Poszukujesz przepisu na słodycze urodzinowe dla dzieci? Dobrze trafiłeś! Przygotowaliśmy zestaw kilku sprawdzonych przepisów na domowe słodkości! Co istotne, wszystkie nasze desery przygotujesz samodzielnie! Nie potrzebujesz do nich wyspecjalizowanego sprzętu cukierniczego czy ponadprzeciętnych umiejętności! Wśród zebranych, słodkich przekąsek znajdziesz kilka propozycji bardziej czasochłonnych, wymagających nieco więcej zaangażowania, jak i takie, które przygotujesz w kilka minut! A więc, do dzieła!
Słodycze na urodziny dziecka: domowe czy ze sklepu?
Przygotowując przyjęcie urodzinowe dla swojej pociechy, stajemy przed dylematem – domowe przekąski i słodycze czy artykuły ze sklepu? A może catering? Co wybrać?
Biorąc pod uwagę aspekt zdrowotny, jeśli tylko masz czas, rekomendujemy, aby słodycze przygotować samodzielnie w domu. Dlaczego? Tylko wtedy masz realny wpływ na to, co Twoje dziecko i zaproszeni goście zjedzą. Desery urodzinowe dla dzieci, które przygotujemy samodzielnie, nie będą zawierały dodatków do żywności, barwników czy konserwantów.
Co więcej, chcąc zadbać o dietę dziecka, możesz ograniczyć ilość cukru czy białą mąkę wymienić na razową. Równie cenne będzie, jeśli słodkości na urodziny dziecka będą bazować na naturalnym nabiale (jogurty, twarogi), świeżych owocach i orzechach (przy braku alergii). Są to produkty nie tylko przez dzieci lubiane i smaczne, ale także zdrowe!
Pomysły na desery urodzinowe dla dzieci
Poniżej znajdziesz listę naszych propozycji na domowe słodycze na urodziny dziecka. Pamiętaj, że poszczególne składniki np. owoce możesz modyfikować wedle potrzeb. Przykładowo przy alergii na truskawki w czekoladowych lizakach, zamiast nich wybierz inny owoc – świetnie sprawdza się pomarańcza, kiwi czy brzoskwinia.
Lizaki z truskawek w czekoladzie
Lizaki z truskawek zamoczonych w czekoladzie to świetna alternatywa dla klasycznych, sklepowych słodyczy, które nie zawierają w składzie wiele wartościowych składników odżywczych. Jest to również doskonałe rozwiązanie, aby podać dziecku owoce, nawet jeśli ono za nimi nie przepada! Truskawki można wymienić na inne owoce.
Składniki
- truskawki (najlepiej świeże) – 2 szklanki,
- czekolada mleczna (może być też inny, ulubiony rodzaj) – 1 tabliczka,
- mleko – ½ szklanki.
Dodatkowo do przygotowania domowych lizaków potrzebne będą długie, drewniane patyczki.
Przygotowanie
1. Świeże truskawki umyć, odciąć szypułki i osuszyć.
2. W rondelku na małym ogniu podgrzać mleko.
3. Duży, plastikowy pojemnik wyłożyć papierem do pieczenia.
4. Do rondelka przełożyć czekoladę połamaną na kawałki. Cały czas mieszać, do całkowitego rozpuszczenia się czekolady.
5. Truskawki nadziać na drewniane patyczki, po czym owoce zanurzać w czekoladzie.
6. Tak wstępnie przygotowane lizaki odkładać na papier do pieczenia (patyczkiem do góry). Całość szybko wstawić do lodówki i pozostawić na noc.
Belgijskie gofry
Składniki
- masło – 1 kostka,
- jaja kurze – 2 sztuki,
- mleko – ⅓ szklanki,
- aromat waniliowy – ½ łyżeczki,
- drożdże (suche) – 2 łyżeczki,
- mąka pszenna – 2 szklanki,
- cukier perlisty – ½ szklanki.
Do podania: świeże owoce, bita śmietana, jogurt, krem czekoladowy.
Przygotowanie
1. Do małej miseczki wbić jajka i roztrzepać je widelcem.
2. Do dużej miski przelać mleko, roztopione i przestudzone masło, roztrzepane jajka i aromat waniliowy.
3. Następnie dodać drożdże i przesiać mąkę. Całość bardzo dokładnie wymieszać (ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję).
4. Masę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce np. przy odkręconym grzejniku, aż do momentu wyrośnięcia.
5. Rozgrzać gofrownicę.
6. Do ciasta dodać cukier i wymieszać.
7. Gotowe ciasto nabierać małymi porcjami i wypiekać krótko, po kilka minut (na partię).
8. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Torcik bezowy dla dzieci
Torciki bezowe to propozycja zdecydowanie bardziej wymagająca, za to bardzo elegancka i smaczna. Przygotowanie tego deseru zaczynamy od wypieczenia małych kawałków bezy, po czym przygotowujemy krem.
Składniki na bezę
- białka jaja kurzego – 5 sztuk,
- cukier – 1 szklanka,
- sok z cytryny – 1 łyżeczka,
- mąka ziemniaczana – 1 łyżka,
- sól – szczypta.
