Leśny mech – przepis na pyszny tort z serkiem mascarpone i owocami

Ciasto Leśny Mech to pyszna propozycja na nietypowy deser letni! Tort ten to doskonałe połączenie ciasta szpinakowego, delikatnego serka mascarpone i świeżych owoców. Chcesz zaskoczyć swoich gości i przygotować słodką przekąskę, która nie tylko ciekawie wygląda, ale także doskonale smakuje? Koniecznie wypróbuj nasz sprawdzony przepis na Leśny Mech z owocami!

Tort Leśny Mech – na jaką okazję?

Ciasto Leśny Mech to deser idealny na lato! Właśnie o tej porze roku mamy pod dostatkiem wiele różnych, świeżych owoców. Leśny mech idealnie sprawdzi się jako słodka przekąska podczas imienin, urodzin, a nawet jako deser po niedzielnym obiedzie!

Tort Leśny Mech to także dobra propozycja dla tych nieco młodszych łasuchów. Dzięki temu, że ma świeże owoce, a także delikatny i kremowy serek mascarpone jest lubiany przez dzieci. W związku z tym przygotować go można również na komunię świętą, bierzmowanie czy chrzciny.

Ile kalorii ma ciasto Leśny Mech?

Pyszny tort Leśny Mech to deser składający się z puszystego ciasta szpinakowego, świeżych owoców i kremowego serka mascarpone. Mimo iż zawiera wiele cennych i zdrowych produktów (szpinak, jaja kurze czy owoce) to nadal jest źródłem znacznych ilości kalorii. Dokładna kaloryczność ciasta zależy od użytych składników i może się delikatnie różnić w zależności od przepisu, jednakże w przypadku większości z nich średnia kaloryczność 1 porcji o masie około 130 g wynosi 423 kcal.

Spożywając ciasto Leśny Mech, pamiętaj, aby uwzględnić jego kaloryczność w swoim planie żywieniowym, zwłaszcza jeśli na co dzień starasz się przestrzegać diety o określonej wartości energetycznej.

Ile kalorii ma ciasto Leśny Mech?

Najlepszy i sprawdzony przepis na Leśny Mech krok po kroku

Tort taki jak Leśny Mech niewątpliwie wygląda efektownie. Jego przygotowanie może wydawać się trudne i pracochłonne. Faktycznie jest w tym nieco prawdy. Przygotowanie tego ciasta wymaga odrobinę czasu, ale zdecydowanie warto! Jego pyszny smak wynagrodzi czas poświęcony na pracę. A więc poznaj nasz przepis na Leśny Mech!

Składniki na krem

  • serek mascarpone (zimny) – 250 g – 1 opakowanie;
  • śmietanka 36% (zimna) – 200 ml – ¾ szklanki;
  • cukier puder – 40 g – 4 łyżki;
  • aromat waniliowy – 3 g – ½ łyżeczki.

Składniki na ciasto

  • szpinak mrożony lub świeży – 450 g – 1 opakowanie;
  • olej – 140 g – 2/3 szklanki;
  • cukier spożywczy – 200 g – 1 szklanka;
  • jaja kurze – 3 sztuki;
  • mąka pszenna – 2 szklanki – 300 g;
  • proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki – 7 g.

Dodatki – do wyboru

Warto podkreślić, że ciasto Leśnych Mech z mascarpone to naprawdę uniwersalny deser pod względem dodatków. Na wierzchu możemy ułożyć dowolne, ulubione owoce, choć najlepiej sprawdzają się owoce jagodowe w silnie kontrastujący kolorach np. maliny, borówki, truskawki, jeżyny.

Jeśli przygotowujesz Leśny Mech w okolicy świąt Wielkanocnych lub Bożego Narodzenia, wierzch ciasta możesz udekorować świątecznymi czekoladkami np. w kształcie jajek czy Św. Mikołaja. Wersję Bożonarodzeniową możesz dodatkowo przyozdobić „śniegiem”, czyli domowym cukrem pudrem.

Leśny Mech – wykonanie

  1. Przygotować wszystkie składniki. Jeśli nie zaznaczono inaczej, powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Nagrzać piekarnik do temp. 180 st. C.
  3. Przygotować szpinak – jeśli korzystamy z mrożonego, należy go rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody. Świeży szpinak opłukać pod bieżącą wodą i również np. na ręczniku papierowym odcisnąć wodę. Następnie przełożyć go do misy blendera i dokładnie zmiksować.
  4. Do dużej miski wbić jajka, po czym dodać cukier. Całość ubić na puszystą i jednolitą masę.
  5. Do zawartości miski stopniowo dodawać olej, cały czas ubijając jaja z cukrem.
  6. Następnie dodać pulpę powstałą ze szpinaku. Całość blendować na małych obrotach miksera. Zawartość miski powinna utworzyć jednolitą masę.
  7. Do oddzielnej miski przesiać mąkę na sicie i dodać proszek do pieczenia.
  8. Suche składniki dodać do masy szpinakowej i mieszać na małych obrotach miksera, aż powstanie jednolite ciasto.
  9. Okrągłą formę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 45 minut.
  10. Wypieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do przestudzenia.
  11. W międzyczasie przygotować krem: do misy blendera przełożyć ser mascarpone, śmietanę i rozpocząć ubijanie, stopniowo dodając cukier i aromat.
  12. Cały czas ubijać dodając składniki do momentu, aż masa zwiększy swoją objętość i stanie się puszysta.
  13. Przestudzone ciasto przekroić poziomo na dwie części. Jedną ułożyć na talerzu i wierzch wyłożyć kremem mascarpone.
  14. Drugą część ciasta odwrócić i wydrążyć z niej łyżeczką/widelcem soczyście zieloną część. Właśnie tą częścią ciasta oprószyć krem mascarpone. Ta warstwa utworzy tytułowy „Leśny mech”.
  15. Na samej górze ciasta ułożyć wybrane świeże owoce np. maliny czy truskawki.

przepis na tort leśny mech

Jak podawać ciasto Leśny Mech?

Ciasto Leśny Mech z mascarpone to na tyle efektowny deser, że nie wymaga podawania dodatkowych dekoracji, choć oczywiście można serwować je z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną. Ciasto najlepiej podawać delikatnie schłodzone.

Podsumowanie

Leśny mech z malinami czy truskawkami to idealna propozycja na słodki deser w letnie, upalne dni! Dodając odpowiednią ilość cukru, możesz samodzielnie zdecydować, jak słodkie będzie Twoje ciasto. Właśnie taki tort będzie nie tylko pięknie wyglądał na stole, ale z pewnością przypadnie do gustu Twoim gościom i domownikom. Smacznego!

Kampania Słodka Równowaga

Kampania „Słodka równowaga” to inicjatywa mająca na celu zgłębienie tematu, jakim jest dieta i cukier. Wraz ze wsparciem ekspertów – kucharzy i dietetyków, szukamy sposobu na złoty środek – umiar w spożyciu tego składnika w diecie. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, przejdź tutaj.