Słodkie wypieki na Dzień Mamy, czyli 4 przepisy na prezent prosto od serca!

Dzień Mamy to święto wyjątkowych kobiet… Nie zawsze tych, z którymi wiążą nas więzy krwi, jednakże zawsze tych, którym zawdzięczamy najwięcej! Czy chcesz podarować swojej mamie coś od serca? Idealnym rozwiązaniem będzie coś przygotowanego samodzielnie, na co poświęciliśmy czas i wykazaliśmy się zaangażowaniem. Dzisiaj mamy dla Ciebie kilka słodkich propozycji dla Twojej wyjątkowej mamy!

Co upiec na Dzień Matki? Zainspiruj się!

Każda mama jest wyjątkowa i każda mama jest inna! Jednakże to, co często pozostaje takie samo to chęć na słodką przekąskę… Dzisiaj chcemy Cię odrobinę zainspirować! Przygotowaliśmy kilka propozycji na desery na Dzień Mamy.

Zatem, jeśli zastanawiasz się jakie ciasto na Dzień Mamy będzie najlepsze, być może mamy dla Ciebie odpowiedź! Poznaj nasze pomysły i wybierz ten deser, który najbardziej przypadnie jej do gustu! A jeśli jeszcze nie wiesz jakie ciasto jest jej ulubione, nie wahaj się i wypróbuj wszystko to, co podoba się Tobie!

Przepisy na ciasta na Dzień Mamy

Dzisiaj mamy dla Ciebie przepisy na dzień mamy – te szybkie i te, na które potrzeba nieco więcej czasu, ale zdecydowanie warto! Słodka przekąska będzie doskonałym uzupełnieniem celebracji tego wyjątkowego święta. Smacznego i do dzieła!

Ciasto z truskawkami na Dzień Mamy

Owocowy twist, czyli ciasto z truskawkami na Dzień Mamy

Jeśli szukasz pomysłu na smaczne ciasto na Dzień Mamy, mamy coś dla Ciebie! Na początek absolutny klasyk – połączenie delikatnego twarożku, słodkiego ciasta i orzeźwiających truskawek. Wierzymy, że nie tylko mamy się skuszą!

Składniki na ciasto:

  • jaja kurze – 3 szt.,
  • cukier – ½ szkl.,
  • olej rzepakowy – 1/3 szkl.,
  • mąka pszenna – 1 szkl.,
  • proszek do pieczenia – ½ łyżeczki,
  • truskawki – 2 szklanki.

Składniki na krem:

  • ser twarogowy (mielony 3-krotnie), półtłusty – 1 opakowanie (250 g),
  • żółtko jaja kurzego – 1 sztuka,
  • cukier – 3 łyżki,
  • aromat waniliowy – ½ łyżeczki.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj wszystkie składniki, powinny być one w temperaturze pokojowej.
  2. Truskawki umyj, pozbądź się szypułek i przekrój na pół.
  3. Białka oddziel od żółtek, po czym ubij je na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier.
  4. Następnie do piany z białek dodaj żółtka i olej, cały czas mieszając zawartość.
  5. Na koniec, do zawartości miski, przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj, dodaj połowę truskawek i przelej do formy.
  6. Surowe ciasto wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 35 – 40 min. w temp. 180 st. C.
  7. W międzyczasie przygotuj krem. Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie wymieszaj. Dodaj pozostałą ilość truskawek.
  8. Wypieczone ciasto odstaw do przestygnięcia.
  9. Gotowe ciasto posmaruj z wierzchu kremem z twarożku i truskawek. Górę możesz udarować kilkoma truskawkami.

Bounty bez pieczenia

Bounty bez pieczenia

Kolejne ciasto dla mamy to propozycja słodka, czekoladowa i kremowa. Jest to deser Bounty, który nie wymaga pieczenia.

Składniki na spód:

  • ciasteczka czekoladowe/herbatniki/Oreo – 2 opakowania (ok. 160 g),
  • masło – 2 łyżki.

Składniki na krem kokosowy:

  • wiórki kokosowe – 1 opakowanie (200 g),
  • mleko kokosowe – 1 puszka (400 g),
  • cukier puder – 1 szklanka,
  • cukier waniliowy – 4 łyżki,
  • żelatyna – 2 łyżki,
  • likier kokosowy – 3 łyżki,
  • serek mascarpone – 2 opakowania (500 g).

Składniki na polewę:

  • czekolada mleczna – 1 tabliczka,
  • olej rzepakowy – 2 łyżki.

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie ciasta rozpocznij od przygotowania spodu.
  2. Wybrane ciasteczka wkładamy do woreczka i tłuczemy je tłuczkiem do mięsa, aż utworzą sypką masę.
  3. Na rozgrzanej patelni roztopić masło i dodać do pokruszonych ciasteczek. Całość wymieszać i wyłożyć na spód formy. Masę ugniatać do dna łyżeczką.
  4. Następnie do rondelka przelać mleko i podgrzewać. Gdy zacznie się gotować, dodać wiórki kokosowe, wymieszać i gotować pod przykryciem, na małym ogniu przez około 5 – 8 minut.
  5. Masę zdjąć z ognia, dodać cukier (puder i waniliowy), likier i wymieszać całość.
  6. Do małego garnuszka wlać 3 łyżki wody i wsypać żelatynę. Wymieszać i odstawić na około 10 minut.
  7. Następnie dodać jeszcze raz 3 łyżki wody, ponownie wymieszać całość i delikatnie podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.
  8. W oddzielnym naczyniu ubić serek mascarpone.
  9. Serek dodać do masy kokosowej i wymieszać całość.
  10. Do żelatyny dodać odrobinę masy kokosowej i wymieszać. Tak powstałą masę dodać do pozostałej masy koksowej i ponownie wymieszać zawartość.
  11. Gotowy krem wylać na spód z ciasteczek, po czym wstawić ciasto do lodówki do schłodzenia na minimum kilka godzin, optymalnie na noc.
  12. Do rondelka przelać olej i dodać czekoladę połamaną na kawałki. Mieszać, aż się rozpuści, po czym odstawić na kilka minut do wstępnego ostudzenia i wylać na wierzch ciasta. Ponownie odstawić do zastygnięcia.

