Syrop z cebuli – sposób na kaszel stary jak świat!
Wśród domowych lekarstw to syrop z cebuli zajmuje jedno z podstawowych miejsc w naszej apteczce, a każda babcia ma na niego swój unikalny przepis! I nie jest to nieuzasadnione, gdyż główny składnik syropu, cebula, wykazuje szereg właściwości korzystnie wpływających na zdrowie. Znane są one już od czasów starożytnych, gdzie cebulę wykorzystywano w medycynie ludowej. Obecnie wiemy, że to, jedno z powszechniej wykorzystywanych w kuchni warzyw, wspomaga ona naszą odporność i zmniejsza ryzyko infekcji pochodzenia drobnoustrojowego. Biorąc pod uwagę, że właśnie w zimę nasz układu immunologiczny musi stawić czoła wielu wyzwaniom, warto przyjrzeć się przepisom na domowy syrop z cebuli.
Cebula – zdrowotne właściwości
Już w starożytnym Egipcie przypisywano jej zdolność do wskrzeszania zmarłych, a za czasów antycznej Grecji uważano, że dodaje ona sił i dlatego też przed walkami stosowali ją gladiatorzy. Obecnie dzięki rozwojowi nauki i technologii wiemy, że być może jej intensywny zapach faktycznie podnosi nas na nogi, to także cebula naprawdę poprawia nasze funkcjonowanie!
Jest to możliwe dzięki zawartości licznych substancji o właściwościach przeciwdrobnoustrojowych (“fitoncydowych”), czyli hamujących rozwój patogennych drobnoustrojów, takich jak bakterie czy wirusy. Są to naturalne substancje siarkoorganiczne, takie jak allicyna i jej prekursor, allina.
Cebula jest skuteczna przede wszystkim w stosunku do bakterii Gram+, np.: Staphylococcus aureus, Bacillus anthracis i Bacillus cereus . W związku z powyższym cebula jest wykorzystywana do produkcji np. syropu na kaszel. Zwiększa ona wydzielanie śluzu z górnych dróg oddechowych, co ułatwia ich oczyszczanie, a także zmniejsza objawy nieżytu błon śluzowych.
Jak wskazują dane źródłowe, w medycynie ludowej, a także fitoterapii wykorzystuje się świeże cebule, jej liście oraz sok przez cały okres wegetacyjny. Produkty powstałe na bazie cebuli mają działanie dezynfekujące, obniżające ciśnienie tętnicze krwi, moczopędne i wykrztuśne.
Syrop z cebuli – właściwości
Syrop z cebuli to znane, domowe remedium na kaszel, zarówno suchy, jak i mokry. Mimo iż niewiele jest materiałów naukowych na temat jego skuteczności, to w jego działanie wierzy nie jedna babcia i także my sami również często po niego sięgamy.
Syrop przygotowuje się z prostych składników: cebuli i cukru lub miodu, które mają właściwości wspomagające łagodzenie objawów przeziębienia. Jego stosowanie cieszy się popularnością ze względu na naturalny skład i łatwość przygotowania w domowych warunkach.
Syrop z cebuli – od jakiego wieku można podawać go dzieciom?
Syrop z cebuli można podawać dzieciom, jednak z uwzględnieniem ich wieku. Zwykle zaleca się go dla dzieci powyżej 1. roku życia, ponieważ młodsze maluchy mogą mieć trudności z trawieniem cebuli, a także ze względu na ryzyko wystąpienia alergii. W przypadku bardzo małych dzieci warto skonsultować się z pediatrą przed podaniem takiego syropu. Jeśli do przygotowania syropu używany jest miód, należy pamiętać, że miód nie powinien być podawany dzieciom poniżej 1. roku życia z powodu ryzyka wystąpienia botulizmu.
Syrop z cebuli – dawkowanie
Dawkowanie syropu z cebuli powinno być dostosowane indywidualnie do danej osoby, w zależności od jej wieku czy stanu zdrowia. Jeśli spożywamy syrop z cebuli zakupiony w aptece, warto skorzystać z informacji zawartej w ulotce tego suplementu diety.
Natomiast jeśli stosujemy domowy syrop z cebuli, jego dawkowanie warto skonsultować z lekarzem lub farmaceutą. Pamiętajmy także, że dawkowanie tego produktu musi być dostosowane indywidualnie zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych.
Jak zrobić syrop z cebuli?
Jeśli nie masz jeszcze swojego domowego syropu z cebuli, poniżej prezentujemy przepisy na 3 wersje domowego syropu z cebuli. Chcąc wspomóc swój organizm, nie wahaj się i skorzystaj z tego, co daje nam natura!
Przepis na syrop z cebuli i czosnku
Składniki:
- cebula – 4 sztuki średniej wielkości;
- czosnek – 4 ząbki;
- cukier – od 6 do 10 łyżek stołowych.
Instrukcja przygotowania:
- Cebule i czosnek dokładnie umyj i obierz ze skórki.
