Masa cukrowa – jak zrobić plastyczny lukier w domu?

Masa cukrowa - jak zrobić?

Nic tak nie nadaje eleganckiego wykończenia naszym wypiekom, jak plastyczna masa cukrowa! Pozwala ona uzyskać fantazyjne i delikatne dekoracje, a także nadaje ciekawy aromat i charakter naszym wypiekom.

Plastyczny lukier jest łatwy i szybki w wykonaniu. Świetnie sprawdza się nie tylko na wytwornych i eleganckich tortach w stylu angielskim, ale także przy małych ciasteczka lub do tworzenia wielokolorowych dekoracji.

Jak zrobić masę cukrową? Instrukcja krok po kroku

Czy to twoja pierwsza masa cukrowa? Gotowe desery nią przyozdobione wyglądają naprawdę bajecznie i może się wydawać, że jej wykonanie wymaga zaawansowanych umiejętności cukierniczych. Nic bardziej mylnego! Jak przekonują eksperci, jej wykonanie jest szybkie i bardzo proste! Przekonaj się sam!

Jak zrobić masę cukrową? Instrukcja krok po kroku

Składniki na domową masę cukrową

  • cukier puder – około 6,5 – 7 szklanek – 750 – 800 g;
  • glukoza w płynie lub w proszku – 100 g;
  • żelatyna – 4 łyżeczki – 16 g;
  • woda – 3/4 kieliszka – 30 ml (do glukozy w płynie) lub 1 i 3/4 kieliszka – 70 ml (do glukozy w proszku).

Dodatki opcjonalne:

  • wybrany ekstrakt np. waniliowy, migdałowy – 1 łyżeczka – 4 g;
  • (naturalne) barwniki spożywcze.

Przepis na lukier plastyczny

Przepis na lukier plastyczny

  1. Żelatynę zalej ciepłą wodą i odstaw na około 10 minut, aż zwiększy ona swoją objętość.
  2. Gdy żelatyna napęcznieje, przelej ją do rondla i podgrzewaj na małym ogniu do momentu, aż całkowicie się rozpuści. Uważaj, aby nie doprowadzić do zagotowania roztworu.
  3. Do rondla dodaj glukozę i całość podgrzewaj jeszcze przez 2 – 3 minuty, cały czas mieszając. Następnie zdejmij rondel z palnika i pozostaw go do delikatnego przestudzenia.
  4. Przestudzony roztwór glukozy i żelatyny przelej do dużej miski. Na tym etapie możesz dodać barwniki lub aromaty. Wybierz wybrane dodatki i wymieszaj całość.
  5. Następnie do zawartości miski stopniowo dodawaj cukier puder, jednocześnie wyrabiając ciasto (ręcznie lub przy pomocy miksera). Proces ten wykonuj powoli.
  6. Gdy zużyjesz już większą ilość cukru pudru (nie musisz zużyć całości) i masa cukrowa zacznie przybierać stałą formę, przenieś ją na stół lub stolnicę (posypane małą ilością cukru pudru) i dokończ wyrabiane lukru. Twoim celem jest uzyskanie zwartej i plastycznej masy.
  7. Gotową masę rozwałkuj na placek o grubości około 5 mm. W tym momencie możesz wykorzystać ją do tworzenia dekoracji lub do powlekania ciast.
  8. Chcąc udekorować tort domową masą cukrową, można przenieść ją na ciasto przy pomocy wałka lub delikatnie układając ją na przedramieniu. Dobrym sposobem jest także rozwałkowanie jej na foli spożywczej lub papierze do pieczenia i delikatne zsunięcie jej na ciasto. Dekorowanie tortu rozpocznij od góry i następnie przyklejaj masę po bokach. Nadmierne ilości odetnij nożem. Możesz je wykorzystać do tworzenia eleganckich ozdób.

