Syrop daktylowy – czy jest zdrowy i do czego go stosować?

Syrop daktylowy to słodka i gęsta substancja pozyskiwana z daktyli. Od wieków stanowił częsty składnik diety mieszkańców Bliskiego Wschodu czy północnej Afryki. Obecnie w żywności stosowany jest jako naturalna substancja słodząca. Ma ciemną barwę i naturalny aromat daktylowy. Czy warto stosować syrop z daktyli? A jeśli tak, to do czego go dodawać?

Syrop daktylowy – co to takiego?

Syrop daktylowy to gęsta i lepka substancja o ciemnej barwie. Cechuje się bardzo wysokim poziomem słodkości, stąd najczęściej wykorzystuje się go do przygotowywania słodkich dań i napojów. Syrop daktylowy, jak sama nazwa wskazuje, jest produkowany z daktyli i stanowi element tradycyjnej kuchni Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej.

Obecnie, dzięki globalizacji, syrop daktylowy, jak i same daktyle są dostępne na całym świecie, w tym przede wszystkim w Ameryce Północnej i Południowej, a także w Europie. W Polsce najczęściej spotykamy syrop daktylowy w formie półpłynnej, przeznaczony jako dodatek do deserów i napojów.

Syrop z daktyli – właściwości

Syrop z daktyli to substancja o właściwościach słodzących. Zawiera ogromną ilość cukrów prostych, przede wszystkim glukozy i fruktozy, które stanowią średnio około 65% całkowitej masy syropu. Oznacza to, że spożycie syropu z daktyli powoduje szybki wzrost poziomu glukozy we krwi.

Syrop daktylowy zawiera także znaczne ilości potasu, a także mniejsze ilości wapnia i magnezu. Jednakże biorąc pod uwagę wysoki poziom słodkości syropu z daktyli, obecne tu składniki mineralnie nie odgrywają dużej roli w codziennym żywieniu. Natomiast, jak wskazują naukowcy, świeże daktyle, które stanowią surowiec do produkcji syropu, są bogate w substancje antyoksydacyjne.

Syrop z daktyli – właściwości

Właściwości syropu z daktyli przyczyniają się do tego, że doskonale sprawdza się on jako zamiennik innych naturalnych substancji słodzących taki jak cukier spożywczy czy syrop klonowy. Warto jednak pamiętać o tym, że syrop daktylowy może delikatnie zmienić barwę posiłku lub napoju, nadając im karmelowy kolor.

Ile kalorii ma syrop z daktyli?

Kaloryczność syropu z daktyli zależy od sposobu jego przygotowania i uprawy owoców daktylowca. Biorąc pod uwagę produkty dostępne na rynku to kaloryczność tego produktu waha się od 300 do 370 kcal na 100 g substancji. W praktyce oznacza to, że średnia kaloryczność syropu z daktyli wynosi:

  • 1 łyżka syropu daktylowego (15 g) – ok. 53 kcal
  • 1 łyżeczka syropu z daktyli (ok. 7 g) – ok. 26 kcal.

Syrop daktylowy – indeks glikemiczny

Indeks i ładunek glikemiczny danego produktu to informacje bardzo przydatne dla osób z cukrzycą i insulinoopornością, a także podczas procesu odchudzania. Niestety obecnie brakuje dokładnych danych w wiarygodnych źródłach informacji na temat właściwej wartości indeksu glikemicznego syropu z daktyli.

Jednocześnie wiemy, że świeże daktyle, a więc podstawowy surowiec do produkcji syropu daktylowego, mają niski indeks glikemiczny, w zależności od źródła pochodzenia ok. 42. W przypadku syropu daktylowego wartość indeksu jest z pewnością zdecydowanie większa. Jak wskazują eksperci z Uniwersytetu w Sydney, w zależności od produktu indeks glikemiczny syropu daktylowego może wahać się pomiędzy wartościami 54 a 60, co oznacza średni indeks glikemiczny. 

Syrop daktylowy – przepis, jak go zrobić krok po kroku?

Przygotowanie domowego syropu z daktyli to bułka z masłem! Zajmuje to zaledwie kilka minut i jest nadzwyczaj proste. Mając dobrej jakości suszone daktyle, warto pokusić się o przygotowanie domowego syropu z daktyli.

