake – co to jest?

Shake, a właściwie milkshake przywędrował do nas ze Stanów Zjednoczonych, gdzie w latach 50. i 60. XX wieku cieszył się ogromną popularnością. Jak sama nazwa wskazuje, jest to napój o charakterystycznej kremowej, gęstej konsystencji, który tradycyjnie przygotowuje się na bazie mleka, lodów i śmietanki, z dodatkiem świeżych lub mrożonych owoców, syropów smakowych, masła orzechowego, a dekoruje bitą śmietaną. W wersji wegańskiej można użyć napojów roślinnych lub mleczka kokosowego.

To, co wyróżnia mleczny shake od smoothie i koktajlu to właśnie dodatek lodów. Dzięki nim traktuje się go raczej, jako danie deserowe lub, bez kalorycznych dodatków, pyszny i równie orzeźwiający jak lemoniada, napój na upalny letni dzień.

Choć raczej kojarzymy go z barami mlecznymi lub popularnymi sieciami gastronomicznymi, domowy shake można bez problemu przygotować w swojej kuchni – wystarczy do tego blender i wybrane składniki.

Ile kcal ma shake?

Kaloryczność shake’a może znacząco się różnić w zależności od użytych składników i ich proporcji. Wahania są spore, bo porcja mlecznego koktajlu może mieć od kilkuset do nawet tysiąca kalorii w wersji bardziej deserowej. To nie tak mało, biorąc pod uwagę, że zazwyczaj jest to tylko przekąska między posiłkami.

Chcąc mieć pełną świadomość, ile energii dostarczy nam shake, najlepiej jest oczywiście przygotować go w domu, zyskując pełną kontrolę nad dodawanymi składnikami.

Domowy shake – o czym musisz pamiętać?

Zastanawiasz się jak zrobić szejka, aby zachować jego niepowtarzalną kremową konsystencję i kultowy smak? Mamy dla Ciebie kilka wskazówek! Pamiętaj jednak, że przygotowując go po raz pierwszy, ciężko będzie Ci osiągnąć pożądany efekt – idealny shake domowy wymaga wielu prób!

Zacznijmy od odpowiedzi, z czego można zrobić shake? Na początku najlepiej postawić na klasykę, czyli waniliową bazę i tradycyjne dodatki. Niezbędny będzie blender, który poradzi sobie z miksowaniem lodów – polecamy kielichowy.

Przed przystąpieniem do przygotowywania napoju, warto wyjąć lody z zamrażalnika na kilka minut, aby nie były za twarde. Pamiętaj – im mniej tłuste lody, tym mniej kremowa konsystencja shake, będziesz też potrzebować mniej mleka.

Czego jeszcze potrzebujesz? Oczywiście zimnego mleka, śmietanki lub napoju roślinnego, cukru do smaku, syropu smakowego – np. karmelowego lub czekoladowego, a jeśli chcesz uzyskać smak owocowy – również świeżych owoców. W upalny dzień przydadzą się również kostki lodu.

Smak podkręci dodatek przypraw, takich jak aromat waniliowy czy kakao. Świetnie smakują także shake’i z dodatkiem listów mięty, a także kawy.

Bardzo ważna w procesie przygotowywania jest kolejność wykonywanych czynności. Na początku miksuj lody, stopniowo dodając do nich syrop smakowy. Dopiero gdy będą gładkie, dodaj owoce i małe ilości mleka – uważnie obserwując konsystencję shake’a. Miksuj wszystko aż do całkowitego połączenia.

Gotowy shake możesz przelać do wcześniej schłodzonych lub wypełnionych kostkami lodu szklanek – dzięki temu dłużej zachowa swoją konsystencję i temperaturę. Ponieważ je się także oczami, nie bój się ozdobić go w fantazyjny sposób np. bitą śmietaną, posypką czekoladową, kawałkami owoców czy mini marshmallows.

Jak zrobić shake w domu? Przepisy

Czy Tobie też już cieknie ślinka na myśl o pysznym kremowym, zimnym deserze? Nie ma na co czekać, bierzemy się do roboty. Jak się robi shake? To banalnie proste! Poznaj nasze pomysły na shake, które smakują jak z najlepszej amerykańskiej restauracji.

Klasyk: waniliowy milkshake

Waniliowy milkshake

Czyli przepis na kultowy shake, który stał się podstawą do kulinarnych eksperymentów.

