ABC cukrów – przewodnik po rodzajach cukrów

Rodzaje cukru

Intensywny rozwój przemysłu i chęć sprostania potrzebom coraz bardziej wymagających klientów doprowadziła do tego, że obecnie na rynku mamy do czynienia z wieloma rodzajami cukru. Ich nazwy, a także informacje dostępne na portalach lifestylowych mogą być jednak mylące. Mając tak wielki wybór, nie trudno się zgubić. Poniżej przewodnik po rodzajach cukru:

Cukier biały

A dokładniej mówiąc – cukier spożywczy lub buraczany, bo produkuję się go z buraków cukrowych. Jest to najpowszechniej spożywany rodzaj cukru. Cechuje go śnieżnobiała barwa i sypkość. Może być powszechnie wykorzystywany w kuchni: od dań wytrwanych, gdzie chcemy „podbić smak”, po ciasta i desery, gdzie nadaje słodkie i przyjemne nuty.

Cukier puder

Jest to także biały cukier, ale poddany procesom rozdrabniania kryształków. W żywności jest wykorzystywany, nie tylko dzięki swoim walorom smakowym, ale także estetycznym, bowiem nie tylko nadaje słodki smak, ale może także służyć do przyozdabiania np. babki wielkanocnej.

Cukier trzcinowy (cukier brązowy)

Jest to cukier produkowany z trzciny cukrowej. Jego barwa może wahać się od złotawej do ciemnobrązowej. Cukier trzcinowy jest produktem nierafinowanym (czyli nieoczyszczanym) i z tego powodu mylnie uważanym za bardziej zasobny w składniki odżywcze. Jednakże jak pokazują tabele wartości odżywczej różnica w zawartości składników mineralnych i witamin pomiędzy cukrem białym i brązowym jest znikoma.

Cukier trzcinowy (cukier brązowy)

Cukier muscovado

Jest to rodzaj cukru trzcinowego o silnym smaku melasy. Nazywamy go również „cukrem z Barbadosu”. Charakteryzuje się on ciemnobrązowym zabarwieniem. Jest także nieco bardziej lepki i grubszy, niż pozostałe brązowe cukry.

Cukier waniliowy i cukier wanilinowy

Cukier waniliowy powstaje ze zmieszania cukru buraczanego (cukru spożywczego) z laską wanilii lub ekstraktami wanilii. Cechuje go bogaty, silnie waniliowy aromat, który wykorzystuje się do przygotowywania różnych deserów. Cukier waniliowy możemy przyrządzić samodzielnie w domu, mieszając cukier buraczany z (mielonymi) laskami wanilii i pozostawiając go tak na kilka tygodni.

Cukier wanilinowy to tańszy zamiennik cukru waniliowego.  Jest stosowany jako przyprawa do słodkich wypieków, spożywanych np. podczas celebracji świąt wielkanocnych. Uzyskuje się go na drodze mieszania cukru białego z etylowaniliną lub waniliną. Syntetyczne dodatki zapachowe są uzyskiwane najczęściej z miazgi drzewa.

Cukier kokosowy

Czy ta nowinka na rynku stanowi lepszą alternatywę dla tradycyjnego cukru? Cukier kokosowy pozyskuje się z kwiatostanów palmy kokosowej. Ma lekki kokosowo – karmelowy posmak i możemy go spotkać także pod egzotycznie brzmiącą nazwą – gula java.

Niestety, dla wielu z nas produkty na bazie kokosa, mogą mylnie kojarzyć się z czymś zdrowszym. Podobnie może być w przypadku cukru kokosowego, który, co prawda cechuje się nieco niższą kalorycznością (o 24 kcal/100g mniej) niż tradycyjny cukier, to w praktyce ta różnica jest niezauważalna. Przykładowo łyżeczka cukru buraczanego dostarcza nam 20 kcal, a cukru kokosowego 15 kcal.

Także zdaniem Amerykańskiego Stowarzyszenia Diabetologicznego cukier kokosowy, cukier buraczany i trzcinowy mają podobny poziom słodkości, a także wartość odżywczą (dostarczają tyle samo kalorii).

Wartość odżywcza cukrów

Bez względu na rodzaj cukru i jego pochodzenie, cechują się one podobną wartością odżywczą. Przeciętnie dostarczają nam 400 kcal na 100g, co w przeliczeniu na jedną łyżeczkę od herbaty wynosi 20 kcal. Cukry spożywcze są przede wszystkim źródłem węglowodanów i zawierają bardzo niewielkie ilości białka, witamin, składników mineralnych (wymienić) a także tłuszczów.

Wybór odpowiedniego cukru zależy od jego przeznaczenia, a także naszych indywidualnych preferencji. Chcąc nadać naszym wypiekom waniliowego aromatu, niewątpliwe najlepszym wyborem będzie cukier waniliowy lub wanilinowy. Natomiast do fantazyjnych dekoracji świetnie sprawdzi się cukier puder. Jednakże najbardziej uniwersalnym rozwiązaniem pozostaje cukier biały (buraczany), który ze względu na swoją barwę, a także neutralny zapach, może być wykorzystywany zarówno do dań wytrawnych, jak i na słodko. Pamiętajmy także, że różne cukry możemy ze sobą mieszać, jednakże, jak zawsze, należy kierować się zasadą umiaru.