Syrop daktylowy – przepis, jak go zrobić krok po kroku

Składniki

  • Daktyle suszone – 1 opakowanie, ok. 200 g
  • Woda – 2 szklanki, 500 ml
  • Sól – szczypta

Przygotowanie

  1. Przygotowanie syropu z daktyli rozpoczynamy od wydrążenia pestek z owoców daktylowca.
  2. Następnie suszone owoce zalewamy ciepłą wodą na 2 – 3 godziny.
  3. Do misy blendera przekładamy suszone owoce (odsączone z nadmiaru płynu), dodajemy wodę i szczyptę soli.
  4. Całość blendujemy na gładką masę. Jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta dodajemy więcej wody.
  5. Gotowy syrop przelewamy przez sitko do czystych słoików.

Zastosowanie syropu z daktyli

Syrop z daktyli, jako że jest naturalnie bardzo słodki, świetnie sprawdzi się do deserów i napojów na słodko np. ciastek, ciasteczek, herbaty czy kawy. Możemy dodać go wszędzie tam, gdzie standardowo stosujemy klasyczny cukier buraczany czy inne naturalne substancje słodzące.

Zastosowanie syropu z daktyli

Jednocześnie należy pamiętać, że syrop z daktyli ma charakterystyczną, bardzo ciemną barwę. Dodany do posiłku czy napoju może delikatnie go zabarwić. Warto na to zwrócić uwagę, przygotowując posiłki o śnieżnobiałej barwie takich jak np. klasyczna beza Pavlova

Czy syrop daktylowy jest zdrowy?

Zastanawiając się nad właściwościami zdrowotnym syropu daktylowego należy przede wszystkim mieć na uwadze, że jego głównym składnikiem są cukry proste. Stanowią one ponad 65% całkowitej masy syropu, stąd nie jest zalecane częste spożywanie tego produktu.

Jednocześnie warto podkreślić, że umiarkowane spożycie suszonych owoców takich jak daktyle, może mieć swoje zastosowanie. Jako że są to produkty bogate w cukry proste, ich ilość powinna być dopasowana indywidualnie do zapotrzebowania kalorycznego danej osoby. Z uwagi na zawartość cukrów prostych mogą stanowić np. element posiłku po wysiłku, zwłaszcza typu cardio w diecie sportowca. Co więcej, daktyle są źródłem błonnika, czyli substancji, która wspiera rozwój mikrobioty jelit i poprawia perystaltykę przewodu pokarmowego. Niestety syrop daktylowy jest pozbawiony tego składnika, stąd lepsze dla zdrowia będzie spożywanie suszonych daktyli, zamiast syropu.

Co więcej, zarówno suszone daktyle, jak i syrop daktylowy są źródłem substancji antyoksydacyjnych – związków fenolowych, karotenoidów i flawonoidów (przeciwutleniaczy), które są zdolne do neutralizowania wolnych rodników tlenowych. Dzięki temu potencjalnie mogą one wykazywać działanie przeciwstarzeniowe i przeciwnowotworowe.

Daktyle, a w konsekwencji także syrop daktylowy, zawierają wybrane witaminy i składniki mineralne takie jak tiamina, niacyna, ryboflawina czy kwas pantotenowy, a także wapń, miedź, magnez, żelazo, cynk, potas, mangan czy fosfor. Jednocześnie ilości są zbyt niskie, aby miały duże znaczenie w codziennej diecie.

Syrop daktylowy – przeciwwskazania

Syrop daktylowy, z uwagi na bardzo wysoką zwartość cukrów prostych jest niewskazany u osób, które cierpią z powodu zaburzeń poziomu glukozy we krwi. Mowa tu przede wszystkim o osobach z cukrzycą typu I czy II, a także o insulinoopornością czy zespole policystycznych jajników. U wszystkich tych osób wysokie spożycie syropu z daktyli może negatywnie wpłynąć na glikemię i zaburzy poziom/zwiększyć zapotrzebowanie na podaż insuliny.

Podsumowując, syrop z daktyli może stanowić zamiennik innych klasycznych substancji słodzących u osób zdrowych i aktywnych fizycznie. Włączając go do diety, pamiętajmy o dopasowaniu porcji do naszego codziennego zapotrzebowania energetycznego.

Kampania Słodka Równowaga

Aby dowiedzieć się więcej na temat naturalnych produktów słodzących, przejdź tutaj. Znajdziesz tu wiele praktycznych porad i wskazówek, jak umiejętnie komponować swoją dietę. Zapraszamy!