Bio cukier – jak powstaje i kiedy warto go stosować?

cukier-bio

Produkty spożywcze oznaczone przedrostkiem “bio” lub “eko” należą do żywności ekologicznej. Najczęściej spotkamy bio warzywa czy eko owoce. Obecnie nowością rynku jest bio cukier! Jest on produkowany metodami zgodnymi z zasadami zrównoważonego rozwoju – ekologicznymi. Jednakże, czy warto kupować bio cukier? Jakie właściwości ma bio cukier i jak wpływa na zdrowie?

Żywność ekologiczna jest coraz bardziej modna!

Na przestrzeni ostatnich kilkunastu lat obserwuje się znaczny wzrost zainteresowania ekologią. Ten trend nie omija także naszej kuchni. Wartość rynku produktów ekologicznych na świecie już w 2015 roku wynosiła 60 mld euro! Wraz z postępującymi zmianami klimatu, stajemy się coraz bardziej świadomi konsumentami. Poszukujemy żywności ekologicznej, kupujemy produkty “eko” i “bio” z coraz większym zapałem!

Jak powstaje bio cukier?

Jak powstaje bio cukier?

Żywność bio, w tym także bio cukier, musi być wyprodukowana wobec ściśle określonych zasad rolnictwa ekologicznego. Proces powstawania, przetwarzania i produkcji musi być dokładnie monitorowany i dokumentowany. Mówi o tym tzw. zasada “od pola do stołu”. W przypadku produktów ekologicznych odpowiedzialność za ich jakość i bezpieczeństwo ponosi producent i jednostka kontrolująca proces.

W kontekście bio cukru podstawową różnicą stanowią metody jego produkcji. W rolnictwie ekologicznym nie można stosować wybranych nawozów i dodatków chemicznych zwiększających wydajność upraw. Żywność ekologiczna nie może być także poddawana modyfikacji genetycznej, co ma swoje zastosowanie w Europie i Polsce, zarówno w przypadku klasycznego cukru, jak i tego pochodzenia ekologicznego.

Rodzaje bio cukru

Rodzaje bio cukru

Obecnie na rynku polskim spotykamy coraz więcej rodzajów cukru ekologicznego. W powszechnej sprzedaży dostępne są:

  • bio cukier kokosowy/ekologiczny cukier kokosowy,
  • bio cukier trzcinowy/ekologiczny cukier trzcinowy,
  • bio cukier buraczany/ekologiczny cukier buraczany.

Nieco rzadziej spotkać możemy nawet ekologiczny cukier waniliowy! W końcu produkty ekologiczne są znacznie droższe, a ich popularność stale rośnie.

Właściwości żywności ekologicznej

Wybierając ekologiczne produkty spożywcze, spodziewamy się, że są one zdrowsze lub bezpieczniejsze. Jak wskazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, faktycznie niektóre artykuły mogą być bardziej wartościowe, niż ich klasyczne odpowiedniki. Produkty „bio” mogą cechować się wyższą zawartością substancji o potencjale antyoksydacyjnym np. antocyjanin, a także witamin z grupy B i witaminy C. Ważną zaletą żywności ekologicznej jest także bardziej korzystny profil kwasów tłuszczowych. W produktach typu “eko” obserwuje się wyższą zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych takich jak omega – 3 czy CLA, które są pożądane i deficytowe we współczesnej diecie.

Żywność ekologiczna cechuje się także niższą zawartością metali ciężkich np. kadmu. Z uwagi na to, że ograniczana jest ilość stosowanych nawozów to także zawartość azotanów i azotynów w produktach ekologicznych jest mniejsza.

Właściwości, wartości odżywcze i kalorie cukru bio

Właściwości, wartości odżywcze i kalorie cukru bio

Biorąc pod uwagę wspomniane wyżej informacje, można wysunąć wniosek, że także cukier ekologiczny będzie lepszym rozwiązaniem w codziennej diecie. Warto jednak pamiętać, że cukier spożywczy (bio i zwykły) składa się praktycznie wyłącznie z węglowodanów. Zatem antyoksydanty, witaminy czy zdrowe tłuszcze, o których mowa wyżej, nie mają dużego wpływu na wartość odżywczą cukru. Zarówno w klasycznym cukrze spożywczym, jak i cukrze bio, występują one w niewielkich ilościach i nie mają znaczenia żywieniowego.

To, na co warto zwrócić uwagę to poziom zanieczyszczenia metalami ciężkimi, który może mieć znaczenie w przypadku bardziej wrażliwych grup w populacji np. małych dzieci, osób starszych czy przewlekle chorych. W przypadku żywienia tych osób być może korzystne byłoby wybranie cukru bio.

Wartość odżywcza cukru bio

Wartość odżywcza cukru spożywczego bio
Ilość produktu Energia (kcal) Białko (g) Węglowodany (g) Tłuszcze (g) Błonnik pokarmowy (g)
100 g cukru 405 0 99,8 0 0
1 szklanka cukru (200g) 810 0 199,6 0 0
1 łyżka stołowa cukru (12 g) 49 0 11,98 0 0
1 łyżeczka od herbaty cukru (6g) 25 0 5,99 0 0

Zatem, podsumowując zebrane informacje, włączenie cukru bio do diety nie niesie za sobą znacznych różnic w aspekcie żywieniowym. Wartość odżywcza klasycznego cukru spożywczego, jak i cukru ekologicznego jest zbliżona. Natomiast cukier produkowany metodami ekologicznymi może być ciekawą alternatywą u osób szczególnie wrażliwych na metale ciężkie. Decydując się na ten produkt, należy liczyć się ze znacznie wyższą ceną.

Aby być pewnym, że kupuje się naprawdę ekologiczny cukier, należy zwrócić uwagę na odpowiednie opisanie składników (musi być obecna informacja o pochodzeniu składników), a także oznakowanie żywności ekologicznej, czyli tzw. “zielony liść”.

Katarzyna Stachurska
Katarzyna Stachurska

Ten artykuł został zweryfikowany przez naszego dietetyka Katarzynę Stachurską.