- Cebulę pokrój na cienkie plastry i ułóż na dnie słoika. Całość przekładaj posiekanym czosnkiem i zasyp warstwą cukru. Kontynuuj ten proces, aż zużyjesz całą ilość cebuli przeznaczoną na syrop.
- Słoik wypełniony cebulą, czosnkiem i cukrem odstaw w ciepłe i zacienione miejsce, do momentu, aż cebula puści sok. Zazwyczaj trwa to kilka godzin.
- Powstały syrop przelej przez sito lub gazę. Następnie spożywaj małymi porcjami.
Polecamy do czytania: Domowe nalewki – jak zrobić dobrą nalewkę w domu?
Przepis na syrop z cebuli, miodu i cytryny
Składniki:
- cebula – 3 sztuki średniej wielkości;
- cytryna – 1 sztuka;
- miód – około 3 – 4 łyżki stołowe.
Instrukcja przygotowania:
- Cebulę i cytrynę dokładnie umyj.
- Cebule obierz ze skórki i pokrój na cienkie plastry.
- Z cytryny wyciśnij sok.
- Plastry cebuli ułóż na dnie słoika. Całość zalej łyżką miodu i polej sokiem z cytryny. Powtarzaj tą czynność, aż zużyjesz całą ilość cebuli przeznaczoną na syrop.
- Słoik wypełniony cebulą, sokiem z cytryny i miodem dokładnie zakręć i odstaw w ciepłe i zacienione miejsce, do momentu, aż cebula puści sok. Zazwyczaj trwa to kilka godzin.
- Powstały syrop przelej przez sito lub gazę. Następnie spożywaj małymi porcjami.
Czytaj także: Miód – płynne złoto? Właściwości zdrowotne i rodzaje
Przepis na syrop z buraka i cebuli
Składniki:
- cebula – 3 sztuki średniej wielkości;
- burak – 1 duża sztuka;
- cukier – od 6 do 8 łyżek stołowych;
- woda – 2 łyżki stołowe.
Instrukcja przygotowania:
- Cebule dokładnie umyj i obierz ze skórki.
- Cebulę posiekaj w kostkę i ułóż na dnie miski. Całość zasyp warstwą cukru złożoną z około 3 – 4 łyżek cukru i zalej 1 łyżką wody.
- Miseczkę wypełniony cebulą i cukrem przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe i zacienione miejsce, do momentu, aż cebula puści sok. Zazwyczaj trwa to kilka godzin.
- W tym czasie dokładnie umyj buraka, obierz ze skórki i zetrzyj go na tarce, na dużych oczkach. Warzywo przełóż do kolejnej miski, ułóż cienką warstwę na dnie, zasyp cukrem i także zalej 1 łyżką wody.
- Miskę z burakiem i cukrem także przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do momentu, aż puści on sok.
- Gdy w obu miseczkach warzywa puszczą sok, wstawiamy je do lodówki na całą noc. Kolejnego dnia roztwory należy przecedzić przez sito lub gazę.
- Zalane soki należy połączyć i dokładnie wymieszać, a następnie spożywać małymi porcjami.
Jak długo można przechowywać syrop z cebuli?
Syrop z cebuli przygotowany na podstawie jednej z wyżej wymienionych receptur można przechowywać nawet do dwóch tygodni. Najlepiej umieścić go w chłodnym i zacienionym miejscu. Syrop ten można także przetrzymywać w lodówce.
Po jakim czasie można spodziewać się efektów?
Efekty działania syropu z cebuli mogą być zauważalne już po kilku dniach regularnego stosowania, choć jest to kwestia indywidualna i zależy od nasilenia objawów oraz reakcji organizmu. Zazwyczaj syrop ten zaczyna łagodzić kaszel po 2-3 dniach, pomagając w rozrzedzeniu zalegającej wydzieliny i ułatwiając jej odkrztuszanie. W przypadku lżejszych infekcji, poprawa może być odczuwalna szybciej, jednak w przypadku bardziej uporczywego kaszlu efekty mogą pojawić się dopiero po dłuższym czasie. Ważne jest, aby stosować syrop systematycznie, zgodnie z zaleceniami.
Czytaj także: Syrop z pędów sosny – jak go przygotować w domu? Poznaj naturalny sposób na wzmocnienie organizmu!
Bibliografia
- Hojden B: Co warto wiedzieć o cebuli? Wiadomości Zielarskie 1997; 39:11: 13.
- L. M. Krześniak. Apteczka Ziołowa. Warszawa; Wyd. Sport i Turystyka, 1988.
- M. Zegan i wsp. Suplementy diety i żywność stosowana w celu wspomagania odporności – badania pilotażowe. Problemy Higieny i Epidemiologii, 2013; 94:4:910-914.
- M. Nowiński. Dzieje upraw i roślin leczniczych. Warszawa; PWRiL, 1983:195.
- K. Wala i wsp. Cebula – niedocenione źródło korzyści terapeutycznych. Medycyna Rodzinna, 2019; 22:1: 41-46.