Leśny mech – przepis na pyszny tort z serkiem mascarpone i owocami
Ciasto Leśny Mech to pyszna propozycja na nietypowy deser letni! Tort ten to doskonałe połączenie ciasta szpinakowego, delikatnego serka mascarpone i świeżych owoców. Chcesz zaskoczyć swoich gości i przygotować słodką przekąskę, która nie tylko ciekawie wygląda, ale także doskonale smakuje? Koniecznie wypróbuj nasz sprawdzony przepis na Leśny Mech z owocami!
Tort Leśny Mech – na jaką okazję?
Ciasto Leśny Mech to deser idealny na lato! Właśnie o tej porze roku mamy pod dostatkiem wiele różnych, świeżych owoców. Leśny mech idealnie sprawdzi się jako słodka przekąska podczas imienin, urodzin, a nawet jako deser po niedzielnym obiedzie!
Tort Leśny Mech to także dobra propozycja dla tych nieco młodszych łasuchów. Dzięki temu, że ma świeże owoce, a także delikatny i kremowy serek mascarpone jest lubiany przez dzieci. W związku z tym przygotować go można również na komunię świętą, bierzmowanie czy chrzciny.
Ile kalorii ma ciasto Leśny Mech?
Pyszny tort Leśny Mech to deser składający się z puszystego ciasta szpinakowego, świeżych owoców i kremowego serka mascarpone. Mimo iż zawiera wiele cennych i zdrowych produktów (szpinak, jaja kurze czy owoce) to nadal jest źródłem znacznych ilości kalorii. Dokładna kaloryczność ciasta zależy od użytych składników i może się delikatnie różnić w zależności od przepisu, jednakże w przypadku większości z nich średnia kaloryczność 1 porcji o masie około 130 g wynosi 423 kcal.
Spożywając ciasto Leśny Mech, pamiętaj, aby uwzględnić jego kaloryczność w swoim planie żywieniowym, zwłaszcza jeśli na co dzień starasz się przestrzegać diety o określonej wartości energetycznej.
Najlepszy i sprawdzony przepis na Leśny Mech krok po kroku
Tort taki jak Leśny Mech niewątpliwie wygląda efektownie. Jego przygotowanie może wydawać się trudne i pracochłonne. Faktycznie jest w tym nieco prawdy. Przygotowanie tego ciasta wymaga odrobinę czasu, ale zdecydowanie warto! Jego pyszny smak wynagrodzi czas poświęcony na pracę. A więc poznaj nasz przepis na Leśny Mech!
Składniki na krem
- serek mascarpone (zimny) – 250 g – 1 opakowanie;
- śmietanka 36% (zimna) – 200 ml – ¾ szklanki;
- cukier puder – 40 g – 4 łyżki;
- aromat waniliowy – 3 g – ½ łyżeczki.
Składniki na ciasto
- szpinak mrożony lub świeży – 450 g – 1 opakowanie;
- olej – 140 g – 2/3 szklanki;
- cukier spożywczy – 200 g – 1 szklanka;
- jaja kurze – 3 sztuki;
- mąka pszenna – 2 szklanki – 300 g;
- proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki – 7 g.
Dodatki – do wyboru
Warto podkreślić, że ciasto Leśnych Mech z mascarpone to naprawdę uniwersalny deser pod względem dodatków. Na wierzchu możemy ułożyć dowolne, ulubione owoce, choć najlepiej sprawdzają się owoce jagodowe w silnie kontrastujący kolorach np. maliny, borówki, truskawki, jeżyny.
Jeśli przygotowujesz Leśny Mech w okolicy świąt Wielkanocnych lub Bożego Narodzenia, wierzch ciasta możesz udekorować świątecznymi czekoladkami np. w kształcie jajek czy Św. Mikołaja. Wersję Bożonarodzeniową możesz dodatkowo przyozdobić „śniegiem”, czyli domowym cukrem pudrem.
Leśny Mech – wykonanie
- Przygotować wszystkie składniki. Jeśli nie zaznaczono inaczej, powinny być w temperaturze pokojowej.
- Nagrzać piekarnik do temp. 180 st. C.
- Przygotować szpinak – jeśli korzystamy z mrożonego, należy go rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody. Świeży szpinak opłukać pod bieżącą wodą i również np. na ręczniku papierowym odcisnąć wodę. Następnie przełożyć go do misy blendera i dokładnie zmiksować.
- Do dużej miski wbić jajka, po czym dodać cukier. Całość ubić na puszystą i jednolitą masę.
- Do zawartości miski stopniowo dodawać olej, cały czas ubijając jaja z cukrem.
- Następnie dodać pulpę powstałą ze szpinaku. Całość blendować na małych obrotach miksera. Zawartość miski powinna utworzyć jednolitą masę.
- Do oddzielnej miski przesiać mąkę na sicie i dodać proszek do pieczenia.
- Suche składniki dodać do masy szpinakowej i mieszać na małych obrotach miksera, aż powstanie jednolite ciasto.
- Okrągłą formę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 45 minut.
- Wypieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do przestudzenia.
- W międzyczasie przygotować krem: do misy blendera przełożyć ser mascarpone, śmietanę i rozpocząć ubijanie, stopniowo dodając cukier i aromat.
- Cały czas ubijać dodając składniki do momentu, aż masa zwiększy swoją objętość i stanie się puszysta.
- Przestudzone ciasto przekroić poziomo na dwie części. Jedną ułożyć na talerzu i wierzch wyłożyć kremem mascarpone.
- Drugą część ciasta odwrócić i wydrążyć z niej łyżeczką/widelcem soczyście zieloną część. Właśnie tą częścią ciasta oprószyć krem mascarpone. Ta warstwa utworzy tytułowy „Leśny mech”.
- Na samej górze ciasta ułożyć wybrane świeże owoce np. maliny czy truskawki.
Jak podawać ciasto Leśny Mech?
Ciasto Leśny Mech z mascarpone to na tyle efektowny deser, że nie wymaga podawania dodatkowych dekoracji, choć oczywiście można serwować je z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną. Ciasto najlepiej podawać delikatnie schłodzone.
Podsumowanie
Leśny mech z malinami czy truskawkami to idealna propozycja na słodki deser w letnie, upalne dni! Dodając odpowiednią ilość cukru, możesz samodzielnie zdecydować, jak słodkie będzie Twoje ciasto. Właśnie taki tort będzie nie tylko pięknie wyglądał na stole, ale z pewnością przypadnie do gustu Twoim gościom i domownikom. Smacznego!
Kampania Słodka Równowaga
Kampania „Słodka równowaga” to inicjatywa mająca na celu zgłębienie tematu, jakim jest dieta i cukier. Wraz ze wsparciem ekspertów – kucharzy i dietetyków, szukamy sposobu na złoty środek – umiar w spożyciu tego składnika w diecie. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, przejdź tutaj.