Wykonanie lukru plastycznego – użyteczne wskazówki

  • Jeśli masa cukrowa jest zbyt klejąca, nawet po skończeniu wyrabiania ciasta, wałek, stolnicę i ręce możesz obsypać dodatkową ilością cukru pudru. Unikaj jednak nadmiernego dodawania cukru do lukru, gdyż może stać się on zbyt twardy i kruchy.
  • Chcąc uzyskać barwną masę cukrową, zamiast żelatyny, skorzystaj z kolorowych galaretek.
  • Ciekawe barwy swojej masie cukrowej możesz także nadać przy pomocy naturalnych barwników spożywczych np. z buraka lub ze szpinaku, które dodaje się już na etapie rozpuszczania glukozy lub gdy masa cukrowa jest już gotowa.
  • Chcąc udekorować tort masą z plastycznego lukru, pod spód należy przygotować warstwę masy maślanej.
  • Tort, który zamierzamy dekorować plastyczną masą cukrową, powinien być przechowywany w lodówce. Jednakże na chwilę przed dekorowaniem, należy go wyjąć z lodówki, aby masa maślana stała się bardziej miękka i lepka.
  • Dekoracje z plastycznego lukru do tortu lub pozostałych części masy cukrowej możesz przykleić przy pomocy lukru królewskiego albo klei cukierniczych.
  • Jeśli twoja masa cukrowa łamie się, odpada od ciasta lub się kruszy, należy dodać do niej niewielką ilość rozpuszczonej glukozy (glukozy w płynie lub glukozy w proszku wymieszanej z wodą) i jeszcze raz wyrobić masę.

Przechowywanie masy cukrowej

Plastyczny lukier możemy także przygotować z wyprzedzeniem. Gotową masę cukrową należy przechowywać w temperaturze chłodniczej w szczelnym woreczku lub pojemniku. Masa nie powinna być wystawiona na działanie powietrza, bo wyschnie i stanie się krucha.

Następnie, chcąc skorzystać z wcześniej przygotowanego plastycznego lukru, należy wyjąć go z lodówki i pozostawić w woreczku/pudełku na kilka minut w temperaturze pokojowej, aby się ociepliła. Jeśli chcesz przyspieszyć ten proces, możesz lukier delikatnie podgrzać w kuchence mikrofalowej lub ogrzać go w dłoniach.

Polecamy do czytania: Słodycze bez glutenu – 5 fajnych pomysłów

Masa cukrowa bez glukozy – przepis

Masa cukrowa bez glukozy - przepis

Mimo że wykonanie plastycznego lukru jest proste i w większości bazuje na podstawowych produktach spożywczych, to może się okazać, że jednak nie wszystkie składniki posiadamy. Jeśli tym brakującym elementem jest właśnie glukoza, to nie musimy się martwić! Bez niej także jesteśmy w stanie stworzyć plastyczną masę cukrową i eleganckie dekoracje!

Składniki na domową masę cukrową bez glukozy

  • cukier puder – 750 – 800 g – około 6,5 – 7 szklanek;
  • żelatyna – 16 g – 4 łyżeczki.

Opcjonalne dodatki:

  • barwniki;
  • aromaty.

Lukier plastyczny bez glukozy [Krok po kroku]

  1. Żelatynę zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy do napęcznienia na około 10 minut.
  2. Gdy masa zwiększy swoją objętość, delikatnie podgrzewamy roztwór, aby całkowicie roztopić żelatynę.
  3. Następnie zdejmujemy roztwór z ognia i przelewamy go do dużej miski. Odstawiamy do delikatnego przestudzenia.
  4. Gdy roztwór przyjmie temperaturę pokojową, powoli i stopniowo dodajemy cukier puder, jednocześnie zagniatając ciasto. Na tym etapie dodajemy także opcjonalne dodatki takie jak barwniki czy aromaty.
  5. Masę cukrową należy wyrabiać do momentu, aż przyjmie zwartą i plastyczną formę.
  6. Sposób dekorowania ciast jest podobny jak w przypadku tradycyjnego lukru plastycznego z glukozą.