Składniki

  • 2 kulki lodów waniliowych – ok. 140 g
  • 1 szklanka mleka lub napoju roślinnego (mniej lub więcej, w zależności od pożądanej konsystencji)
  • 1 łyżka syropu waniliowego
  • 1-2 łyżki cukru
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego
  • opcjonalnie: bita śmietana i czekolada do dekoracji

Przygotowanie

Umieść lekko ocieplone lody w blenderze i powoli miksuj, dolewając syrop waniliowy. Gdy będą gładkie, dodaj ekstrakt, cukier i stopniowo dolewając mleko, miksuj do połączenia składników. Konsystencja powinna być gładka i gęsta.

Gotowy shake przelej do wcześniej schłodzonej wysokiej szklanki i jeśli masz ochotę, udekoruj bitą śmietaną oraz startą czekoladą.

Shake owoce leśne

Shake owoce leśne

Dzięki niemu poczujesz wakacje nawet w środku zimy.

Składniki

  • 1 szklanka mrożonych owoców leśnych (np. truskawki, jagody, maliny)
  • 2 kulki lodów waniliowych
  • 200 ml jogurtu naturalnego lub greckiego, ewentualnie maślanki
  • 1 łyżka cukru
  • kilka kostek lodu
  • listki mięty

Przygotowanie

Wrzuć mrożone owoce do blendera i dokładnie zmiksuj. Następnie dodaj lody i resztę składników, mieszaj na średnich obrotach do uzyskania gęstej i gładkiej konsystencji.

Podawaj w wysokiej szklance z lodem, ozdobionej listkami mięty.

Zielony shake Shreka

Zielony shake Shreka

Doskonały sposób na przemycenie szpinaku. Jeśli szukasz pomysłu na zdrowy deser dla dzieci, możesz zastąpić lody większą ilością mrożonego banana.

Składniki

  • 1 banan (może być zamrożony)
  • 2 kulki lodów waniliowych
  • 1 szklanka mleka lub napoju roślinnego
  • 1 garść liści świeżego szpinaku
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżka cukru 
  • kilka kropli soku z cytryny
  • opcjonalnie: zmielone orzeszki do dekoracji lub plasterki banana

Przygotowanie

Banana i lody włóż do blendera i zmiksuj. Dorzuć masło orzechowe, cukier, sok z cytryny, szpinak i dolewając powoli mleko, miksuj, aż składniki się połączą, a shake będzie kremowy.

Podawaj w wysokiej szklance z rurką do picia.

Shake czekoladowe caffe latte

Shake czekoladowe caffe latte

Czyli coś dla fanów mlecznej kawy.

Składniki

  • 1 szklanka mleka lub napoju roślinnego
  • 2 kulki lodów czekoladowych lub cappuccino
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka kakao i kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub migdałowego
  • łyżka syropu lub kremu czekoladowego
  • opcjonalnie: bita śmietana i starta czekolada lub kakao do dekoracji

Przygotowanie

Umieść lody, syrop i ekstrakt waniliowy w blenderze. Dobrze zmiksuj. Następnie, nie przerywając pracy blendera, dodaj resztę składników, kontrolując ilość wlewanego mleka.

Gdy shake będzie kremowy i gładki, przelej go do wysokiej szklanki z lodem. Możesz dodać bitą śmietanę i trochę startej czekolady na wierzch dla podkreślenia smaku.

Dlaczego warto robić shake’i samemu?

Jak widzisz shake to uniwersalny deser, do którego można dodać w zasadzie wszystko. Robiąc go we własnej kuchni, masz możliwość stworzenia idealnej kompozycji, którą pokocha cała Twoja rodzina. Przy okazji to doskonała okazja do włączenia w proces przygotowywania dzieci, a także przemycenia zdrowych produktów do ich diety. Mając kontrolę nad wykorzystanymi składnikami, z wysokokalorycznego rozpustnego deseru, będziesz w stanie opracować pyszny, prozdrowotny napój.

Mamy nadzieję, że nasze przepisy na napoje mleczne zainspirowały Cię do kulinarnych eksperymentów. Baw się, tworząc unikalne shake’i, które przyniosą ulgę w upalne dni, a zarazem przeniosą Cię do amerykańskiego baru mlecznego. Smacznego!