Składniki na krem mascarpone i maliny (lub inne owoce)
- maliny (mrożone lub świeże),
- cukier puder – 1 łyżka,
- mąka ziemniaczana – 1 łyżka,
- serek mascarpone (prosto z lodówki) – 2 opakowania,
- śmietanka 36% tł. – 1 opakowanie,
- cukier waniliowy – 1 łyżka,
- cukier puder – 3 łyżki.
Przygotowanie
Beza
1. Blachy piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Piekarnik nagrzać do temp. 160 st. C. Włączyć funkcję obiegu temperatury.
3. Do miski o gładkich krawędziach wbić białka, dodać sól i stopniowo dodawać cukier podczas ubijania całości mikserem. Ubijać tak długo, aż dodamy cały cukier, który powinien się rozpuścić i powstanie sztywna piana.
4. Na koniec dodać sok z cytryny i mąkę. Całość delikatnie wymieszać.
5. Pianę nakładać małymi porcjami (wielkości pięści), przy pomocy łyżki, na blachę do pieczenia.
6. Tak przygotowane białka wstawić do piekarnika i piec przez około 4 – 5 minut w temperaturze 160 st. C, po czym obniżyć temperaturę i piec jeszcze przez około godzinę w temp. ok. 125 st. C.
7. Po wypieczeniu beziki zostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Pozostawić do przestudzenia.
Krem + maliny (lub inne owoce)
1. Do rondelka włożyć maliny (lub inne owoce), dodać cukier puder i podgrzewać na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając.
2. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, dobrze wymieszać i odstawić do przestudzenia.
3. Serek mascarpone, śmietanę, a także cukier waniliowy i cukier puder ubijać mikserem przez około 3 minuty, aż masa stanie się puszysta.
Torciki
1. Jeśli wypieczone beziki będą bardzo wysokie, przekroić je na połówki.
2. Następnie połowę wypieczonych bezików posmarować kremem z serka mascarpone (najlepiej po tej bardziej płaskiej stronie).
3. Na górze ułożyć maliny, a na samym wierzchu kolejną warstwę bezika.
Babeczki czekoladowe
Babeczki czekoladowe to doskonała alternatywa dla klasycznych ciast, które nierzadko trudno jest zjeść małym gościom bez brudzenia się! Ten przysmak dziecko może wziąć w rączkę i zjeść tak jak to dla niego najwygodniej!
Składniki
- olej – ⅓ szklanki,
- czekolada np. gorzka – 2 tabliczki,
- mąka pszenna – 2 szklanki,
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki,
- kakao naturalne – 3 łyżki,
- cukier spożywczy – 1 szklanka,
- jaja kurze – 2 sztuki,
- mleko – 1 szklanka,
- aromat waniliowy – ½ łyżeczki.
Przygotowanie
1. Przygotuj wszystkie składniki – powinny być w temperaturze pokojowej.
2. Przygotuj foremki na babeczki, jeśli są one silikonowe, natłuść je olejem.
3. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
4. Czekoladę posiekaj na kawałeczki.
5. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, kakao i aromat. Całość wymieszaj.
6. W oddzielnej misce jaja i mleko zmiksuj blenderem.
7. Do zawartości miski z mąką dodaj masę mleczno – jajeczną i pozostałe składniki: olej i cukier. Całość dokładnie wymieszaj, tak aby nie było grudek.
8. Na koniec, do ciasta, dodaj czekoladę.
9. Gotową masę wlej do foremek, po czym wstaw całość do rozgrzanego piekarnika.
10. Piecz przez około 25 minut. Następnie odstaw do przestygnięcia.
Zainspiruj się i samodzielnie przygotuj słodkości na urodziny dziecka (i nie tylko!)
Przygotowanie domowych słodyczy na urodziny swojej pociechy to świetne rozwiązanie, jeśli chcemy zadbać o jakość diety dziecka. Samodzielne komponowanie deserów z wysokiej jakości odżywczych produktów np. świeżych owoców pozwoli wzbogacić dietę dziecka o błonnik, witaminy i składniki mineralne. Aby poznać więcej przepisów na domowe słodycze, przejdź tutaj.
Jednocześnie temat słodyczy bywa przedmiotem wielu dyskusji. Nierzadko rodzice nie są pewni, jak odpowiednio komponować dietę swojej pociechy, w taki sposób, aby była nie tylko zdrowa, ale i smaczna. Szczególnie problematyczna wydaje się kwestia słodyczy. To, czy podawać dzieciom słodkie przysmaki to dylemat, który często towarzyszy rodzicom. W takich sytuacjach warto poznać opinię ekspertów i w razie potrzeby udać się na indywidualną konsultację z dietetykiem.
Czytaj więcej: Mądra mama – jak kształtować w dzieciach zdrowe podejście do słodyczy?
Podsumowując, temat słodyczy u dzieci, choć słodki, bywa pełen wyzwań. Chcąc przygotować domowe słodkie przekąski na urodziny dziecka, wypróbuj nasze propozycje. Pamiętaj także o tym, że przepisy możesz dowolnie modyfikować, tak aby były smaczne dla Twojej pociechy i zaproszonych gości. Udanej zabawy i smacznego!
Kampania Słodka Równowaga
Kampania “Słodka Równowaga” to inicjatywa, której celem jest edukacja na temat diety i odpowiedniego spożycia cukru. Wraz z Ekspertami staramy się znaleźć umiar, ale także i zadbać o smakowitość diety. Aby dowiedzieć się więcej, przejdź tutaj.