Ciasteczka na Dzień Mamy w kształcie serca

Ciasteczka na Dzień Mamy w kształcie serca

Kruche ciasteczka to doskonała alternatywa dla klasycznych ciast i deserów. Zwłaszcza, jeśli mamę zabierasz na spacer i jedzenie ciasta z kremem mogłoby być niewygodne! Ciasteczka sprawdzą się również lepiej, jeśli na przygotowanie deseru masz mało czasu.

Porada!

  • Do przygotowania tego przepisu potrzebne będą Ci foremki w kształcie serca.
  • Jeśli przygotowujesz ciasteczka z mąki pełnoziarnistej, pamiętaj, że potrzebują one czasu, aby zmięknąć. Warto przygotować je kilka dni wcześniej, a wypieczone trzymać pomiędzy plasterkami jabłka.

Składniki:

  • mąka pszenna (może być pełnoziarnista) – 1,5 szklanki,
  • cukier puder – ¾ szklanki,
  • żółtko jaja kurzego – 1 sztuka,
  • masło – 1 kostka.

Przygotowanie:

  1. Przygotować składniki. Masło pokroić na małe kawałki. Jajko w skorupce sparzyć wrzątkiem.
  2. Do miski przełożyć żółtko, masło, cukier puder i przesiać mąkę. Całość zagnieść na jednolitą masę, zawinąć w folię spożywczą i przełożyć do lodówki na około 1h.
  3. Wyjąć ciasto, ponownie zagnieść i rozwałkować na cienki placek.
  4. Nagrzać piekarnik do temp. 180 st. C (tryb grzanie góra – dół).
  5. Z rozwałkowanego ciasta, przy pomocy foremek, wykrawać małe serduszka. Następnie układać je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.
  6. Ciasteczka piec przez około 10 minut.

Lekki tort bezowy na Dzień Matki z malinami

Lekki tort bezowy na Dzień Matki z malinami

Tort bezowy to bardzo elegancka i wytworna propozycja na deser z okazji Dnia Matki. Ciasto jest lekkie, delikatne i kruche. Nasza propozycja to dodatek malin, ale te owoce możesz zamienić na inne owoce, które uwielbia Twoja mama!

Składniki na ciasto:

  • Białko jaja kurzego – 6 sz.
  • Sól – szczypta
  • Cukier spożywczy – 1,5 szklanki
  • Sok z cytryny – 1 łyżeczka
  • Mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka

Składniki na krem:

  • ser mascarpone – 250 g (zimny)
  • śmietanka 30% tł. (zimna) – 1 szkl.
  • cukier waniliowy – 3 łyżeczki
  • cukier puder – 6 łyżek
  • maliny – 200 g
  • mąka ziemniaczana – 1,5 łyżki

Przygotowanie:

  1. Przygotować wszystkie składniki.
  2. Rozgrzać piekarnik do temp. 160 st. C. Blachy piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Do dużej miski o gładkim dnie wbić białka jaj, dodać szczyptę soli i rozpocząć ubijanie.
  4. Gdy białka utworzą pianę rozpocząć stopniowe dodawanie cukru, jednocześnie cały czas ubijać masę.
  5. Gdy dodamy cały cukier i on się rozpuści, a białka utworzą sztywną pianę, dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Całość ubijać jeszcze do połączenia składników.
  6. Pianę podzielić na dwie części i utworzyć z niej dwa kręgi na papierze do pieczenia.
  7. Wstawić do piekarnika na kilka minut (ok. 5 min.), po czym zmniejszyć do temp. do 120 st. C i piec przez 1,5 godziny.
  8. Po wypieczeniu pozostawić do przestudzenia w wyłączonym i uchylonym piekarniku.
  9. W międzyczasie przygotuj krem: serek, śmietankę, cukier waniliowy i cukier puder przełóż do dużej miski i całość ubijaj do idealnego połączenia się (przez ok. 3 – 4 minuty), aż krem stanie się puszysty.
  10. Maliny opłukać i przełożyć do rondelka. Dodać cukier puder i mąkę ziemniaczaną i podgrzać. Gotować na małym ogniu przez kilka minut cały czas mieszając, po czym odstawić do przestudzenia.
  11. Gdy spody zostaną wypieczone i ostygną, wyjąć je z piekarnika i przełożyć na szeroki talerz. Spodnią warstwę posmarować kremem i na wierzch wyłożyć masę malinową. Następnie przykryć to drugą warstwą ciasta bezowego. Na środku ułożyć 1 – 2 pozostałe łyżki kremu i całość udekorować masą malinową.

Samodzielnie przygotowane wypieki na Dzień Mamy z pewnością uświetnią celebrację tego wyjątkowego dnia! Spośród przygotowanych przepisów z pewnością wybierzesz coś, co skradnie serce właśnie Twojej mamie! Smacznego!

Kampania „Słodka Równowaga”

Kampania „Słodka Równowaga” to inicjatywa, której celem jest edukacja na temat diety i obecności cukru. Poprzez porady ekspertów staramy się pokazać, jak znaleźć umiar, ale i przyjemność w słodkim świecie. Aby dowiedzieć się więcej, przejdź tutaj.